A zecea zi de război în Ucraina. Rușii au reluat ofensiva pe scară amplă / Când se va termina războiul LIVE TEXT

Sambata, 05 Martie 2022, ora 17:50
17432 citiri
A zecea zi de război în Ucraina. Rușii au reluat ofensiva pe scară amplă / Când se va termina războiul LIVE TEXT
FOTO Twitter/ The Kyiv Independent

Am intrat în cea de-a zecea zi a războiului din Ucraina. În zori, sirenele din marile orașe au început să sune. La Sumy, un oraș universitar, au fost lupte în stradă, locuitorii fiind avertizați să se adăpostească urgent.

UPDATE 19.40 Forţele ruse desfăşoară o ofensivă pe scară amplă în Ucraina şi au capturat mai multe oraşe şi sate, a informat sâmbătă Ministerul Apărării rus.

UPDATE 17.55 O rachetă a armatei ruse a lovit o şcoală în oraşul Jitomir, pe care a distrus-o în totalitate.

UPDATE 17.12 Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a adresat un nou mesaj ucrainenilor. "Sunt sigur că în curând vom putea spune oamenilor noştri: Întoarceţi-vă! Veniţi înapoi din Polonia, România, Slovacia şi din toate celelalte ţări"

UPDATE 16.28 Liderul de la Kremlin a declarat că Rusia va considera drept cobeligerantă orice ţară care încearcă să impună o zonă de interdicţie aeriană deasupra Ucrainei, o revendicare a Kievului respinsă de NATO.

UPDATE 15.40 Compania aeriană Aeroflot a anunţat că va suspenda din 8 martie toate zborurile externe, cu excepția celor spre Belarus, relatează Associated Press.

UPDATE 14.20 Generalul Mark Milley, șeful de stat major al armatei SUA, supervizează operațiunea de aprovizionare cu arme și muniții a armatei Ucrainene

UPDATE 12.40 În Herson, oraș ocupat de ruși, un bărbat s-a urcat pe un tanc al armatei ruse și a mers pe străzi.

UPDATE 12.28 Michael Kofman, unul din cei mai buni analiști ai războiului din Ucraina, susține că în cel mult trei săptămâni conflictul se va stinge.

UPDATE 12.20 Forţele armate ale Ucrainei au transmis că " target="_blank">au doborât un elicopter militar rus. Comandamentul său operativ a postat un videoclip în social media, în care apare o rachetă lovind un elicopter.

UPDATE 10.56 Ucrainenii din orașele cucerite de armata lui Putin au ieșit să protesteze față de invazia rusă. Oamenii au ieșit cu steaguri în mâini și au strigat „Slavă Ucrainei”

UPDATE 10.28 Și rușii fug în Occident, de teamă că vor ajunge să trăiască precum în timpul URSS. La Vaalimaa, punctul de trecere a graniței dintre Rusia și Finlanda, este coadă de autobuze și de mașini.

UPDATE 09.51 Ministerul Apărării din Rusia a anunţat că se vor deschide coridoarele umanitare sâmbătă, 5 martie, la ora locală 10.00 (07.00 GMT), pentru oraşele ucrainene Mariupol şi Volnovaha.

UPDATE 08.57 O echipă a postului britanic de televiziune Sky News a fost prinsă într-o ambuscadă, în timp ce încerca să ajungă să filmeze în orașul Bucha. Corespondentul Stuart Ramsay a fost împușcat în spate, iar cameramanul Richie Mockler a primit mai multe gloanțe în vesta pe care o purta.

UPDATE 08.36 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a înregistrat dintr-o încăpere în care se ascunde de atacurile Rusiei, dorind să demonstreze că încă se află în țara sa.

UPDATE 08.15 Rușii susțin că vor opri focul și vor face coridoare umanitare pentru evacuarea civililor

Știrea inițială

O alertă de raid aerian a fost lansată, sâmbătă dimineaţă, 5 martie, în regiunea Kiev, Harkov, Chernihiv şi Zhytomyr, potrivit The Kyiv Independent, care transmite că locuitorii ar trebui să meargă la cel mai apropiat adăpost.

La Sumy au loc lupte pe străzi. Locuitorii sunt rugaţi să nu se deplaseze şi să se adăpostească.

Peste 500 de studenți internaționali sunt prinși în acest oraș aflat la 40 km de granița de nord-est a Ucrainei.

Majoritatea studenților sunt nigerieni, dar și din Ghana, Etiopia, Angola, Tanzania, Rwanda, Irlanda, India, Liban și Turcia. Toți s-au trezit brusc blocați într-o zonă de război.

Trenurile și autobuzele nu mai circulă, drumurile și podurile din afara orașului au fost distruse.

Raiduri aeriene au fost semnalate, potrivit surse citate, în Kiev, Chernihiv, Kharkiv şi Zhytomyr.

Citește și:
Rusia neagă că SUA i-ar fi propus un plan secret de pace în Ucraina. Oficial de la Kremlin: ”Este o cacealma”
Rusia neagă că SUA i-ar fi propus un plan secret de pace în Ucraina. Oficial de la Kremlin: ”Este o cacealma”
Kremlinul a respins vineri relatările apărute în mass-media conform cărora directorul CIA, William Burns, ar fi călătorit la Moscova pentru a-i propune un plan secret de pace ce ar presupune...
Summit în inima războiului. Ursula von der Leyen din Kiev: ”Suntem cu toţii aici pentru a demonstra că UE sprijină Ucraina la fel de ferm ca întotdeauna”
Summit în inima războiului. Ursula von der Leyen din Kiev: ”Suntem cu toţii aici pentru a demonstra că UE sprijină Ucraina la fel de ferm ca întotdeauna”
Cel de-al 24-lea summit Uniunea Europeană-Ucraina are loc la 3 februarie 2023, la Kiev, fiind prima reuniune de acest gen de la momentul invaziei Rusiei şi de când Ucraina a primit statutul de...