Un academician dezvăluie urgia ce lovește Moscova: Putin visează la imperiu său, iar Rusia devine colonie

Marti, 18 Iunie 2024, ora 01:30
7164 citiri
Un academician dezvăluie urgia ce lovește Moscova: Putin visează la imperiu său, iar Rusia devine colonie
Profesorul Alexander Motyl (dreapta) susține că Putin visează la refacerea imperiul rus FOTO: FP/Ucrainian

Deși s-a depășit pragul de 840 de zile din războiul Rusiei din Ucraina și în ciuda sutelor de mii de victime din rândul armatei roșii, Kremlinul continuă orbește conflictul sângeros. Acum, un academician american, profesorul Alexander Motyl de la Universitatea Rutgers, susține că urgia lovește Moscova, în timp ce Putin încă visează prostește la imperiul său. În acest timp, Rusia devine din zi în zi o colonie a Chinei, apropiindu-se tot mai mult de punctul fără întoarcere.

Rusia lui Putin se bazează pe o contradicție nesustenabilă. Este, în același timp, și o colonie și un imperiu aspirant. Totuși, nu se pot întâmpla ambele scenarii și, mai devreme sau mai târziu, Rusia va fi forțată într-una sau în cealaltă direcție, afirmă Alexander Motyl, potrivit The Hill.

Toate semnele indică o concluzie dezamăgitoare pentru potențialii constructori de imperii ai Kremlinului: Rusia va reuși ca colonie, dar va eșua ca imperiu. Se spune adesea că Putin și-a transformat efectiv țara într-un vasal al Chinei.

”Diamantul” lui Putin de 49 de milioane de dolari făcut scrum: Ucraina lovește decisiv VIDEO

Este adevărat, dar relația Rusiei cu vecinul său mult mai puternic de la sud este mai precis numită colonială. Coloniile sunt teritorii administrate local care sunt subordonate priorităților politice și economice stabilite de puterile străine. Coloniile nu sunt pe deplin suverane, în măsura în care nu iau deciziile care le determină soarta. Privită în această lumină, Rusia lui Putin este o colonie a Chinei la fel de mult pe cât a fost Moscovia medievală o colonie a Imperiului Mongol.

Vizita recentă a lui Putin la Beijing, cu majoritatea miniștrilor săi, ilustrează clar cine este șeful și cine vine ca un om care imploră. Deloc surprinzător, unul dintre rezultatele acelei vizite a fost o înțelegere care a permis Chinei să închirieze zone mari de teren în provincia Moscova. La fel de nesurprinzător, Putin a transformat Rusia în furnizorul de materii prime al Chinei pentru milioane de expatriați chinezi. Nu e de mirare că China a produs hărți ale Orientului Îndepărtat al Rusiei cu nume chinezești pentru orașe (încă) rusești.

Unii analiști ruși insistă că China intervine și în luptele politice în curs ale elitei ruse – ceea ce nu ar fi surprinzător, având în vedere miza tot mai mare a Chinei în stabilitatea și subordonarea Rusiei. Oricare ar fi natura exactă a dominației Chinei asupra Rusiei și indiferent de retorica lor a iubirii eterne, putem fi siguri că aceasta implică și va continua să implice o imperializare.

Descoperire memorabilă de acum 1.600 de ani: Cea mai veche dovadă despre existența lui Iisus Hristos

Având în vedere nepotrivirea economică dintre China și Rusia, implicarea Rusiei într-un război pe care nu-l poate câștiga și incapacitatea evidentă a lui Putin de a-și conduce eficient mandatul, China are toate stimulentele să se amestece în treburile interne ale coloniei sale - pentru a corecta greșelile Kremlinului, pentru a-și proteja coloniștii și să-și salveze investițiile.

În mod ironic, în timp ce devine o colonie chineză, Rusia lui Putin dorește să restaureze imperiul pe care l-a avut cândva. Putin se vede ca o versiune modernă a lui Petru cel Mare, țarul însetat de sânge care a convertit Moscovia în Imperiul Rus. Putin îi venerează, de asemenea, pe Alexander Dugin, filosoful imperialist, și pe Anton Denikin, generalul alb care a aspirat la restabilirea imperiului în anii tulburi de după preluarea puterii de către bolșevici, spune profesorul Alexander Motyl de la universitatea Rutgers din Newark, Statele Unite.

Putin a invadat Ucraina, de două ori, pentru a captura bijuteria coroanei Rusiei imperiale. Ambițiile sale exaltate se extind în Caucaz, Asia Centrală și Europa de Est. Și toate discuțiile și acțiunile sale expansioniste au loc în același timp în care statutul Rusiei de colonie chineză este cimentat.

China într-o poziție ingrată dacă Rusia pierde

Nu va funcționa mutarea lui Putin. Imperiile dobândesc colonii, dar coloniile nu dobândesc imperii. Coloniile care aspiră să devină imperii nu pot decât să reușească să-și destabilizeze relația cu stăpânii lor imperiali.

Deși China nu are de ales decât să se alăture Rusiei în războiul său genocid împotriva Ucrainei, acel război și instabilitatea rezultată pe care a generat-o sunt ultimele lucruri de care China are nevoie. Pretențiile Chinei la hegemonie globală se bazează pe puterea sa economică, puterea militară și modus vivendi ca status quo-ul internațional.

Un război greșit care amenință să destabilizeze cea mai mare colonie a sa - Rusia - și să perturbe relațiile profitabile ale Chinei cu restul lumii poate aduce Beijingului câteva beneficii pe termen scurt, dar în cele din urmă este o auto înfrângere.

Experții au descoperit cum poți elimina cancerul și bolile de inimă din viața ta: E nevoie de o schimbare simplă

Dacă și când valul se va întoarce împotriva Rusiei în Ucraina, așa cum se va întâmpla foarte probabil în lumina pierderilor nesustenabil de mari ale armatei ruse (1.100 până la 1.400 pe zi), China va trebui să convingă Moscova să-și stăpânească ”iluzia” și să-și revină în fire.

Mult mai tulburătoare atât pentru China, cât și pentru Rusia este posibilitatea foarte reală ca Rusia să piardă războiul sau să fie atât de bătută încât Putin, regimul său și statul fragil să fie atacați pe plan intern de către ruși. Coloniile sunt slabe, iar politicile slabe nu au nicio treabă să pretindă a fi imperii războinice. Și când eșuează, sunt extrem de probabile revolte, lovituri de stat și războaie în mijlocul eșecului statului și al regimului.

Dacă Rusia lui Putin va merge în acest fel, China se va confrunta cu o alegere dureroasă: să-și vadă colonia în flăcări sau să încerce să o sprijine, cu un mare preț pentru ea însăși. Vârtejul rezultat îl poate învăța că Rusia nu va mai fi niciodată un imperiu.

Paranoia lui Putin continuă, deși a pierdut 70.000 de soldați în doar 60 de zile: Mutare militară cu China VIDEO
Paranoia lui Putin continuă, deși a pierdut 70.000 de soldați în doar 60 de zile: Mutare militară cu China VIDEO
Este tot mai clar că paranoia lui Vladimir Putin continuă fără scrupule, în ciuda faptului că Rusia a pierdut 70.000 de soldați în doar 60 de zile, potrivit estimărilor ministerului...
Rusia acuză SUA că încearcă să-l asasineze pe Vladimir Putin: ”Nu ar trebui să facă deloc vizite în străinătate”
Rusia acuză SUA că încearcă să-l asasineze pe Vladimir Putin: ”Nu ar trebui să facă deloc vizite în străinătate”
Moscova a afirmat, fără nicio dovadă, că încercările Ucrainei de a-l ucide pe Vladimir Putin au fost pregătite „cu bani americani“, ceea ce a dus la creșterea tensiunilor dintre NATO...
#razboi Ucraina, #imperiul rus, #Putin razboi, #Rusia China, #china rusia, #colonie, #rusia invazie, #Rusia colaps , #Razboi Ucraina
  1. Algoritmii social media ar putea determina președintele SUA. Acesta este primul sezon electoral condus de Inteligența Artificială
  2. Rusia a pus recompensă pe primul F 16 doborât pe cerul Ucrainei. Piloții ruși abia așteaptă. Câți bani se oferă
  3. Submarinele nucleare americane ies la suprafață în curtea din spate a Chinei
  4. Pericolul care pândește în Marea Neagră. Avertismentul autorităților FOTO
  5. Accident tragic, după ce un autocar s-a răsturnat. 17 pasageri au murit, iar alţi 34 au fost grav răniţi
  6. Cât de eficientă este strategia statelor europene de a boicota președinția Ungariei și cum se poate întoarce împotriva UE un succes al lui Trump
  7. Copil accidentat grav pe un traseu de mountain-bike din staţiunea Azuga. A fost dus de urgență cu elicopterul la spital
  8. Regele Charles a înnobilat o capră. Ce are atât de special animalul și cu ce a fost spălat înainte de întâlnirea cu Majestatea Sa
  9. Scandal în Țara Galilor. Premierul a demisionat. Ce acuzații i se aduc după patru luni de la alegeri
  10. Canicula face prăpăd și-n Grecia. Ce a interzis guvernul elen să se facă în aer liber