Londra trimite Ucrainei bombe ghidate de mare precizie care au revoluționat războiul tactic aer-sol

Miercuri, 24 Aprilie 2024, ora 20:44
2847 citiri
Londra trimite Ucrainei bombe ghidate de mare precizie care au revoluționat războiul tactic aer-sol
Bomba Poveway are două sisteme de ghidare: GPS și laser/ FOTO: rtx.com

Jurnalistul BBC Jonathan Beale a declarat că următorul pachet de ajutor acordat Ucrainei de către Marea Britanie include bombe Paveway.

Recent, astfel de arme au fost folosite împotriva instalațiilor militare ale rebelilor houthi din Yemen.

Această muniție cântărește 230 kg și este cunoscută pentru precizia ridicată de lovire a țintelor.

Bomba are două sisteme de ghidare: GPS și laser. Cea mai recentă versiune a Paveway îl are pe acesta din urmă. Cu toate acestea, poate lovi ținte folosind două metode de ghidare în același timp, oferind piloților mai multă flexibilitate în alegerea tacticilor de atac.

Avioanele Harrier GR9, Panavia Tornado, Eurofighter Typhoon și F-35 Lightning II sunt potrivite pentru lansarea unor astfel de bombe. Acestea sunt deja folosite de forțele aeriene britanice. De exemplu, bombe Paveway au fost lansate recent asupra unor ținte militare ale reprezentanților iranieni în Yemen. Este probabil ca și Marina Regală să folosească în curând aceste bombe.

Bomba ghidată cu laser Paveway a revoluționat războiul tactic aer-sol, transformând bombele „proaste” în muniții ghidate cu precizie. Bombele Paveway au reprezentat mai mult de jumătate din armele aer-sol, ghidate de precizie, utilizate în Operațiunea Libertatea Irakului și Operațiunea Libertatea Durabilă.

Versiunile mai noi ale bombei Paveway sunt echipate cu capabilități globale de poziționare și navigație inerțială. Această inovație combină precizia și flexibilitatea armelor tradiționale ghidate cu laser cu capacitatea de ghidare GPS pentru orice vreme. Rezultatul este o scădere a numărului de ieșiri și a inventarului de arme și o rată de succes crescută a misiunii.

La 23 aprilie, Regatul Unit a alocat cel mai mare pachet de ajutor pentru Ucraina, în valoare de 500 de milioane de lire sterline (617 milioane de dolari). Acesta include rachete Storm Shadow și alte tipuri de rachete, sute de vehicule blindate și ambarcațiuni, precum și muniție.

Quarterly Report - Editia 4

Dronele furnizate Ucrainei de o țară NATO au distrus echipamente militare rusești în valoare de peste 1,2 miliarde de dolari
Dronele furnizate Ucrainei de o țară NATO au distrus echipamente militare rusești în valoare de peste 1,2 miliarde de dolari
Dronele britanice livrate Ucrainei au fost folosite pentru a scoate din luptă echipament militar rusesc în valoare de peste 1,2 miliarde de dolari, potrivit ministrului britanic al apărării....
Apar tot mai multe dovezi că rușii se amestecă în procesul electoral din Europa
Apar tot mai multe dovezi că rușii se amestecă în procesul electoral din Europa
Războiul Rusiei în Europa a început deja, cu un val de atacuri incendiare, bătăi, explozii și atacuri cibernetice care au loc pe întreg continentul. În ultimele luni, Moscova ar fi...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #ajutor, #Marea Britanie, #bombe paveway , #Razboi Ucraina