SUA au aprobat încă un ajutor militar important pentru Ucraina. Răspunsul lui Biden la noua ofensivă lansată de ruși

Vineri, 10 Mai 2024, ora 20:20
4002 citiri
SUA au aprobat încă un ajutor militar important pentru Ucraina. Răspunsul lui Biden la noua ofensivă lansată de ruși
Președintele SUA, Joe Biden FOTO X

Preşedintele american Joe Biden a aprobat vineri, 10 mai, un nou pachet de ajutor militar de 400 milioane de dolari pentru Ucraina, a anunţat Casa Albă, la scurt timp după ce Washingtonul anunţase, pe surse, că SUA pregătesc un pachet de ajutor militar, revenind la un ritm regulat de furnizare de armament către Kiev, relatează Reuters.

Această nouă asistenţă pentru Kiev intervine după aprobarea unui pachet de ajutor extern de 95 de miliarde de dolari care include şi Ucraina pe lângă Israel şi Taiwan, declarase anterior un oficial american, sub rezerva anonimatului.

Pachetul de ajutor pentru Ucraina cuprinde artilerie, muniţie pentru sistemul de apărare antirachetă sol-aer NASAMS, muniţie antitanc, vehicule blindate şi arme de calibru mic care pot fi utilizate imediat pe câmpul de luptă, a indicat oficialul american, sub rezerva anonimatului.

Ajutorul militar se va prevala de mecanismul Presidential Drawdown Authority (PDA), care îl autorizează pe preşedintele american să transfere articole şi servicii din stocurile SUA fără aprobarea specifică a Congresului în situaţii de urgenţă.

În cadrul pachetului de ajutor extern de 95 miliarde de dolari, Congresul a aprobat o asistenţă de 60,8 miliarde de dolari pentru Ucraina sub diverse forme, inclusiv prin mecanismul PDA în valoare de 8 miliarde de dolari.

Anunţul privind acest nou pachet de ajutor vine la scurt timp după ce forţele ruse au lansat dinspre frontieră un asalt terestru cu sprijinul blindatelor în apropiere de Harkov, cel de-al doilea oraş ca mărime al Ucrainei, în nord-estul ţării, pătrunzând în teritoriul ucrainean pe mici porţiuni. În acest fel se pare, armata rusă deschide un nou front în Ucraina, într-un război care a fost purtat mai mult în est şi sudul ţării.

În acelaşi timp, Canada va contribui cu 76 milioane de dolari canadieni (55,7 milioane de dolari) la o iniţiativă condusă de Germania, care vizează să furnizeze rapid sisteme de apărare antiaeriană Ucrainei pentru a se apăra de atacurile ruseşti, a declarat vineri ministrul apărării canadian, Bill Blair, citat de Reuters.

Blair a făcut anunţul în timpul unei vizite a omologului său german Boris Pistorius. Berlinul a lansat iniţiativa luna trecută, invocând intensificarea atacurilor Rusiei asupra infrastructurilor civile din Ucraina.

”Aceste sisteme vor ajuta la apărarea împotriva atacurilor aeriene ruseşti care au ucis mii de ucraineni şi au distrus spitale, centrale electrice şi blocuri de apartamente” a spus Blair.

Anunţurile de ajutor din SUA şi din Canada intervin în timp ce Ministerul german de Externe a lansat vineri un apel ca Ucrainei să i se ”asigure sprijin în faţa ofensivei ruse asupra Harkovului, în nord-estul ţării, relatează AFP.

”Locuitorii din Harkov continuă să reziste cu curaj bombardamentelor constante ale Rusiei. Curajul vostru cere solidaritatea noastră. Împreună cu partenerii noştri, suntem alături de Ucraina şi trebuie să asigurăm sprijinul necesar apărării sale”, transmite MAE german pe X.

Quarterly Report - Editia 4

Un expert american dezvăluie în premieră: Planul victoriei Ucrainei și cum poate fi învins Putin
Un expert american dezvăluie în premieră: Planul victoriei Ucrainei și cum poate fi învins Putin
Războiul Rusiei din țara vecină se află într-o continuă dinamică, iar deznodământul său rămâne unul imprevizibil. Un expert american din domeniul Apărării de la think tank-ul RAND...
Noi atacuri succesive ale rușilor în Harkov. Zeci de morți și răniți VIDEO
Noi atacuri succesive ale rușilor în Harkov. Zeci de morți și răniți VIDEO
Cel puţin unsprezece persoane au murit duminică, 19 mai, în urma unor bombardamente în regiunea Harkov, din nord-estul Ucrainei, ţinta unei noi ofensive ruseşti începând din 10 mai, au...
#razboi Ucraina, #ajutor militar SUA Ucraina, #Joe Biden presedinte SUA, #ofensiva Rusia , #Razboi Ucraina