Ucraina mulțumește pentru noul ajutor militar al SUA, dar insistă cu un avertisment: ”Era păcii în Europa s-a încheiat”

Miercuri, 24 Aprilie 2024, ora 19:25
18259 citiri
Ucraina mulțumește pentru noul ajutor militar al SUA, dar insistă cu un avertisment: ”Era păcii în Europa s-a încheiat”
Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba FOTO X/Nexta

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, salută pachetul de ajutor din partea SUA, dar avertizează, într-un interviu pentru The Guardian, că noile livrări militare către Ucraina nu vor schimba imediat situaţia pe câmpul de luptă, iar aliaţii trebuie să-şi crească producţia de armament pentru a lupta împotriva Rusiei.

”Aleluia”, a reacţionat Dmitro Kuleba atunci când i s-a cerut comentariul la votul Senatului american asupra pachetului de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 61 de miliarde de dolari. El spune că avea ”convingerea” că va fi un rezultat pozitiv, dar, în acelaşi timp, că Occidentul trebuie să ”realizeze că era păcii în Europa s-a încheiat” şi că trebuie să îşi pună la lucru industria de apărare.

Kuleba a declarat că speră că noul pachet de arme va fi anunţat de Casa Albă ”în câteva zile, poate chiar ore” şi că este ”doar o chestiune de logistică” pentru a face ca proviziile militare să ajungă pe linia frontului.

Oficiali ai Pentagonului au indicat că unele muniţii sunt deja stocate în Europa, artileria şi apărarea aeriană urmând să fie printre priorităţi.

În căutare de țări cu sisteme Patriot. România se numără printre ele

Kuleba a mai spus că Ucraina a identificat şapte sisteme de apărare aeriană Patriot pe care le-ar putea folosi pentru a proteja civilii din marile oraşe, în afară de Kiev. Unul a fost obţinut din Germania, alte patru au fost localizate şi au loc negocieri, iar alte două sunt avute în vedere, a dezvăluit şeful diplomaţiei ucrainene.

Presa a scris că Grecia şi Spania se gândesc dacă să furnizeze Ucrainei sistemele Patriot pe care le au în dotare, în timp ce Polonia şi România deţin, de asemenea, asemenea baterii, notează The Guardian. Kuleba a adăugat că un al optulea sistem ar putea veni din SUA. ”Cred că armata americană are probabil unul de rezervă”, a punctat el.

Kuleba a menţionat că preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a discutat luni cu Joe Biden despre ajutorul militar.

Negocierile pentru obţinerea acestor sisteme Patriot au fost complicate, deoarece ”ţările care operează aceste sisteme Patriot negociază pentru suplinire şi compensaţii”, a dezvăluit Kuleba, dar a adăugat: ”Nu am nicio îndoială, având în vedere progresele pe care le facem, că sistemele Patriot vor ajunge, iar Germania trebuie lăudată pentru că a făcut primul pas”.

Kievul vrea mai multă fermitate

Oraşe precum Harkov, care a fost bombardat în repetate rânduri în acest an şi din care locuitorii au plecat de teamă, ar putea ”trăi în pace, iar producţia industrială ar putea continua”, a spus el, atât timp cât aliaţii Ucrainei adoptă o abordare mai fermă pentru a-i ajuta ţara.

Kuleba spune că aliaţii Ucrainei ar trebui să treacă de la ”exprimarea condoleanţelor şi a compasiunii faţă de ucraineni şi promisiunea de a ajuta la reconstrucţie, la prevenirea pierderilor de vieţi omeneşti şi a distrugerii ţării”.

El a avertizat că restabilirea ajutorului militar american, ţinut în loc timp de luni de zile de republicanii fideli lui Donald Trump, nu va fi suficientă pentru a învinge Rusia. ”Niciun pachet unic nu îi poate opri pe ruşi. Ceea ce îi va opri pe ruşi este un front unit al întregii Ucraine şi al tuturor partenerilor săi”, a argumentat Kuleba.

Era păcii s-a încheiat în Europa

Ministrul ucrainean de externe a arătat că Occidentul trebuie să-şi crească producţia de arme, aşa cum a făcut Ucraina, pentru că este depăşită de Rusia. Rusia surclasează Ucraina într-un raport de 10 la 1, iar Ucraina este în criză de apărare aeriană.

”Când văd ce a realizat Rusia în construirea bazei sale industriale de apărare, în doi ani de război, şi ce a realizat Occidentul, cred că ceva nu este în regulă din partea Occidentului”, a atras atenţia Kuleba. ”Occidentul trebuie să realizeze că era păcii în Europa s-a încheiat”, a subliniat el.

Kievul anticipează că războiul va dura şi anul viitor şi se aşteaptă ca Rusia să organizeze o ofensivă de vară, fiind în curs de a mobiliza încă 100.000 de oameni pentru a lupta.

Relațiile cu Trump

”Am trecut prin atât de multe lucruri din 2014 (când a început războiul cu Rusia), încât, fără exagerare, suntem pregătiţi pentru orice", dă asigurări şeful diplomaţiei de la Kiev.

”Nu ştiu ce se va întâmpla mâine sau cum se vor comporta elitele politice din SUA. Ceea ce am învăţat din primul mandat de preşedinte al lui Donald Trump este că există întotdeauna o cale de ieşire din orice criză”, a spus, pe de altă parte, Dmitro Kuleba.

El a recunoscut că interacţiunile sale personale cu echipa lui Trump au fost minime - ”o discuţie rapidă” - dar a precizat că Zelenski l-a invitat pe Trump să viziteze Kievul.

Negocieri de pace?

Kuleba nu este de acord cu cei care susţin că, după mai bine de doi ani de război total, a venit timpul ca Ucraina să negocieze. El spune că au existat ”200 de runde de discuţii” cu Kremlinul între 2014 şi invazia din 2022.

Unii observatori au susţinut pacea din naivitate, crede el. Alţii ”jucau pentru Putin”. O a treia categorie ”nu înţelege Rusia" sau pe preşedintele său. Aceştia sunt convinşi în mod eronat că este necesar să se negocieze cu diavolul, a explicat Kuleba.

Ministrul este de părere că Putin se va angaja în discuţii semnificative doar atunci când poziţia sa militară va fi "aproape de colaps". Pentru a ajunge în acest punct, Ucraina trebuia să urmeze o strategie dublă: "succesul pe câmpul de luptă" şi o coaliţie de ţări care să susţină formula de pace a lui Zelenski, constând în retragerea totală a Rusiei, despăgubiri şi un tribunal pentru crime de război.

Kuleba a mărturisit că nu ştie cât va dura războiul cu Rusia.

În drumul său spre birou - o clădire din epoca stalinistă, situată lângă biserica cu domuri aurii Sfântul Mihail din Kiev - a trecut pe lângă o procesiune funerară. ”De fiecare dată când trec pe lângă înmormântarea unui soldat, îmi dublez şi triplez efortul pentru a încheia războiul cu victoria Ucrainei”, a mărturisit el. ”Cred că, la sfârşitul acestui război, o singură parte va supravieţui şi aceasta va fi Ucraina. Dar când spun să supravieţuiască, nu mă refer la faptul că Rusia va înceta să mai existe ca ţară”, a ţinut el să precizeze.

Quarterly Report - Editia 4

Un expert american dezvăluie în premieră: Planul victoriei Ucrainei și cum poate fi învins Putin
Un expert american dezvăluie în premieră: Planul victoriei Ucrainei și cum poate fi învins Putin
Războiul Rusiei din țara vecină se află într-o continuă dinamică, iar deznodământul său rămâne unul imprevizibil. Un expert american din domeniul Apărării de la think tank-ul RAND...
Ucrainenii au ucis doi oameni și au rănit alți 10, în urma unui bombardament cu lansatoare de obuze la Belgorod
Ucrainenii au ucis doi oameni și au rănit alți 10, în urma unui bombardament cu lansatoare de obuze la Belgorod
Două persoane au fost ucise într-un bombardament ucrainean cu lansatoare de obuze în regiunea rusă Belgorod, anunţă guvernatorul Viaceslav Gladkov, relatează AFP. ”Forţele armate...
#razboi Ucraina, #ajutor militar SUA Ucraina, #dmitro kuleba, #ministru externe Ucraina, #pace, #Europa , #Razboi Ucraina