Zelenski le bate obrazul aliaților din UE. Angajamentul vital pentru soldații ucraineni pe care nu l-au respectat

Luni, 26 Februarie 2024, ora 20:00
2449 citiri
Zelenski le bate obrazul aliaților din UE. Angajamentul vital pentru soldații ucraineni pe care nu l-au respectat
Volodimir Zelenski FOTO Facebook/ Volodimir Zelenski

Ucraina nu a primit decât o mică parte dintr-un milion de obuze de artilerie promise de UE anul trecut, a declarat luni, 26 februarie, preşedintele Volodimir Zelenski, într-un moment în care armata Kievului se află în dificultate pe front şi suferă din cauza lipsei de muniţii, relatează France Presse.

”Dintr-un milion de obuze pe care ni le-a promis Uniunea Europeană, ne-au fost livrate nu 50%, ci, din păcate, doar 30%”, a declarat preşedintele ucrainean într-o conferinţă de presă comună la Kiev cu premierul bulgar Nikolai Denkov, care a efectuat luni o vizită în Ucraina.

UE s-a angajat anul trecut să trimită în Ucraina, care luptă deja de doi ani împotriva invaziei ruse, un milion de obuze de artilerie până la sfârşitul lunii martie 2024, recunoscând recent că nu a reuşit să atingă acest obiectiv.

La sfârşitul lunii ianuarie, şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a declarat că circa 52% din obuzele promise vor fi livrate până în martie. În total, potrivit lui Borrell, europenii vor fi în măsură să furnizeze Kievului 1,15 milioane de obuze până de sfârşitul anului 2024.

Responsabili ucraineni au deplâns în ultimele zile întârzierile în livrarea ajutorului militar occidental, ceea ce a forţat armata ucraineană să se retragă din oraşul-fortăreaţă Avdiivka (est) după patru luni de lupte intense.

Kievul a anunţat luni retragerea trupelor sale dintr-o mică aşezare de lângă Avdiivka, în faţa presiunii neîncetate din partea Rusiei.

Duminică, ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, a declarat că jumătate din armele occidentale promise Kievului au fost livrate cu întârziere.

”La ora actuală, un angajament nu este sinonim cu livrarea, iar 50% din aceste angajamente nu sunt livrate la timp”, a spus el. Din cauza acestor întârzieri, ”pierdem oameni, pierdem teritorii”, a adăugat ministrul ucrainean.

Preşedintele Zelenski a declarat săptămâna trecută că întârzierile în livrările de arme au avut un rol în eşecul contraofensivei majore a Kievului din vara trecută.

”Anul trecut, în cadrul contraofensivei, am avut o mulţime de lucruri foarte utile, o mulţime de lucruri foarte importante, dar care nu au ajuns toate la timp”, a explicat el vineri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Noul ajutor militar al SUA pentru Ucraina va fi ”rapid și puternic”. Promisiunea lui Biden pentru Zelenski
Noul ajutor militar al SUA pentru Ucraina va fi ”rapid și puternic”. Promisiunea lui Biden pentru Zelenski
SUA ”vor furniza rapid noi ajutoare militare importante care să răspundă nevoilor urgente ale Ucrainei pe câmpul de luptă şi în domeniul apărării aeriene”, imediat ce Senatul american...
Alain Delon primește Ordinul de Merit al Ucrainei pentru susținerea țării încă de la începutul invaziei Rusiei
Alain Delon primește Ordinul de Merit al Ucrainei pentru susținerea țării încă de la începutul invaziei Rusiei
Celebrul actor francez Alain Delon a primit cea mai înaltă distincție din partea Ucrainei, pentru susținerea publică a țării încă de la începutul războiului în care a fost atacată de...
#razboi Ucraina, #ajutor militar UE Ucraina, #obuze, #Volodimir Zelenski presedinte Ucraina, #avdiivka , #Razboi Ucraina