Zelenski, hotărât să ia Crimeea înapoi de la Putin. Ce le-a cerut aliaților occidentali la 10 ani de la anexarea ilegală VIDEO

Luni, 26 Februarie 2024, ora 19:22
2495 citiri
Zelenski, hotărât să ia Crimeea înapoi de la Putin. Ce le-a cerut aliaților occidentali la 10 ani de la anexarea ilegală VIDEO
Volodimir Zelenski FOTO Facebook/Volodimir Zelenski

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut partenerilor internaționali să continue să lupte în vederea recuceririi Crimeei, relatează Reuters.

Declarațiile au fost făcute la marcarea a zece ani de la anexarea peninsulei ucrainene la Marea Neagră.

Armata rusă a cucerit Crimeea în 2014, printr-o operaţiune sub acoperire, şi a folosit-o în invazia Ucrainei, la 24 februarie 2022.

”Acest război crud împotriva Ucrainei a fost generat de revanşismul rus exact în momentul în care acesta a simţit că lumea putea să se facă că nu vede asemenea crime”, denunţă Volodimir Zelenski într-un discurs video.

Ucraina marchează luni zece ani de la un miting, la Simferopol, capitala Crimeei, împotriva unor acţiuni ale Moscovei care au deschis calea anexării peninsulei, condamnată drept ilegală de către comunitatea internaţională.

Rusia sărbătoreşte anexarea Crimeei la 18 martie, când preşedintele rus Vladimir Putin a semnat anexarea, la Moscova.

Kievul a anunţat în mai multe rânduri că va lupta până la restabilirea frontierelor Ucrainei din 1991, care includ Crimeea, şi desfăşoară o acţiune diplomatică în vederea elborării unui plan de pace care să prevadă o retragere completă a trupelor ruse.

Moscova respinge drept ”absurdă” ideea unor negocieri de pace fără Rusia şi cere ca orice rezolvare a conflictului să ţină cont de ”noile realităţi de pe teren”.

Armata ucraineană întâmpină dificultăţi în oprirea atacurilor ruseşti pe linia frontului, la intrarea războiului în al treilea an.

Zelenski le cere partenerilor Kievului în acest discurs video ”să lupte pentru reînnoirea completă a dreptului internaţional”.

”Putem pune capăt acestui război în condiţiile noastre ucrainene. Ne putem elibera poporul şi pământul de ocupaţie”, subliniază el.

”Putem să facem Rusia să dea socoteală în justiţie pentru ceea ce a făcut. Dar pentru ca aceste lucruri să se întâmple trebuie să luptăm”, a mai spus Zelenski.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ucraina face progrese în producţia de rachete. Zelenski: ”Au fost dezvoltate noi modele”
Ucraina face progrese în producţia de rachete. Zelenski: ”Au fost dezvoltate noi modele”
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri seară, în mesajul său video difuzat zilnic, că țara sa face progrese în producţia de rachete pentru a se apăra de Rusia, a...
Cum justifică Trump refuzul de a merge în Ucraina: ”Nu este potrivit”
Cum justifică Trump refuzul de a merge în Ucraina: ”Nu este potrivit”
Donald Trump, candidat republican la preşedinţia Satelor Unite, consideră că nu este potrivit să viziteze Ucraina în acest moment deoarece nu deţine o funcţie, a declarat miercuri echipa sa...
#razboi Ucraina, #anexare Crimeea Rusia, #Volodimir Zelenski presedinte Ucraina , #Razboi Ucraina