Armele inovatoare ale industriei franceze de apărare care vor fi testate în Ucraina

Luni, 22 Aprilie 2024, ora 00:25
18131 citiri
Armele inovatoare ale industriei franceze de apărare care vor fi testate în Ucraina
Tun Caesar de producție franceză pe câmpul de luptă din Ucraina FOTO: mil.in.ua

Noile arme ale industriei franceze de apărare, mai ales cele anti-dronă, vor fi testate în timpul operațiunilor de apărare din Ucraina. Forțele Armate ale Ucrainei ar putea avea nevoie de soluții de înaltă tehnologie, transmite Ministerul Statisticii di Ucraina, citat de zn.ua.

„Partenerii francezi și-au prezentat propriile dezvoltări inovatoare în domeniul tehnologiei apărării — interceptoare de drone, dispozitive EW (bruiaz electronic), produse în direcția biotehnologiei și furnizarea de îngrijiri medicale. Intenționăm să extindem cooperarea în aceste domenii și să testăm soluții franceze avansate în Ucraina pentru a ne consolida armata”, notează Ministerul Transformării Digitale în raportul despre întâlnirea cu reprezentanții companiilor inovatoare.

În Marea Britanie, inginerii Evolve Dynamics dezvoltă, de asemenea, tehnologie care poate ajuta dronele de recunoaștere ucrainene să contracareze războiul electronic rusesc. Aceasta este o mică parte, dar importantă a eforturilor internaționale ale aliaților de a sprijini Ucraina, relatează Reuters.

Evolve Dynamics a livrat 100 de drone Sky Mantis în Ucraina, devenind unul dintre cei mai mari furnizori britanici de drone în Ucraina, a spus compania.

Europa trebuie să aibă grijă să nu devină „prea protecționistă”

Europa trebuie să aibă grijă să nu devină „prea protecționistă” în timp ce încearcă să-și construiască baza industrială și de apărare după războiul din Ucraina, a declarat Mikael Johansson, directorul executiv al companiei suedeze Saab, unul dintre cei mai mari producători de arme din regiune, scrie Financial Times . El a menționat că este important să se permită companiilor din țări terțe „să joace un anumit rol în anumite condiții”.

„Nu putem deveni prea protecționiști – nu se poate transforma în „totul trebuie făcut de companii europene”. Companiile străine ar trebui să aibă oportunitatea de a participa la dezvoltarea potențialului de apărare al Europei”, a adăugat șeful Saab.

Comentariile lui Johansson au venit în timp ce statele membre UE dezbat propunerile Bruxelles-ului pentru prima strategie industrială de apărare a blocului.

Inițiativa încurajează totul, de la achizițiile comune până la acordarea de prioritate companiilor de apărare din UE față de furnizorii din afara UE. Acesta a stabilit ca obiectiv ca până în 2030 cel puțin 50% din achizițiile bugetare să fie făcute de la furnizori europeni de produse de apărare.

Politicienii caută să schimbe practica îndelungată a țărilor care achiziționează echipamente fabricate în America. Mulți subliniază faptul că în ultimii doi ani, când cheltuielile au crescut vertiginos de la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, 78% din echipamentele de apărare achiziționate de statele membre UE au fost furnizate de companii străine.

Cu toate acestea, inițiativa a stârnit îngrijorări în unele capitale ale UE și în rândul liderilor industriali că ar putea deveni prea restrictivă și ar putea duce la excluderea unor capacități importante de apărare. Producătorii au remarcat că UE trebuie să se concentreze pe extinderea capacităților industriei, precum și pe investiții.

Țări, în special Suedia, care are legături profunde și de lungă durată cu industria de apărare din Marea Britanie, Germania și Polonia, fac lobby asupra Comisiei Europene pentru a nu urma poziția susținută de Franța și alte țări, astfel încât achizițiile să aibă loc numai din state membre UE.

„Dezbaterea este dacă va fi restrictivă față de țările din afara UE, cum ar fi Marea Britanie, SUA și Turcia... sau dacă le va încuraja în mod activ să participe în anumite condiții”, a spus un oficial implicat în negocieri.

Johansson a adăugat că strategia ar trebui să ia în considerare nu numai proprietatea asupra tehnologiei, ci și „ce control avem asupra datelor și capabilităților”.

El a subliniat că politicienii ar trebui să fie atenți dacă în regiune există un așa-numit „centru de dezvoltare” - o companie sau organizație care este capabilă să modifice și să dezvolte produsul și capacitățile acestuia în regiune.

"Dezvolți acest potențial în Europa, deși poate că și compania-mamă beneficiază de el... de cealaltă parte a Atlanticului. Nu sunt prea îngrijorat de acest lucru", a declarat Johansson.

Comentariile sale se aseamănă cu cele ale lui Eric Beranger, directorul general al liderului european în domeniul apărării antirachetă MBDA, care a declarat recent că Marea Britanie, în special, ar trebui să fie considerată parte a unei "Europe geografice", deoarece se teme că ar putea pierde contracte după Brexit.

Quarterly Report - Editia 4

Acorduri secrete și „contrabandă“. Cum înarmează Marea Britanie și aliații săi Ucraina
Acorduri secrete și „contrabandă“. Cum înarmează Marea Britanie și aliații săi Ucraina
La aproximativ 97 km de granița de sud-est a Poloniei, un mic aeroport regional a devenit o piesă centrală în cursa Occidentului pentru înarmarea Ucrainei. Aici, pe flancul estic al NATO,...
Ucrainenii primesc pentru prima dată avioane de recunoaștere și control radar. Pachet militar consistent din partea unui stat nordic
Ucrainenii primesc pentru prima dată avioane de recunoaștere și control radar. Pachet militar consistent din partea unui stat nordic
Ministerul suedez al Apărării a anunțat un nou pachet de asistență militară pentru Ucraina. Sprijinul de 1,25 miliarde de dolari este destinat să consolideze apărarea antiaeriană a...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #Franta, #arme, #testari , #Razboi Ucraina