O țară aliată cu Putin îi dă lovitura: Mutarea neașteptată care va înfuria Kremlinul

Miercuri, 28 Februarie 2024, ora 00:55
4688 citiri
O țară aliată cu Putin îi dă lovitura: Mutarea neașteptată care va înfuria Kremlinul
Armenia îi dă o lovitură lui Putin FOTO: Mappr

După declanșarea invaziei lui Putin din Ucraina de acum doi ani, strategia geopolitică a multor state s-a schimbat în funcție de interesele fiecăruia. În prezent, o țară aliată de mult timp cu Rusia îi dă o adevărată lovitură lui Putin, care va înfuria Kremlinul. Astfel Armenia a anunțat că își suspendă participarea la CSTO, organizația militară aflată sub patronajul Moscovei.

Rusia a vrut ca Organizația Tratatului de Securitate Clectivă (CSTO) să fie un echivalent al NATO, dar în ultimii ani aceasta s-a prăbușit. Armenia deși este un aliat vechi al Rusiei, ea a criticat-o în mod deschis în ultima vreme și și-a creat deja noi legături occidentale, potrivit Business Insider.

Armenia, în mod oficial un aliat cheie al Rusiei, și-a suspendat participarea la alianța internațională CSTO condusă de Rusia, a anunțat premierului său, Nikol Pashinyan.

Dezvăluiri despre acțiunile ascunse din Ucraina: Spionii unei mari puteri văd toate mutările lui Putin

Organizația Tratatului de Securitate Colectivă este considerată echivalentul NATO al Rusiei, iar președintele Vladimir Putin a sperat că ar putea rivaliza cu alianța militară occidentală.

Dar au apărut spărturi în grup de când Rusia a invadat Ucraina, iar Armenia a contestat în mod repetat utilitatea acestei organizații militare aservite Moscovei.

Pashinyan a vorbit săptămâna trecută la France24 despre CSTO, spunând: „Tratatul de securitate colectivă nu și-a îndeplinit obiectivele în ceea ce privește Armenia, în special în 2021 și 2022. Și nu am putea lăsa acest lucru să se întâmple fără să luăm în considerare suspendarea participării”.

”Oamenii nu-i vor spune și va fi prea târziu pentru a supraviețui”: Putin nu știe pericolul din Rusia, dezvăluie un istoric

"Acum, în termeni practici, ne-am înghețat participarea la acest tratat. În ceea ce privește ceea ce urmează, va trebui să vedem", a spus el, potrivit Reuters. Kremlinul a declarat vineri că nu a primit confirmarea oficială că Armenia părăsește alianța, dar că va caută clarificări, a informat The Moscow Times.

Pashinyan și-a exprimat frecvent frustrarea față de Rusia și CSTO în ultimii ani, acuzând alianța că este ineficientă și descriind Armenia că nu mai este un aliat al Rusiei.

Chiar și așa, această ultimă evoluție este una semnificativă: țările au legături de lungă durată, iar Armenia a fost cândva parte a Uniunii Sovietice. Mișcarea vine și pe măsură ce Rusia este și mai izolată de o mare parte din lume după invazia sa pe scară largă a Ucrainei și caută sprijin la vechii săi aliați.

Tensiunile au devenit vizibile în 2022, când Armenia a cerut ajutor OSC în timpul ciocnirilor la graniță cu Azerbaidjanul vecin. Rusia nu a trimis trupe, înfuriind conducerea țării.

Zelenski dezvăluie un secret despre Putin: Ciudat că el nu are așa ceva, deși mulți copii au

Pashinyan a spus că răspunsul a fost „deprimant” și „foarte dăunător pentru imaginea CSTO atât în țara noastră, cât și în străinătate”. Apoi s-a distanțat fizic de Putin într-o fotografie de grup la un summit internațional din noiembrie 2022.

Luni mai târziu, Pashinyan a spus că Armenia ar putea părăsi CSTO dacă beneficiile sale pentru țara sa nu sunt dovedite. Au urmat mai multe confruntări. Pashinyan a anulat exercițiile militare cu Rusia în ianuarie 2023, iar în septembrie, Armenia a anunțat un exercițiu militar comun cu SUA.

Pashinyan a declarat în iunie că țara sa „nu este aliatul Rusiei în războiul cu Ucraina” și că se simte prinsă la mijloc între Rusia și Occident.

Armenia a comandat, de asemenea, sisteme de apărare aeriană și radare din Franța anul trecut. Un director de la Institutul New Lines a declarat că acest lucru s-a produs în timp ce Armenia încerca să construiască legături de securitate cu NATO.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pierde sau câștigă Putin din atacul Iranului asupra Israelului: Experții dezvăluie strategia neștiută a Kremlinului
Pierde sau câștigă Putin din atacul Iranului asupra Israelului: Experții dezvăluie strategia neștiută a Kremlinului
Recentul atac cu peste 300 de rachete și drone al Iranului asupra Israelului marchează o escaladare a conflictului, iar experții au analizat cum influențează această evoluție războiul lui...
Ucraina în mare pericol: Putin, strategie infamă pentru a repurta o mare victorie VIDEO
Ucraina în mare pericol: Putin, strategie infamă pentru a repurta o mare victorie VIDEO
Războiul lui Putin, deși este unul de lungă durată și cu pierderi uriașe de vieți omenești pentru Moscova, el continuă fără scrupule. În prezent, Kievul trece prin momente dificile din...
#razboi Ucraina, #Armenia, #Rusia Armenia, #alianta militara, #Nikol Pashinyan, #Armenia Azerbaidjan Rusia, #Putin razboi, #aliat putin , #razboi