Rusia a atacat Ucraina cu peste 40 de rachete și 40 de drone în cursul nopții. Zelenski: „Teroriştii ruşi au vizat încă o dată infrastructurile esenţiale” FOTO/VIDEO

Joi, 11 Aprilie 2024, ora 12:06
1196 citiri
Rusia a atacat Ucraina cu peste 40 de rachete și 40 de drone în cursul nopții. Zelenski: „Teroriştii ruşi au vizat încă o dată infrastructurile esenţiale” FOTO/VIDEO
Pompier ucrainean care stinge focul provocat în urma unui atac cu drone Foto: X/ Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський

Armata rusă a lansat peste 40 de rachete şi 40 de drone împotriva Ucrainei în noaptea de miercuri spre joi, 11 aprilie, vizând infrastructuri esenţiale, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează AFP.

Tot Zelenski mai spune că din nefericire, numai o parte din drone au fost doborâte.

„În cursul nopţii, Rusia a lansat peste 40 de rachete şi 40 de drone asupra Ucrainei”, a anunţat şeful statului pe reţeaua socială X.

„Unele rachete şi drone Shahed au fost doborâte. Din nefericire, numai o parte dintre ele”, a precizat Zelenski.

„Teroriştii ruşi au vizat încă o dată infrastructurile esenţiale”, a deplâns el.

Potrivit şefului statului ucrainean, infrastructurile au fost de asemenea vizate la Kiev, la Zaporojie şi la Odesa în sud, şi la Lvov, în vest, în apropierea frontierei cu Polonia.

Volodimir Zelenski şi-a reiterat către partenerii occidentali ai Ucrainei cererea de „a nu închide ochii” la situaţie şi de a furniza mai multe sisteme de apărare antiaeriană Ucrainei, care este în al treilea an de război.

În atacul său masiv împotriva Ucrainei, Moscova a recurs la rachete de croazieră şi la drone Shahed de fabricaţie iraniană potrivit unei informări a statului major ucrainean de pe Facebook. Ucraina a putut să distrugă 37 dintre cele 40 de drone lansate asupra ei, precizează armata.

Ministrul ucrainean al energiei Gherman Galuşcenko a postat pe reţeaua socială Telegram că aceste atacuri au vizat „instalaţii de producţie şi sisteme de transmisie” în regiunile Kiev, Harkov, Zaporojie şi Lvov.

În regiunea Kiev, „o instalaţie a unei infrastructuri critice” a fost vizată, a precizat şeful administraţiei militare locale, Ruslan Kravcenko, fără a furniza mai multe informaţii.

Două centrale termice ale furnizorului de energie DTEK au fost atacate, a semnalat compania pe Telegram joi dimineaţă, fără a preciza amplasarea lor.

Ministrul de interne ucrainean, Igor Klîmenko, a anunţat că sute de salvatori operează în ţară după „bombardamente masive” care au durat „mai multe ore”.

Potrivit lui, Moscova a tras „peste zece rachete” asupra Harkovului, lăsând o parte a oraşului fără electricitate. „Din fericire, potrivit datelor operaţionale, atacul de astăzi nu s-a soldat cu morţi şi răniţi”, a precizat el.

Potrivit primarului din Harkov, al doilea cel mai mare oraş din Ucraina, „probleme de aprovizionare cu energie sunt posibile”. Igor Terehov a precizat pe Telegram joi dimineaţă că metroul va fi închis în următoarele câteva ore.

În regiunea Zaporojie, guvernatorul Ivan Fedorov a semnalat „explozii” joi foarte devreme, iar şeful administrativ al regiunii Lvov, Maksim Kozîţki, a spus că Rusia a atacat o instalaţie de distribuţie a gazului şi o staţie electrică cu „rachete de croazieră de diferite clase şi drone”.

„S-au declanşat incendii. Au fost stinse rapid de pompieri”, a precizat el pe reţelele sociale.

Cu puţin timp înainte de ora locală 08:00 (05:00 GMT), nicio altă alertă aeriană nu era în curs pe teritoriul ucrainean, care anterior s-a aflat în întregime în stare de alertă.

Quarterly Report - Editia 4

Dronele furnizate Ucrainei de o țară NATO au distrus echipamente militare rusești în valoare de peste 1,2 miliarde de dolari
Dronele furnizate Ucrainei de o țară NATO au distrus echipamente militare rusești în valoare de peste 1,2 miliarde de dolari
Dronele britanice livrate Ucrainei au fost folosite pentru a scoate din luptă echipament militar rusesc în valoare de peste 1,2 miliarde de dolari, potrivit ministrului britanic al apărării....
Zelenski cere Occidentului ajutor militar care să-i permită să atace Rusia. ”Ucraina are încă restricţii pentru a se apăra”
Zelenski cere Occidentului ajutor militar care să-i permită să atace Rusia. ”Ucraina are încă restricţii pentru a se apăra”
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut ţărilor occidentale să trimită ţării sale ajutor militar care să-i permită Ucrainei să atace infrastructuri situate în interiorul...
#razboi Ucraina, #atac Rusia Ucraina, #rachete, #drone, #Zelenski, #infrastructura, #Ucraina razboi Rusia , #stiri Volodimir Zelenski