Reacția partidului AUR după ce a fost acuzat că ar pregăti provocări anti-Ucraina: ”Aberaţii ale securiştilor de la Kiev”

Duminica, 21 Aprilie 2024, ora 14:50
3012 citiri
Reacția partidului AUR după ce a fost acuzat că ar pregăti provocări anti-Ucraina: ”Aberaţii ale securiştilor de la Kiev”
George Simion și Claudiu Târziu FOTO Facebook

Preşedintele Consiliului Naţional de Conducere al Alianţei pentru Unirea Românilor, Claudiu Târziu, a răspuns duminică, 21 aprilie, acuzaţiilor din presa ucraineană, care citează surse din Direcţia Principală de Informaţii (HUR ), potrivit cărora partidul din care face parte ar putea lansa ”provocări informaţionale anti-ucrainene

”Regimul de la Kiev, prin intermediul serviciului său de spionaj militar HUR, se amestecă grosolan în treburile interne ale României, în campania electorală în curs. Totodată, Kievul urmăreşte şi intimidarea românilor din Ucraina, precum şi intimidarea Patriarhiei Române. Presa de la Kiev, citând ca sursă serviciul de spionaj militar HUR, dezinformează, pretinzând că AUR ar realiza în prezent interviuri cu preoţi din satele locuite de români din regiunile Cernăuţi, Transcarpatia şi Odesa. În plus, „propagandiştii” (AUR n.n.) ar intervieva familiile bărbaţilor (români n.n.) care servesc în prezent în Forţele de Apărare ale Ucrainei. Chipurile AUR ar pregăti presupuse operaţiuni de propagandă pentru discreditarea Ucrainei, pe motivul opresiunii la care este supusă minoritatea românească. Inevitabil, HUR regurgitează şi minciuna că operaţiunea ar fi coordonată de Rusia”, afirmă Claudiu Târziu într-un comunicat transmis de AUR.

El dezminte ceea ce numeşte ”aberaţiile securiştilor ucraineni şi ale presei aservite lor de la Kiev”, negând că AUR ar întreprinde vreo acțiune pe teritoriul Ucrainei sau ar avea oameni acolo.

”Dezminţim aberaţiile securiştilor ucraineni şi ale presei aservite lor de la Kiev. AUR nu întreprinde nicio acţiune pe teritoriul Ucrainei şi nici nu are oameni acolo. De ce HUR aruncă minciuni „pe surse” şi nu îşi asumă răspunderea unor asemenea afirmaţii oficial, prin purtătorul autorizat de cuvânt? De ce HUR nu spune cu nume şi prenume, serie şi număr de paşaport, care ar fi acei cetăţeni români, presupuşi membri AUR, care ar activa în Ucraina? Amintim şi că publicaţia Kyiv Post, specializată în defăimarea AUR, nu ne-a cerut niciodată vreun punct de vedere. Kyiv Post este o publicaţie de limbă engleză, deci publicul ţintă ales de HUR pentru defăimarea AUR este comunitatea internaţională”, a mai transmis Claudiu Târziu.

În opinia sa, HUR este ”continuatorul direct şi de drept al criminalului GRU, serviciul sovietic de spionaj militar, de la care a preluat cadrele şi metodele, după dezmembrarea URSS”, iar din 1991 şi până în prezent HUR a întreprins acţiuni ostile şi provocări împotriva României, a cetăţenilor români şi a românilor care trăiesc pe teritoriile anexate la Ucraina, ca urmare a Pactului Ribbentrop – Molotov.

”Amintim cazul trădătorului Floricel Achim, recrutat de HUR pentru a divulga secrete militare româneşti şi ale NATO, interdicţia abuzivă de intrare în Ucraina a numeroşi cetăţeni români, ziarişti, activişti civici şi politicieni sau acţiunile de intimidare la adresa românilor din Sudul Basarabiei pentru a se declara „moldoveni” sau împotriva construirii de biserici româneşti”, argumentează liderul AUR.

El consider că HUR lansează un atac ”mârşav” asupra preoţilor ortodocşi din satele româneşti de peste graniţă, atac care se adaugă ”atacurilor autorităţilor locale ucrainene şi ale bisericii necanonice ucrainene la adresa Patriarhiei Române şi a preoţilor şi credincioşilor români ortodocşi de peste graniţă”.

”Substratul este acela că, pe 29 Februarie, Sfântul Sinod al Patriarhiei Române a decis „binecuvântarea, încurajarea şi susţinerea iniţiativelor comunităţilor ortodoxe româneşti din Ucraina de a reface comuniunea cu Biserica Mamă, Patriarhia Română, prin organizarea lor juridică în structura religioasă numită Biserica Ortodoxă Română din Ucraina”. Decizia se referă la trecerea parohiilor, credincioşilor şi preoţilor români din subordinea Patriarhiei subordonate Moscovei la Biserica Ortodoxă Română. Această hotărâre a Sfântului Sinod a stârnit furia naţionaliştilor ucraineni, a autorităţilor de la Kiev şi a bisericii ucrainene necanonice, care nu se află în comuniune frăţească cu Patriarhia Română. Aceştia ar fi vrut ca parohiile din cele 150 sate româneşti să treacă la structura necanonică. Presiunile autorităţilor asupra preoţilor şi credincioşilor români încalcă dreptul la libertate religioasă şi dreptul la liberă asociere”, susţine Târziu.

El afirmă şi că dezinformarea HUR privind ”închipuitele” activităţi ale AUR din Ucraina are ca scop intimidarea minorităţii române, pentru a discredita orice revendicare privind respectarea drepturilor sale ca fiind „extremistă” şi „pro-rusă”.

”AUR respinge dezinformările lansate de serviciul de spionaj ucrainean. De asemenea, facem apel la reprezentanţii presei din România şi din străinătate să respecte regulile minime ale profesiei de jurnalist şi să ne ceară punctul de vedere atunci când preia acuzaţii la adresa noastră. AUR susţine pe deplin respectarea drepturilor românilor din Ucraina şi îşi afirmă deplina solidaritate cu fraţii de peste graniţă. AUR susţine pe deplin hotărârea Sfântului Sinod din 29 Februarie 2024 de înfiinţare a Bisericii Ortodoxe Române din Ucraina şi de binecuvântare şi încurajare a preoţilor şi credincioşilor români de peste graniţă la această structură religioasă. AUR cere Guvernului României, tuturor autorităţilor competente să monitorizeze strict obligaţiile asumate de Ucraina privind respectarea drepturilor minorităţilor, aşa cum acest stat s-a angajat prin tratate şi acorduri bilaterale şi internaţionale şi să intervină cu fermitate în cazul încălcării acestora!”, se arată în finalul comunicatului AUR.

Reacția a venit după ce publicaţia ucraineană kyivpost.com relatează, citând surse din Direcţia Principală de Informaţii a Ministerului Apărării de la Kiev, că AUR, prezentat ca ”partid românesc pro-rus”, ar putea lansa în curând ”o serie de provocări informaţionale anti-ucrainene” având ca scop să prezinte opresiunea la care ar fi supuşi românii din Ucraina.

Quarterly Report - Editia 4

Declarație alarmantă a unui general rus: Putin ar putea lua înapoi 3 orașe NATO, pentru a îndrepta istoria
Declarație alarmantă a unui general rus: Putin ar putea lua înapoi 3 orașe NATO, pentru a îndrepta istoria
Scenariul unei escaladări a războiului Rusiei din Ucraina rămâne unul credibil, iar Occidentul rămâne atent la toate mutările Moscovei. Acum, generalul rus Nikolai Plotnikov face o...
NATO discută despre închiderea spațiului aerian din vestul Ucrainei. Unii aliați sunt gata să trimită trupe
NATO discută despre închiderea spațiului aerian din vestul Ucrainei. Unii aliați sunt gata să trimită trupe
Mai multe țări occidentale sunt din ce în ce mai hotărâte ca armatele lor să opereze direct pe teritoriul Ucrainei, iar unii membri NATO doresc să închidă spațiul aerian din vestul...
#razboi Ucraina, #aur, #acuzatii, #provocari, #anti Ucraina, #Claudiu Tarziu , #Razboi Ucraina