De ce are nevoie Ucraina de avioane de război din străinătate? Pericolul la care se expun SUA și Polonia în cazul unui ajutor VIDEO

Luni, 07 Martie 2022, ora 22:52
10683 citiri
De ce are nevoie Ucraina de avioane de război din străinătate? Pericolul la care se expun SUA și Polonia în cazul unui ajutor VIDEO
Avionul MIG-29 din Polonia ar putea fi un ajutor pentru Ucraina, prin transfer FOTO: Flight Global

Războiul declanșat de Vladimir Putin în Ucraina a ajuns într-un moment de cotitură, în care președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a făcut o cerere ”disperată” Statelor Unite de a obține mai multe avioane de război.

Polonia ar putea transfera Kiev-ului aeronave de luptă tip MiG din era sovietică, dar consecințele asupra acestei hotărâri ar putea fi dramatice.

Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, a declarat că Washingtonul a dat ”undă verde” acestei idei legate de Polonia, de a furniza avioane Ucrainei, dar propunerea este plină de incertitudine, potrivit Live Mint.

Polonia nu a luat o decizie în această privință, în mare parte datorită faptului că Rusia a avertizat că sprijinirea forțelor aeriene din Ucraina ar fi văzută la Moscova ca o participare la conflict, lucru care ar deschiderea calea spre represalii ale lui Putin față de Varșovia.

Însă, de ce are nevoie Ucraina de avioane de război din alte țări? Forțele aeriene ucrainene folosesc avioane tip MiG-29 și SU de fabricație sovietică pentru a-și apăra teritoriul de invazia militară a Rusiei.

A făcut apel pentru un ajutor cu avioane de război din partea altor țări, pentru a putea continua lupta cu Moscova pe termen lung, ținând cont de faptul că forțele sale aeriene sunt cu mult depășite numeric de cele rusești, chiar dacă piloții săi au continuat să efectueze incursiuni de luptă contra invadatorilor.

În altă ordine de idei, piloții ucraineni nu sunt pregătiți pentru a pilota avioane de luptă americane și de aceea Zelenski a solicitat un ajutor legat de aeronave care sunt utilizate de fostele state din blocul sovietic, dar actuali membri ai NATO, precum Polonia, Bulgaria și Slovacia.

Istoria se întoarce împotriva lui Putin: Rachete antiaeriene de fabricație sovietică vor lovi armata Rusiei în Ucraina VIDEO

În cazul în care Polonia ar transfera avioane de luptă Ucrainei, Statele Unite ar putea trimite aeronave F-16 proprii la Varșovia pentru a le înlocui pe cele care ar putea ajunge la Kiev.

În ciuda poziției sale de susținere a Ucrainei, Polonia se confruntă cu o decizie crucială și provocatoare în ceea ce privește transferul avioanelor sale în Ucraina. Rusia a avertizat vecinii Ucrainei să nu găzduiască avioanele sale pe teritoriul său, spunând că Moscova ar considera asta drept ”angajarea lor în conflictul militar”.

Arsenalul nuclear al lui Putin: Secundele în care Rusia poate să radă Kievul de pe hartă VIDEO

Polonia se învecinează cu Rusia, prin enclava Kaliningrad și are și o graniță lungă cu Belarus, aliatul Moscovei. Una dintre probleme ar fi legată și de locul în care aceste MIG-uri, dacă ar fi disponibile, ar avea baza, deoarece nu ar putea fi pe teritoriul NATO, asta putând însemna deschiderea unui conflict direct între alianță (inclusiv SUA) și Rusia.

Un expert britanic anunță decăderea liderului de la Kremlin: Putin pierde controlul în Rusia
Un expert britanic anunță decăderea liderului de la Kremlin: Putin pierde controlul în Rusia
Un expert britanic, care a scris cărți despre dictatura lui Adolf Hitler din Germania nazistă, a dezvăluit imaginea președintelui rus ca ”marele protector” al țării sale, mai mult decât...
Ucraina anunță că armata rusă atacă obiective de infrastructură critică din apropierea orașului Dnipro VIDEO
Ucraina anunță că armata rusă atacă obiective de infrastructură critică din apropierea orașului Dnipro VIDEO
Armată rusă a atacat vineri dimineaţa, 29 martie, obiective de infrastructură critică din districtul Kamianske, în apropierea oraşului Dnipro din centrul Ucrainei, cel puţin o persoană...
#razboi Ucraina, #avioane MIG, #Polonia Ucraina, #Ucraina Rusia razboi, #conflict Rusia Ucraina, #Volodimir Zelenski Ucraina , #Razboi Ucraina