Orașul Energodar, lovit cu obuze de artilerie. Un civil a fost ucis și mai mulți au fost răniți

Luni, 15 August 2022, ora 09:40
2320 citiri
Orașul Energodar, lovit cu obuze de artilerie. Un civil a fost ucis și mai mulți au fost răniți
Orașul Energodar a fost lovit cu obuze de artilerie FOTO Twitter

Războiul din Ucraina a intrat în cea de-a 173-a zi. Forțele ruse și cele ucrainene continuă conflictul și se acuză reciproc de o serie de atacuri.

Obuze de artilerie au lovit din nou duminică seara oraşul ucrainean Energodar, în apropiere de centrala nucleară Zaporojie ocupată de Rusia. Fiecare parte a acuzat-o pe cealaltă pentru bombardamentele de duminică şi ambele au raportat că un civil a fost ucis şi alţii au fost răniţi.

Patruzeci şi două de ţări, inclusiv România, au cerut, într-o declaraţie comună, ca Rusia să îşi retragă trupele şi personalul neautorizat de la centrala nucleară Zaporojie şi din vecinătatea acesteia, informează eeas.europa.eu.

“Prezenţa forţelor militare ruse la centrala nucleară Zaporojie împiedică operatorul şi autorităţile ucrainene să îşi îndeplinească obligaţiile de siguranţă de siguranţă în ceea ce priveşter situaţia nucleară şi radiaţiile în conformitate cu convenîiile internaţionale şi standardele de siguranţă IAEA.

Îi cerem Federaţiei Ruse să îşi retragă imediat forţele militare şi personalul neautorizat de la centrala nucleară Zaporojie, din vecinătate şi din toată Ucraina astfel încât operatorul şi autorităţile ucrainene să îşi continue responsabilităţile şi personalul legitim să îşi îndeplinească sarcinile fără amestec din exterior, ameninţări sau condiţii de muncă inacceptabil de dure”, se arată în comunicat.

Rușii au continuat bombardamentele

Forțele ucrainene au raportat bombardamente grele rusești și încercări de a avansa în mai multe orașe din regiunea de est a Donețkului, care au devenit un punct cheie al războiului, dar au spus că au respins multe dintre atacuri.

Comandamentul militar al Ucrainei a declarat duminică că soldații ruși au continuat să atace fără succes pozițiile ucrainene de lângă Avdiivka, care, din 2014, a devenit unul dintre avanposturile forțelor ucrainene de lângă Donețk, scrie site-ul stiri.tvr.ro.

Cel mai bun pilot ucrainean a fost ucis

Anton Listopad, cel mai bun pilot al Ucrainei, a fost ucis în război, potrivit Kyiv Independent şi Nexta.

Pilotul fusese decorat de preşedintele Volodimir Zelenski cu Ordinul de Onoare pentru Curaj în urmă cu câteva zile.

Listopad a fost recunoscut în 2019 drept cel mai bun pilot de luptă al Ucrainei, fiind prezent pe frontul de est de la începutul invaziei ruseşti. Anul trecut a condus zborul unei coloane aeriene la manifestările din Kiev dedicate celor 30 de ani de independenţă.

Citește și:
Erdogan l-a sunat pe Putin reamintindu-i disponibilitatea Ankarei de a media negocierile dintre Rusia și Ucraina
Erdogan l-a sunat pe Putin reamintindu-i disponibilitatea Ankarei de a media negocierile dintre Rusia și Ucraina
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a discutat la telefon cu omologul său rus Vladimir Putin despre îmbunătăţirea relaţiilor bilaterale şi a repetat disponibilitatea Ankarei de a lua...
Agenția de presă de stat a Rusiei susține că cinci civili au fost uciși la Herson în urma unui bombardament al Ucrainei
Agenția de presă de stat a Rusiei susține că cinci civili au fost uciși la Herson în urma unui bombardament al Ucrainei
Cel puţin cinci persoane au fost ucise şi alte cinci au fost rănite după ce forţele ucrainene ar fi vizat un autobuz în timp ce bombardau un pod important din punct de vedere strategic din...