Directorul AIEA merge de urgență în Rusia pentru o întâlnire cu Putin: ”Situația de la centrala nucleară Zaporojie este extrem de precară”

Luni, 04 Martie 2024, ora 19:28
1323 citiri
Directorul AIEA merge de urgență în Rusia pentru o întâlnire cu Putin: ”Situația de la centrala nucleară Zaporojie este extrem de precară”
Centrala nucleară de la Zaporojie se află sub controlul forțelor armate rusești FOTO X/Nexta

Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, aşteaptă să aibă săptămâna aceasta o discuţie faţă în faţă cu preşedintele rus Vladimir Putin asupra situaţiei precare de la centrala atomoelectrică ucraineană Zaporojie ocupată de trupele ruse, relatează luni, 4 martie, agenţia DPA.

Această centrală este în prezent alimentată de o singură linie de înaltă tensiune pentru răcirea materialului nuclear, a declarat Rafael Grossi la o conferinţă de presă la Viena. Prin urmare, ”situaţia este foarte, foarte precară”, în timp ce ”integritatea fizică a centralei continuă să fie în pericol”, a atenţionat responsabilul AIEA, care marţi urmează să plece în Rusia pentru o nouă întâlnire cu liderul de la Kremlin.

Rafael Grossi s-a mai întâlnit cu Vladimir Putin şi în octombrie 2022, atunci pentru a negocia stabilirea unei zone de securitate în jurul centralei. Dar planul AIEA convenit la acea vreme nu a fost niciodată implementat, parţial din cauza opoziţiei Ucrainei. În locul acelui plan, agenţia ONU a înaintat Consiliului de Securitate din cadrul acestei organizaţii o listă cu principii de prevenire a unui accident nuclear la centrala atomoelectrică Zaporojie.

Aceste principii fac referire la integritatea fizică a instalaţiei - şi anume că centrala nu trebuie să fie atacată şi nici folosită ca bază pentru lansarea de atacuri -, aprovizionarea acesteia cu energie şi condiţiile de lucru ale personalului.

De atunci, şase din cele şapte principii de securitate nucleară din respectiva listă au fost încălcate, total sau parţial, a precizat luni Rafael Grossi, care a menţionat printre deficienţe întreruperea repetată a furnizării de energie către centrală, personalul insuficient, întârzierea lucrărilor de întreţinere şi lipsa pieselor de schimb. De asemenea, echipa AIEA de la faţa locului nu a primit permisiunea de a se deplasa liber în interiorul centralei pentru a verifica eventuala amplasare a unor arme acolo.

Ocupată de trupele ruse în martie 2022, această centrală, cea mai mare din Europa, se află în zona oraşului ucrainean Energodar, aproape de linia frontului. Centrala funcţionează cu personal ucrainean şi AIEA are permanent o echipă de experţi la faţa locului.

Zone centralei a fost de mai multe ori lovită de obuze, atacuri pentru care trupele ruse şi cele ucrainene s-au acuzat reciproc. Centrala a fost astfel deconectată repetat de la sursele externe de alimentare cu energie electrică, surse care sunt foarte importante pentru răcirea reactoarelor, situaţii rezolvate punctual prin pornirea generatoarelor diesel.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Putin este acum mai puternic decât Stalin”. Avertisment pentru Occident
”Putin este acum mai puternic decât Stalin”. Avertisment pentru Occident
Fostul ministru britanic al Apărării, Tobias Ellwood, consideră că Occidentul este ”în negare” în ceea ce privește puterile președintelui rus Vladimir Putin, relatează SkyNews....
Lukașenko inventează amenințări din partea Occidentului. Ce plângeri a avut la întâlnirea cu Putin
Lukașenko inventează amenințări din partea Occidentului. Ce plângeri a avut la întâlnirea cu Putin
Liderul autoritar din Belarus, Aleksandr Lukaşenko, s-a plâns la întâlnirea sa de joi cu omologul său rus, Vladimir Putin, de ameninţarea la care ar fi expusă ţara sa din partea...
#razboi Ucraina, #centrala nucleara zaporojie, #AIEA, #Rafael Grossi, #Vladimir Putin presedinte Rusia , #Razboi Ucraina