China are o problemă neștiută cu Putin și Kim, ce îl perturbă pe Xi. ”Suntem profund îngrijorați”

Vineri, 09 Februarie 2024, ora 00:36
5549 citiri
China are o problemă neștiută cu Putin și Kim, ce îl perturbă pe Xi. ”Suntem profund îngrijorați”
China este îngrijorată de relația dintre Putin și Kim FOTO / captură Newsweek

Războiul din Ucraina a schimbat fața strategiilor de securitate și a alianțelor din întreaga lume, iar evenimentele în desfășurare produc modificări continue. Acum China se confruntă cu o problemă neștiută legată de relația dintre Putin și Kim. Aceasta îl pertubă pe Xi Jinping, mai ales dacă Phenianul pune mâna pe tehnologie militară rusească avansată, iar ostilitatea lui Kim Jong Un ar putea exacerba o cursă a înarmărilor în Asia, un teritoriu dominat de puterea Beijingului, susțin analiștii.

În ultimele luni, regimul lui Kim a făcut dovada de a abandona orice speranță de a se uni în cele din urmă cu vecinul său din sud. „Suntem profund îngrijorați de relația din ce în ce mai mare dintre Rusia și RPDC (Coreea de Nord) și de ce ar putea însemna aceasta pentru intențiile domnului Kim”, a declarat un înalt oficial al administrației lui Joe Biden, în timpul unei conferințe de presă din 27 ianuarie 2024, potrivit Newsweek.

Coreea de Nord și-a modificat constituția pentru a marca Seulul drept „principalul inamic”, a demontat grupuri legate de cooperarea Nord-Sud și a dărâmat un monument al unificării ridicat cu zeci de ani în urmă de tatăl lui Kim, Kim Jong Il.

”Tigrul Europei” se prăbușește în 2024: Criza permanentă lovește 800.000 de români

Îngrijorarea Beijingului privind intensificarea relațiilor dintre Putin și Kim, a dus la acțiuni ale chinezilor la nivel înalt. Astfel, viceministrul chinez de Externe Sun Weidong a condus o delegație la Phenian și a spus că „următorul pas va fi un apel între trimisul nostru și viceministrul de Externe la întoarcerea sa”.

Presupusele schimburi militare dintre Coreea de Nord și Rusia au stârnit deja îngrijorări în rândul SUA și al aliaților săi, în special în Coreea de Sud și Japonia.

Coreea de Nord este acuzată că a furnizat rachete, obuze de artilerie și alte echipamente pentru a ajuta la refacerea stocurilor Moscovei — epuizate de războiul său în curs cu Ucraina, în schimbul armelor avansate și expertizei tehnologice.

Într-o declarație comună din 9 ianuarie, Secretarul de Stat al SUA Antony Blinken s-a alăturat miniștrilor de externe din peste 40 de țări pentru a condamna presupusele transferuri de arme.

Un expert britanic dezvăluie amăgirea lui Putin: Nu poate cuceri Europa dintr-un singur motiv VIDEO

Consiliul Național de Securitate al SUA a susținut că Phenianul a expediat peste 1.000 de containere cu echipamente militare de la Najin, Coreea de Nord, la Dunay, Rusia, între 7 septembrie și 1 octombrie 2023.

Putin îi dă bătăi de cap lui Xi

„Putin a demonstrat că nu este vasalul lui Xi Jinping, așa cum le place unor analiști să-l înfățișeze. Superputerea lui Putin trebuie să fie un perturbator și poate crea bătăi de cap pentru Xi”, a spus Theresa Fallon, directorul centrului de reflecție cu sediul la Bruxelles Centrul pentru studii Rusia Europa Asia.

„Putin a solicitat muniții atât de necesare din Coreea de Nord pentru războiul său din Ucraina și presupusul transfer de tehnologie avansată și de arme către RPDC, în schimb, au făcut atât Japonia, cât și Coreea de Sud extrem de îngrijorate”, a adăugat ea.

Această insecuritate sporită în Asia de Nord-Est poate convinge actorii regionali să mărească cheltuielile militare – „un rezultat nefavorabil Beijingului” – a spus Fallon.

Japonia intenționează deja să-și majoreze cheltuielile pentru apărare la 2% din PIB, în timp ce China și-a angajat resurse considerabile pentru paza de coastă pentru a-și afirma revendicarea asupra insulelor Senkaku disputate.

Descoperirea care schimbă viața oamenilor: Dacă renunți la un obicei, reduci riscul de cancer cu 57%

China ar putea fi, de asemenea, îngrijorată că SUA ar putea să-și intensifice implicarea în Peninsula Coreeană, unde staționează peste 28.000 de soldați, dacă Coreea de Nord va flexibiliza platformele de arme construite cu tehnologie rusă avansată, a declarat Ken Gause, analistul principal al Centrului pentru Analize Navale, pentru Voice of America.

SUA și aliații săi sud-coreeni și japonezi sunt deja în alertă intensă în lumina rachetelor balistice intercontinentale ale Nordului, cum ar fi Hwasong-18 lansat în decembrie, despre care se spune că sunt capabile să atingă continentul SUA.

Alți experți cred că Beijingul vede alianța în plină dezvoltare Moscova-Pyongyang ca o dezvoltare pozitivă.

„De dragul său, sunt sigur că Beijingul vede mai mult de bine decât de rău provenind din tot ceea ce dăunează [a] intereselor SUA și/sau aliniate cu SUA. Prin urmare, Xi Jinping este probabil să zâmbească în fața cooperării și schimburilor militare consolidate Moscova-Pyongyang, a spus Sean King, vicepreședinte al companiei de consultanță Park Strategies din New York.

Quarterly Report - Editia 4

Xi doboară visul lui Putin: Liderul de la Beijing i-a arătat că el e șeful, iar China conduce relațiile cu Rusia
Xi doboară visul lui Putin: Liderul de la Beijing i-a arătat că el e șeful, iar China conduce relațiile cu Rusia
După declanșarea invaziei Ucrainei de către Moscova, Occidentul s-a rupt de Rusia, tăindu-i accesul în mare parte la piața europeană. Acum, în vizita lui Putin de la Beijing, Xi Jinping i-a...
Bilanț tragic: Șase oameni au fost uciși și câteva zeci au fost răniți în urma atacurilor rusești în zona Harkov
Bilanț tragic: Șase oameni au fost uciși și câteva zeci au fost răniți în urma atacurilor rusești în zona Harkov
Atacuri ale ruşilor asupra unui aglomerat magazin de bricolaj şi asupra unei zone rezidenţiale din oraşul ucrainean Harkov au ucis, sâmbătă, cel puţin şase persoane şi au rănit alte...
#razboi Ucraina, #Putin Kim Jong Un, #Rusia Coreea Nord, #Xi Jinping, #china rusia, #Putin Xi Jinping, #Coreea Nord , #Razboi Ucraina