Un fost comandant NATO dezvăluie: Cea mai înfricoșătoare nouă amenințare a Rusiei VIDEO

Sambata, 24 Februarie 2024, ora 00:37
5338 citiri
Un fost comandant NATO dezvăluie: Cea mai înfricoșătoare nouă amenințare a Rusiei VIDEO
James Stavridis dezvăluie vulnerabilitatea occidentală de care poate profita Rusia FOTO / captură Navy Times

Amiralul american James Stavridis, fost comandant al Forțelor NATO între 2009 și 2013, dezvăluie faptul că există un ”călcâi al lui Ahile” extrem de vulnerabil pentru Occident. Practic cea mai înfricoșătoare nouă amenințare a Rusiei o reprezintă pericolul distrugerii cablurilor submarine, prin care ”circulă” trilioane de dolari zilnic, fiind coloana vertebrală a comunicațiilor globale.

Acest aspect a fost subliniat recent de un raport al Policy Exchange din Marea Britanie, care arată că vulnerabilitățile cablurilor submarine devin înfricoșător de clare, potrivit Bloomberg.

Mike Turner, președintele Comitetului de Informații al Camerei, avertizează că SUA „trec somnambul printr-o criză internațională” ignorând intenția Rusiei de a pune arme nucleare în spațiu și de a folosi un impuls electromagnetic pentru a dezactiva constelația de sateliți care stă la baza inteligenței noastre și a capabilităților de navigație și luptă.

NATO îi dă o lovitură în plin lui Putin: Ucraina primește un drept în premieră de la începutul războiului

Are dreptate să fie îngrijorat de faptul că această capacitate – deși nu este încă în vigoare – este o provocare serioasă pentru Occident. Dar există un călcâi al lui Ahile și mai vulnerabil care amenință comerțul global, pregătirea și logistica militară la nivel mondial și internetul în sine: complexul extrem de vulnerabil de cabluri submarine care asigură coloana vertebrală a conectivității lumii, spune Stavridis.

Noul raport, pe care fostul comandant NATO l-a susținut și recomandat factorilor de decizie din SUA, este o continuare a unei analize din 2017, scrisă în colaborare de actualul prim-ministru britanic, Rishi Sunak.

Noul raport prezintă faptele destul de clar: la nivel global, peste 10 trilioane de dolari de tranzacții financiare, plăți comerciale și tranzacții comerciale au loc zilnic. Peste 95% din comunicațiile lumii sunt transportate de o rețea de aproximativ 500 de cabluri așezate sub șapte mări. După cum spune raportul din 2017, „Cablurile submarine ajung la țărm în doar câteva locații îndepărtate, de coastă… [și] au adesea o protecție minimă. Majoritatea americanilor cred că internetul este susținut de sateliți în spațiu. Greșit – este o mână relativ mică de cabluri de adâncime care transportă sistemul.”

Putin declanșează Războiul Rece contra unei mari puteri europene: O lovește într-un punct sensibil

În calitate de fost șef al apărării britanice, mareșalul șef al aerului Stuart William Peach, spune în noul raport: „Moscova a început deja să analizeze infrastructura submarină a Atlanticului ca elementul slab al securității noastre naționale”.

Întreaga structură submarină este în pericol

El continuă subliniind că „Mai spre est, China își întărește apărarea subacvatică, ca parte a aspirației sale mai largi de a deveni o mare putere militară”. Alte state necinstite, inclusiv Iranul și Coreea de Nord, își îmbunătățesc capacitățile militare submarine în moduri care ar putea amenința această infrastructură critică.

Dar astăzi, odată cu revenirea competiției periculoase dintre marile puteri dintre SUA, China și Rusia, întreaga structură a sistemului este în pericol. În special, submarinele rusești (și unele dintre navele lor de „cercetare” de suprafață, care sunt cu adevărat nave de spionaj) au probabil capacitatea de a coborî în porțiuni foarte adânci ale cablurilor și de a le întrerupe - fie prin distrugerea lor, fie prin atingerea lor pentru a manipula datele.

Primul lucru de făcut este pur și simplu să realizezi cât de vulnerabile au devenit aceste sisteme de comunicații subacvatice. În Occident, trebuie să desfășurăm mai multe exerciții de război care să studieze specificul vulnerabilităților și să înțeleagă unde se află cele mai slabe puncte. O privire asupra hărții sistemului din raportul Regatului Unit arată rapid o legătură între astfel de puncte și rute comerciale suprapuse.

O țară neutră pune barieră lui Putin: Bogății colosale ascunse de ruși aici, dezvăluite

De asemenea, trebuie să creștem tehnologia pe care o aplicăm pentru a proteja cablurile. De asemenea, ar trebui să punem „cabluri întunecate” clasificate, care nu sunt utilizate zilnic, dar ar putea fi pornite în cazul unui atac asupra rețelei principale.

De asemenea, ar trebui să explorăm concepte de compresie a datelor care ar permite, în timp, utilizarea mai intensă a alternativelor bazate pe spațiu.

Atât pe partea ofensivă, cât și pe cea defensivă, trebuie să investim în războiul pe fundul mării. Asta înseamnă să ne îmbunătățim propriile sisteme submarine, inclusiv submarinele nucleare și noi clase de vehicule submarine fără pilot care pot contracara ambarcațiunile inamice, explică amiralul american.

După cum am scris în raportul din 2017, „Nu sateliții de pe cer, ci cablurile submarine de pe fundul oceanului formează coloana vertebrală a economiei mondiale”. Chiar dacă aflăm mai multe despre intențiile și capacitățile viitoare ale Rusiei în spațiu, ar trebui să fim conștienți de faptul că avem slăbiciuni actuale subacvatice care trebuie abordate, spune Stavridis.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Charles Michel a respins acuzaţiile lui Trump, care susţine că Europa nu ajută suficient Ucraina. „Să restabilim adevărul”
Charles Michel a respins acuzaţiile lui Trump, care susţine că Europa nu ajută suficient Ucraina. „Să restabilim adevărul”
Charles Michel, preşedintele Consiliului European a respins acuzaţiile fostului preşedinte american Donald Trump, care susţine că Europa nu ajută suficient Ucraina, transmite vineri, 19...
Habeck la Kiev: "Ucraina are nevoie de tot sprijinul"
Habeck la Kiev: "Ucraina are nevoie de tot sprijinul"
Vicecancelarul german Robert Habeck a făcut o vizită la Kiev, însoțit de o delegație economică din Republica Federală. Pe lângă sprijinul acordat de statul german Ucrainei, s-a vorbit și...
#razboi Ucraina, #James Stavridis, #Rusia amenintare Europa, #cablu submarin, #comunicatii internet, #tranzactii financiare , #Razboi Ucraina