Ce avantaje are Coreea de Nord prin sprijinirea Rusiei în războiul împotriva Ucrainei: ”Kim ar putea crede că lesa lui este mai lungă decât în realitate”

Marti, 23 Aprilie 2024, ora 22:14
3474 citiri
Ce avantaje are Coreea de Nord prin sprijinirea Rusiei în războiul împotriva Ucrainei: ”Kim ar putea crede că lesa lui este mai lungă decât în realitate”
Kim Jong-un și Vladimir Putin FOTO

Sprijinul deplin al Rusiei pentru Coreea de Nord ar putea „crește apetitul lui Kim Jong-un pentru risc“ atunci când vine vorba de amenințarea Coreei de Sud și de exportul de arme în străinătate și ar putea ajuta Phenianul să ignore apelurile SUA de a reveni la discuțiile nucleare.

În condițiile în care Coreea de Nord a furnizat arme pentru a sprijini războiul Rusiei împotriva Ucrainei, Phenianul beneficiază de "întregul spectru" al relațiilor diplomatice îmbunătățite cu Rusia, de la ajutor economic și tratate de securitate la bonusuri diplomatice, a declarat pentru Bloomberg Jun Park, trimisul Departamentului de Stat al SUA pentru Coreea de Nord (RPDC).

„Ar putea oferi acestei țări odată izolate o strălucire de legitimitate pe care nu o merită și nu ar trebui să o aibă. Suntem îngrijorați că acest lucru îl poate determina pe Kim să crească tensiunea și să creadă că „lesa” lui este mai lungă decât este în realitate”, a spus Park.

Potrivit acesteia, Coreea de Nord a trimis deja aproximativ 11.000 de containere cu muniție în Rusia, precum și 40 de rachete balistice. A întărit armata lui Vladimir Putin după ce nu și-a pus în aplicare planurile la începutul unui război pe scară largă și când baza industrială și de apărare a Rusiei a fost subminată de un val de sancțiuni occidentale.

În schimb, Rusia furnizează Coreei de Nord produse, materii prime și piese folosite la producția de arme. Ajutorul alimentar l-a ajutat pe Kim să stabilească prețurile mărfurilor, iar ajutorul militar ar putea crește amenințarea Phenianului pentru regiune.

Potrivit lui Park, unul dintre avantajele diplomatice semnificative pe care Coreea de Nord le-a primit din relațiile sale cu Moscova a fost că Rusia a recurs la veto la o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU privind continuarea lucrărilor unui grup de experți care timp de 15 ani a monitorizat punerea în aplicare a sancțiunilor împotriva RPDC pentru dezvoltarea armelor nucleare.

„Acum există un risc real ca relația strânsă a Coreei de Nord cu Rusia să-i facă armele mai atractive în întreaga lume”, a adăugat reprezentantul Departamentului de Stat.

Coreea de Sud a spus deja că armele nord-coreene au fost folosite de militanții teroriști Hamas în războiul împotriva Israelului.

„În timp ce Coreea de Nord sfidează sancțiunile occidentale și eforturile de a opri mașina de război rusă, firmele chineze au jucat, de asemenea, un rol esențial în reconstruirea bazei industriale de apărare a Kremlinului cu tehnologii cu dublă utilizare și alte componente”, a spus SUA.

Companiile și băncile chineze sunt, de asemenea, acuzate că facilitează plăți către organizațiile nord-coreene care finanțează programele de arme nucleare și rachete balistice ale lui Kim.

Cooperarea tehnico-militară dintre Moscova și Phenian este o provocare comună pentru Kiev și Seul, deoarece prelungește capacitatea Rusiei de a prelungi războiul împotriva Ucrainei și crește tensiunile militare în peninsula coreeană.

Quarterly Report - Editia 4

La îndemnul lui Putin, Coreea de Nord ar putea pregăti „surpriza din octombrie“, înainte de alegerile din SUA
La îndemnul lui Putin, Coreea de Nord ar putea pregăti „surpriza din octombrie“, înainte de alegerile din SUA
Administrația președintelui american Joe Biden este din ce în ce mai îngrijorată de faptul că alianța militară în expansiune a dictatorului rus Vladimir Putin cu liderul nord-coreean Kim...
Vladimir Putin se pregătește să-i facă o vizită prietenului Kim Jong Un. Coreea de Nord, acuzată că îi trimite Rusiei armament
Vladimir Putin se pregătește să-i facă o vizită prietenului Kim Jong Un. Coreea de Nord, acuzată că îi trimite Rusiei armament
Kremlinul a anunţat vineri, 24 mai, că pregăteşte o vizită a preşedintelui Vladimir Putin în Coreea de Nord, ţară acuzată de Occident de faptul că furnizează Moscovei muniţie pentru...
#razboi Ucraina, #Rusia, #ajutor, #Coreea de Nord, #Kim Jong Un , #Coreea de Nord