Fenomenul nemaivăzut de 30 de ani: Antidotul contra lui Putin plătit cu 300 de miliarde pentru a-l produce

Sambata, 24 Februarie 2024, ora 01:22
6977 citiri
Fenomenul nemaivăzut de 30 de ani: Antidotul contra lui Putin plătit cu 300 de miliarde pentru a-l produce
Ucraina primește armament de la mai multe firme occidentale FOTO: Vox

La doi ani de la atacul rusesc asupra Ucrainei, o anumită industrie din Europa este în plină expansiune. Conflictul și tensiunile geopolitice în creștere în alte părți, inclusiv în Orientul Mijlociu, au stimulat marile firme occidentale din domeniul Apărării să-și mărească producția la niveluri nemaivăzute de peste 30 de ani.

Astfel, companii din 5 țări de pe bătrânul continent, Germania, Marea Britanie, Franța, Finlanda și Norvegia au avut comenzi de 300 de miliarde de dolari pentru a produce un antidot contra lui Putin: arme de top pentru Ucraina, dar și pentru dotarea armatelor naționale.

Creșterea uriașă a cererii de armament a îndreptat atenția asupra celor patru principali producători de muniție din Europa: Rheinmetall din Germania, BAE Systems din Marea Britanie, Nexter din Franța și Nammo, deținut de guvernele finlandeze și norvegiene, potrivit Financial Times.

Cheltuielile globale pentru apărare au atins un record de 2,2 miliarde de dolari anul trecut, în timp ce în Europa au crescut la 388 de miliarde de dolari, niveluri nemaivăzute după Războiul Rece, de peste 30 de ani, potrivit Institutului Internațional de Studii Strategice.

NATO îi dă o lovitură în plin lui Putin: Ucraina primește un drept în premieră de la începutul războiului

Aceste noi comenzi au transformat averea contractorilor europeni de apărare, stocul combinat al primelor șapte companii din sector din regiune – inclusiv BAE Systems, Leonardo și Saab – ajungând la maxime aproape record de peste 300 de miliarde de dolari.

Războiul terestre din Ucraina a epuizat în mod neașteptat stocurile naționale de muniție și altă artilerie, beneficiind nu numai Rheinmetall din Germania și Nammo din Scandinavia, ci și furnizori mai mici.

Ucraina i-a forțat pe factorii de decizie să se confrunte cu ceva pentru care guvernele nu au plănuit niciodată, chiar și în timpul Războiului Rece, potrivit Trevor Taylor de la Royal United Services Institute: „Un război susținut, convențional, pe uscat”.

Putin declanșează Războiul Rece contra unei mari puteri europene: O lovește într-un punct sensibil

UE s-a angajat să livreze Ucrainei 1 milion de obuze de artilerie până la sfârșitul lunii martie, o țintă pe care a recunoscut că nu va reuși să o atingă.

Ucraina - teren de testare de noi arme și tehnologii

Marile câștiguri s-au îndreptat spre cei mai mari patru principali producători de muniție din Europa: Rheinmetall din Germania, BAE Systems din Marea Britanie, Nexter din Franța și Nammo, deținute de guvernele finlandeze și norvegiene.

În plus, furnizorii de explozivi și propulsori, inclusiv Chemring din Marea Britanie și Eurenco din Franța, au fost, de asemenea, câștigători.

Nexter, între timp, a crescut producția de obuzier Caesar - un lansator de artilerie cu rază lungă de acțiune - care s-a dovedit valoros pentru Ucraina pe câmpul de luptă. Averile producătorilor mai mici au fost, de asemenea, sporite.

O țară neutră pune barieră lui Putin: Bogății colosale ascunse de ruși aici, dezvăluite

William Cook, un producător britanic deținut de o familie, a înregistrat o creștere a veniturilor din afacerea sa de apărare cu 20% din 2022 până în 2023, datorită unui contract al guvernului britanic de a furniza Ucrainei șine de schimb pentru tehnica sa din epoca sovietică.

„Oricând și oricum se termină, războiul din Ucraina le-a reamintit NATO și aliaților săi că era războiului blindat în Europa nu s-a încheiat și că trebuie să-și echipeze și să-și antreneze armatele în consecință”, a spus William Cook.

Ucraina s-a dovedit a fi un teren de testare pentru tehnologii inovatoare, cum ar fi senzorii, robotica și sistemele fără pilot. Unele dintre acestea au fost dezvoltate de companii mai mici, conduse de tehnologie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Viitorii piloți de vânătoare ucraineni sunt instruiți pe avioane de luptă într-o locație secretă din Franța
Viitorii piloți de vânătoare ucraineni sunt instruiți pe avioane de luptă într-o locație secretă din Franța
Viitori piloţi de vânătoare ucraineni care ar putea zbura cu avioane americane F-16 sunt antrenaţi în sudul Franţei de către forţele aeriene, a anunţat vineri ministrul francez al...
Putin riscă o revoltă: Fenomenul se propagă în Rusia și poate zgudui zidurile Kremlinului
Putin riscă o revoltă: Fenomenul se propagă în Rusia și poate zgudui zidurile Kremlinului
Rusia continuă fără nicio reticență războiul din Ucraina, în ciuda faptului că a suferit sute de mii de victime în rândul armatei sale. Însă acum un fenomen se propagă în interiorul...
#razboi Ucraina, #productie arme europa, #cheltuieli militare, #cheltuieli militare Ucraina, #industria Aparare SUA, #armament ucraina , #Razboi Ucraina