Rușii transformă în moloz fabricile ucrainene: ”E foarte dureros pentru țară sa piardă totul”

Duminica, 21 Aprilie 2024, ora 23:30
22094 citiri
Rușii transformă în moloz fabricile ucrainene: ”E foarte dureros pentru țară sa piardă totul”
Avdiivka, pusă la pământ de ruși FOTO: X

În epoca sovietică, centrala termică și electrică Kurahove a dat naștere orașului din jurul ei din estul Ucrainei, stimulând economia locală și susținând comunitatea cu salarii și încălzire pentru locuințe.

„Uzina noastră este inima orașului nostru”, a declarat The New York Times Galina Liubcenko, o pensionară al cărui soț a lucrat în minele de cărbune din apropiere.

Acea inima abia bate acum, parțial distrusă de artileria lui Putin. Uzina este printre ultimele care mai operează în regiunea Donbas a Ucrainei, cândva centrul industriei grele al țării și acum un punct focal al ofensivelor terestre rusești care devastează orașele și orașele de pe linia frontului.

Războiul din estul Ucrainei a ucis zeci de mii de oameni, a redus orașele la ruine și a strămutat milioane de oameni. De asemenea, a distrus aproape fabricile și uzinele care au fost ani de zile un motor important al economiei Ucrainei.

Industria Donbasului, complet distrusă

Odată cu distrugerea în acest an a unei fabrici majore care produce cărbune de cocsificare, care este ars pentru a prelucra minereul de fier în oțel în furnalele înalte, industria siderurgică a regiunii Donbas este acum complet demolată. Alte industrii, cum ar fi cele care produc produse chimice, mașini și îngrășăminte, au fost semnificativ degradate.

Aceste fabrici au definit cândva identitatea regiunii, iar declinul lor în perioada post-sovietică a pus bazele Rusiei pentru a exploata nemulțumirea economică în rândul minerilor și lucrătorilor din fabrici din estul Ucrainei.

În 2013, cu un an înainte de începerea intervenției militare a Rusiei în est, minele și fabricile din regiunea Donbas au câștigat 28 de miliarde de dolari, reprezentând 15% din producția economică a țării.

Dar la doi ani de la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, fabricile pe care Rusia le-a promis că le va reînvia în regiune sunt în ruine. Nouă dintre cele 15 fabrici de oțel ale țării sunt distruse sau închise în spatele liniilor rusești, potrivit Federației Patronale a Ucrainei. „Este foarte dureros pentru țară să piardă totul”, a spus Dmitro Olinik, directorul grupului.

Minele de cărbune, uzinele siderurgice și chimice din regiune au jucat și ele un rol strategic în război

Minele de cărbune, uzinele siderurgice și chimice din regiune au jucat și ele un rol strategic în război, prelungind luni de zile luptele urbane, deoarece trupele ucrainene le-au folosit drept fortărețe; în trei cazuri proeminente, au servit drept ultime fortificații de apărare, deoarece orașele au fost invadate de ruși, scrie The New York Times.

În orașul Mariupol, din sud-estul țării, la începutul războiului, în 2022, ucrainenii și-au făcut din oțelăria Azovstal o fortăreață unde le-au ținut piept rușilor mai bine de două luni. Confruntarea s-a încheiat când soldații ucraineni, înconjurați, au rămas fără muniție; peste 2.500 de soldați s-au predat.

Trupele ucrainene au luptat în mod similar între țevile și mașinile dintr-o fabrică de amoniac uriașă din Sievierodonețk înainte ca acel oraș să cadă în vara lui 2022.

Un punct de rupere pentru industria Donbas a venit anul acesta odată cu distrugerea fabricii de cărbune de cocsificare Avdiivka, cea mai mare din Europa. Cu tuneluri, multiple adăposturi anti-bombe și surse de apă și energie subterană, uzina a devenit un bastion pentru soldații ucraineni care țineau ultima margine de nord a orașului, până când s-au retras în cele din urmă în februarie.

Kurahove, la aproximativ 10 kilometri de linia frontului, este cel mai recent oraș în care fabrica a devenit ținta principală a artileriei ruse. Nu a existat niciun indiciu că trupele ucrainene au preluat poziții în fabrică, dar forțele ruse au atacat-o în ultimele luni, împreună cu alte centrale electrice, deoarece urmăresc să degradeze rețeaua energetică a Ucrainei.

Fabrica a fost vizată de artilerie și rachete de 48 de ori în acest an, potrivit directorului, Anatoli Boricevski. Muncitorii se chinuie să sudeze țevi rupte și să pună placaj peste ferestre. Dar, odată ce linia frontului se apropie din ce în ce mai mult, reparațiile încep să pară zadarnice.

„De îndată ce iese fum din țevi, ne-au lovit din nou”, a spus domnul Boricevski.

Donbasul - sau bazinul Donețk - este numit după bogatul bazin subteran de cărbune care a stimulat un boom industrial în secolul al XIX-lea care s-a extins până în perioada sovietică.

Un investitor galez, John Hughes, a fondat centrul regional, numit acum Donețk, dar inițial numit Hughes Town, sau Iuzivka în ucraineană.

În orașele care au apărut în jurul minelor și fabricilor, muncitorii migranți din vestul Ucrainei, Rusia și din alte părți ale imperiului Moscovei au apelat la limba rusă ca lingua franca, în timp ce satele din jur au continuat să vorbească ucraineană. Rusia și-a justificat invazia pe scară largă în urmă cu doi ani, parțial, afirmând fără dovezi că Ucraina reprimă vorbitorii de limbă rusă din orașele din est.

În perioada post-sovietică, Rusia a folosit propaganda pentru a stârni resentimente împotriva Kievului pentru închiderea fabricilor și scăderea salariilor în această regiune, dând vina pe guvernul Ucrainei pentru problemele economice. Pe măsură ce Rusia a făcut apel la ucrainenii din est să se revolte și să se alăture Rusiei, a promis că va reînvia industria regiunii - indiferent că orașele cu o singură fabrică ale Rusiei au suferit același probleme sociale și economice similare cu cele din Ucraina.

„Acum, indiferent cine controlează teritoriul, este greu să ne imaginăm că această industrie va fi restaurată”, a spus Pavlo Kazarin, autorul unei cărți despre amestecul rusesc în Ucraina, „Vestul sălbatic al Europei de Est”.

„Nu există niciun motiv să o aducem înapoi din cenușă. Multe dintre fabrici, înainte de a fi distruse, erau învechite”, a explicat acesta.

Avdiivka, ca și Kurahove, era un oraș cu o singură fabrică. Un nor alb, pufos, se ridica în mod regulat deasupra orașului, în timp ce un lot de cărbune cocsificabil se răcea după rafinare, vizibil pentru oricine se apropie de câmpurile agricole ondulate din jurul lui.

În bătălia pentru Avdiivka, uzina a devenit ținta bombelor cu planare, o nouă armă în arsenalul Rusiei. Au deteriorat grav utilajele. Dispariția fabricii a completat distrugerea industriei siderurgice din estul Ucrainei, după distrugerea oțelăriilor de la Mariupol în urmă cu doi ani. Cele șase fabrici de oțel din Ucraina, care încă funcționează, se află în afara regiunii Donbas.

Pentru economia generală a Ucrainei, pierderea nu este un dezastru pur, au observat economiștii. Minele au fost menținute în funcțiune cu subvenții ca o modalitate de a oferi locuri de muncă. Armata rusă, a spus Serhi Fursa, director adjunct al Dragon Capital, o firmă de investiții din Kiev, „s-a comportat ca Margaret Thatcher în Marea Britanie în urmă cu 30 de ani” închizând o industrie a cărbunelui subvenționată.

„Majoritatea acestor fabrici au fost neprofitabile”, a spus el. „Rusia – scuze pentru cinism – a ajutat Ucraina să le închidă”.

În ultimul deceniu, agricultura și externalizarea tehnologiei informației au apărut ca sectoare mai potențiale pentru Ucraina.

Fabricile siderurgice aveau profit. Combinatul Azovstal, de exemplu, a fost un exportator major care a generat aproximativ 4% din toate veniturile ucrainene în valută străină înainte de război. Distrugerea a înrăutățit deficitul comercial al Ucrainei.

Cu toate acestea, era o fabrică ineficientă a cărei valoare adăugată la producția de minereu de fier și cărbune de cocsificare a fost subțire, a spus Fursa.

În Kurahove, centrala electrică încă mai angajează aproximativ 600 de oameni, oferind o rațiune pentru ultimii locuitori rămași ai orașului să rămână pe loc, chiar dacă forțele ruse avansează prin satele de la est. Au rămas circa 4.000 de locuitori, dintr-o populație antebelică de circa 21.000, potrivit primarului, Roman Padun. De la invazie, loviturile de artilerie au ucis 63 de civili și au rănit alți 268 în oraș și satele din jur, a spus el.

La uzină, artileria rusă a distrus mașinile, liniile electrice și rezervoarele pentru apă de răcire și combustibil. Apa picură din conductele sparte. Linii electrice au căzut peste drumuri. Dacă forțele ruse cuceresc fabrica, a spus directorul Boricevski, este puțin probabil să o repare.

Dmitro Pașenko, maistru la uzină care a lucrat acolo cea mai mare parte a carierei sale, a spus că industria grea a susținut comunitățile din estul Ucrainei de ani de zile.

„Fără industrie, „Donbasul va muri”, a spus el, citat de NYT.

Quarterly Report - Editia 4

Apar tot mai multe dovezi că rușii se amestecă în procesul electoral din Europa
Apar tot mai multe dovezi că rușii se amestecă în procesul electoral din Europa
Războiul Rusiei în Europa a început deja, cu un val de atacuri incendiare, bătăi, explozii și atacuri cibernetice care au loc pe întreg continentul. În ultimele luni, Moscova ar fi...
Debutul prematur al ofensivei în nordul regiunii Harkov a fost un eșec pentru Rusia, susțin analiștii americani
Debutul prematur al ofensivei în nordul regiunii Harkov a fost un eșec pentru Rusia, susțin analiștii americani
Începerea prematură a operațiunilor ofensive rusești a subminat succesul Rusiei în nordul regiunii Harkov, potrivit analiștilor Institutului pentru Studiul Războiului (ISW). Conform...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #Donbas, #distrugere fabrici , #Razboi Ucraina