Rusia se îndreaptă spre colaps, în ciuda minciunilor lui Putin: Occidentul strânge lațul pentru Moscova

Joi, 22 Februarie 2024, ora 00:24
6513 citiri
Rusia se îndreaptă spre colaps, în ciuda minciunilor lui Putin: Occidentul strânge lațul pentru Moscova
Putin este sub presiune din ce în ce mai mare de către Occident FOTO: Telegraph

Cheltuielile pentru apărare ale Rusiei, sub toate formele, s-au triplat de la invazia Ucrainei și se apropie de 8% din producția națională, aproximativ cât erau în epoca Uniunii Sovietice. Rusia este pe cale să piardă războiul economic, în ciuda minciunilor lui Putin, iar Occidentul strânge lațul pentru Moscova, intensificând sancțiunile.

Efectele dezastruoase ale războiului lui Putin se fac simțite masiv în țară, de unde 800.000 dintre cei mai talentați tineri au fugit peste granițe, iar alți 300.000 au fost sacrificați sau mutilați în ”mașina de tocat carne” de pe front, potrivit The Telegraph.

Cu toate acestea, alchimia statisticilor a transformat Rusia în macro-superstarul Europei. Fondul Monetar Internațional a înregistrat o creștere a țării de 3% în 2023 și 2,6% în 2024. „Economia noastră, spre deosebire de celelalte, este în creștere și a devenit cea mai mare din Europa”, a declarat Vladimir Putin la forumul „Totul pentru victorie” de la Tula.

Ar putea fi prima țintă pentru Putin, dincolo de Ucraina: Surprinzător, frica de război ajunge într-o zonă liniștită

Această aparentă rezistență i-a derutat pe mulți, ducând la un sentiment omniprezent de disperare la Conferința de Securitate de la München din weekend. În realitate, Putin pierde războiul economic și nu câștigă războiul militar suficient de repede pentru a compensa. Căderea orașului distrus Avdiivka nu schimbă cu nimic situația. Rusia își irosește armatele și două treimi din tancurile sale, cu câștiguri microscopice.

„Limitele creșterii au fost deja atinse”, a spus profesorul Pavel Baev de la Institutul de Cercetare a Păcii din Oslo. „Producția industrială stagnează. Sectorul energetic rus suferă de scăderea veniturilor și de proiecte întârziate. Lacunele sancțiunilor sunt închise.”

Ucraina nu este o poveste de succes pentru Putin. Suntem la doi ani de la invazie și este un dezastru din perspectiva lui. Nu ar trebui să ne convingem în iluzia că alianța noastră este pe cale să se rupă”, a spus premierul de neclintit al Norvegiei, Jonas Gahr Støre.

SUA alertate de un fenomen venit din Est: Nu vrem produsele voastre ieftine, vă interzicem exporturile

Lipsa forței de muncă și constrângerile de capacitate au alimentat supraîncălzirea, împingând ratele dobânzilor la 16%, în timp ce ceea ce rămâne din economia de consum se atrofiază. Activele lichide ale Fondului Naţional de Avere au scăzut de la 6,6% la 2,7% din PIB de la începutul războiului.

Șefa FMI Kristalina Georgieva, care a crescut sub comunism în Bulgaria, a spus că economia deformată seamănă din ce în ce mai mult cu sistemul sovietic, disfuncțională și fragilă în spatele fațadei. „De fapt, cred că economia Rusiei este în vremuri foarte grele”, a spus ea.

Un articol din Vedomosti a citat oameni de afaceri ruși care deplângeau că nu mai pot face tranzacții în yuani prin băncile chineze – inclusiv cele patru bănci de stat Mari – din cauza auditorilor stricte pentru a se conforma sancțiunilor mai stricte ale SUA. Băncile din Dubai închid conturile rușilor cu surse „opace” de finanțare, temându-se de brațul lung al Trezoreriei SUA.

Putin prins în capcană: Exodul din Rusia pe care nu-l poate opri

UE elaborează planuri de sancționare a companiilor din China, India, Turcia, Sri Linka, Serbia, Thailanda și Kazahstan pentru că au ajutat Kremlinul să eludeze restricțiile impuse tehnologiei cu dublă utilizare.

Rusia va găsi modalități de a evita ultimele bariere. Dar nu poate trece cu ușurință la semiconductorii din China, deoarece sistemele sale sunt configurate pentru cipuri din SUA, care trebuie cumpărate cu o sumă ridicată de pe piața neagră.

Lațul se strânge pentru Putin, Rusia se îndreaptă inevitabil către epuizarea economică. Ar fi o eroare monumentală ca Occidentul să-și piardă răbdarea acum și să diminueze sprijinul pentru Ucraina.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Putin, păcălit de condamnații ruși: I-au luat banii și au câștigat cel mai de preț lucru
Putin, păcălit de condamnații ruși: I-au luat banii și au câștigat cel mai de preț lucru
Războiul liderului de la Kremlin din Ucraina continuă în ciuda faptului că armata roșie a înregistrat sute de mii de victime pe front. Evoluția conflictului se află într-o continuă...
Putin riscă o revoltă: Fenomenul se propagă în Rusia și poate zgudui zidurile Kremlinului
Putin riscă o revoltă: Fenomenul se propagă în Rusia și poate zgudui zidurile Kremlinului
Rusia continuă fără nicio reticență războiul din Ucraina, în ciuda faptului că a suferit sute de mii de victime în rândul armatei sale. Însă acum un fenomen se propagă în interiorul...
#razboi Ucraina, #sanctiuni Rusia occident, #sanctiuni Rusia SUA, #sanctiuni Rusia UE, #Putin razboi, #razboi Rusia , #Rusia