Putin i-a dat o grea lovitură lui Elon Musk: Rusia folosește o momeală dintr-o țară aflată la 3.000 de km

Sambata, 10 Februarie 2024, ora 01:51
6570 citiri
Putin i-a dat o grea lovitură lui Elon Musk: Rusia folosește o momeală dintr-o țară aflată la 3.000 de km
Elon Musk a fost păcălit de Rusia, accesându-i în mod ilegal rețeaua de internet Starlink FOTO / captură Newsweek

Putin își continuă războiul sângeros din Ucraina, deși există sute de mii de victime de ambele părți, iar conflictul se apropie de borna celor 2 ani. Mai mult decât atât liderul de la Kremlin apelează la tehnici ascunse specifice fostului spion KGB. Astfel, Rusia îi dă o lovitură grea lui Elon Musk, utilizându-i pe ascuns rețeaua de internet Starlink în teritoriile ocupate din Ucraina, folosindu-se de o momeală dintr-o țară aflată la 3.000 de kilometri, în Emiratele Arabe Unite.

Rușii aduc servere și routere de la Dubai, după ce și-au făcut conturi ilegale la Starlink apelând la firme și nume fantomă, în diverse locații, precum Cipru și Emirate. Soldații ucraineni au spus că armata Rusiei a început să folosească rețeaua de comunicații prin satelit Starlink a lui Elon Musk în Ucraina, în zonele ocupate de Moscova, potrivit Newsweek.

„Armata scrie că ocupanții ruși au acces la Starlink cu conturi licențiate”, a declarat Andriy Tsaplienko, un jurnalist ucrainean, pe canalul său Telegram, împărtășind o captură de ecran a două postări pe X, fost Twitter, despre care spune că sunt de la doi soldați ucraineni.

Putin și-a ales perfect momentul ”să lovească” Statele Unite: Daune maxime pentru Ucraina

„Au început să livreze Starlink în masă, prin Dubai (care se află la 3.000 de km de Donețk), conturile sunt activate, lucrează în teritoriile ocupate”, a scris unul dintre militari, referindu-se la cele patru regiuni ale Ucrainei care au fost anexate ilegal de Rusia în toamna anului 2022 — Donețk, Lugank, Herson și Zaporojie.

Un alt utilizator de pe X, @cpt_mitchell, a spus că soldații ucraineni „își pot vedea deja Starlink-urile”, adăugând: „Sincer am crezut că o vor face mai devreme”. Rețeaua de comunicații de internet prin satelit Starlink este operată de compania aerospațială a lui Musk, SpaceX.

De asemenea, instituțiile de știri ruse raportează că sistemele de comunicații prin satelit Starlink sunt acum vândute prin mai multe magazine online rusești, furnizate printr-un intermediar din Dubai. Sistemele sunt vândute către unitățile de voluntari rusești pentru a fi utilizate în regiunile anexate ale Ucrainei, potrivit publicațiilor locale.

Criza financiară lovește sute de mii de români: Cădere mai gravă ca în 2008 pentru cea mai dezvoltată țară

SpaceX, compania lui Elon Musk și-a desfășurat sateliții Starlink pentru a oferi Kievului serviciu de internet în primele zile ale invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia. Musk a spus că sistemul de internet prin satelit oferă Ucrainei un „avantaj major pe câmpul de luptă”.

În iunie 2023, Starlink a obținut un contract cu Departamentul Apărării pentru a cumpăra acele servicii prin satelit pentru Ucraina. Compania lui Musk a finanțat până acum în mod privat o rețea de aproape 4.000 de sateliți care urmează să fie lansați pe orbita joasă a Pământului. Trupele Kievului îl folosesc pentru comunicațiile pe câmpul de luptă în războiul cu Rusia.

Deși rețeaua Starlink nu funcționează în Rusia, acum poate fi utilizată în cele patru regiuni anexate și în Crimeea, pe care Putin a anexat-o de la Ucraina în 2014, a informat publicația de știri rusă ComNews.

Amenințare pentru Occident venită din Est: Două puteri ar pune mâna pe un vast teritoriu internațional VIDEO

„Comercianții nu ascund faptul că kiturile Starlink sunt adresate participanților [la război] și sunt cumpărate de aceștia în cantități mari”, a raportat publicația.

O sursă de pe piața de comunicații prin satelit, familiarizată cu situația, a declarat pentru ComNews că sistemele Starlink sunt livrate în vrac în Rusia și a numit Dubai ca locație pentru achiziționarea angro a echipamentelor.

„Înainte de a fi importate în Rusia, terminalele sunt înregistrate la diverse companii străine (deseori este inclus Cipru), după care se activează un cont sub orice nume, adesea unul fictiv”, a spus sursa.

"Dacă acest zvon este adevărat, furnizarea serviciului Starlink prin intermediar în Dubai ar trebui considerată o încălcare a sancțiunilor împotriva Rusiei. Acest lucru ridică și întrebarea dacă Starlink este disponibil pentru rușii din front?" a întrebat Pekka Kallioniemi, cercetător postdoctoral la Universitatea Tampere din Finlanda, într-o postare pe X.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Un expert scoate la iveală prețul neașteptat al războiului lui Putin: O mare putere primește o lovitură colosală
Un expert scoate la iveală prețul neașteptat al războiului lui Putin: O mare putere primește o lovitură colosală
Pe măsură ce războiul sângeros din Ucraina marchează a doua aniversare, Putin speră să mai șteargă din eșecurile armatei ruse și să mai acapareze noi teritorii în Ucraina. Dar ca o...
Un istoric occidental, un verdict neașteptat. Durata războiului lui Putin revelată de un amănunt
Un istoric occidental, un verdict neașteptat. Durata războiului lui Putin revelată de un amănunt
Rusia poartă război împotriva Ucrainei de zece ani, dacă începem să ținem evidența din 2014, cu anexarea ilegală a Crimeei și invazia estului țării. Războiul a rămas limitat din punct...
#razboi Ucraina, #Elon Musk, #starlink ucraina, #Putin razboi, #retea internet, #sateliti Starlink, #Dubai, #soldati rusi Ucraina , #Razboi Ucraina