Ajutorul uriaș dat de Elon Musk ucrainenilor: "Fără el, am fi pierdut deja războiul"

Luni, 18 Iulie 2022, ora 09:42
21837 citiri
Ajutorul uriaș dat de Elon Musk ucrainenilor: "Fără el, am fi pierdut deja războiul"
Elon Musk FOTO Hepta

Într-un război, infrastructura de orice tip este principala țintă a inamicului. Rețelele de comunicații, de drumuri și de alimentare cu energie electrică sunt primele distruse pentru a slăbi apărarea.

În războiul din Ucraina, un ajutor esențial în sprijinul țării invadate a venit din partea lui Elon Musk. Serviciul de internet prin satelit al SpaceX a menținut comunicarea cu trupele aflate în prima linie, atunci când rețelele celulare clasice au picat, după ce antenele de care transmiteau semnalul au fost distruse de atacator.

Dar serviciul Starlink al lui Elon Musk, care oferă conectivitate la internet folosind o constelație de sateliți, a fost activat și în Ucraina. Elon Musk a trimis mii de kit-uri în Ucraina, transformând țara într-un teren de testare pentru serviciul său, pe care încearcă să îl vândă în alte țări din lume.

Oficialii și ofițerii ucraineni sunt de părere că sistemul Starlink a fost esențial pentru menținerea conexiunii cu forțele de pe front. „Fără el, am fi pierdut deja războiul”, a spus un comandant de pluton de pe frontul din Izium, citat de The Wall Street Journal.

Mișcarea lui Musk vine și cu riscuri de reputație dacă serviciul nu se menține la înălțime. Intervenția sa în război de partea Ucrainei riscă, de asemenea, să atragă furia Moscovei și să îndepărteze guvernele prietenoase sau temătoare de Rusia. Acestea ar putea include piețe în care Starlink, deținută de Space Exploration Technologies Corp. a lui Musk sau SpaceX, ar putea spera într-o zi să concureze.

Compania lui Musk nu este singura companie occidentală care a oferit sprijin Ucrainei după invazia Rusiei: Microsoft Corp., de exemplu, a anunțat că a ajutat Kievul să prevină atacurile cibernetice.

Desfășurarea lui Starlink în Ucraina a atras laude în special din partea liderilor ucraineni. Ministrul Apărării, Oleksiy Reznikov, a declarat într-un interviu că Starlink a fost esențial pentru comunicațiile dintre comandanți și unități în locurile în care serviciul obișnuit de telefonie mobilă nu este disponibil. Reznikov a spus că i-a trimis recent o scrisoare personală lui Elon Musk pentru a-i mulțumi și a explica faptul că țara are nevoie de mai multe echipamente Starlink.

„Starlink este un echipament foarte, foarte bun. Nu este letal, dar este cu adevărat eficient”, a spus Reznikov.

Quarterly Report - Editia 4

Rusia amenință direct un stat NATO vecin cu Ucraina: Țara voastră ”va primi cenușa radioactivă”
Rusia amenință direct un stat NATO vecin cu Ucraina: Țara voastră ”va primi cenușa radioactivă”
Războiul lui Putin din Ucraina a trecut de 820 de zile, dar Kremlinul nu dă niciun semn că ar vrea să termine conflictul sângeros. Însă, Rusia prin vocea fostului președinte Dmitri Medvedev...
Lovitura Ucrainei din Rusia care declanșează alarma în Occident: ”Nu este o decizie înțeleaptă”
Lovitura Ucrainei din Rusia care declanșează alarma în Occident: ”Nu este o decizie înțeleaptă”
Războiul lui Putin este plin de neprevăzut, fiind într-o continuă dinamică, atât pe front, cât și în plan diplomatic. Însă acum o lovitură a Ucrainei de pe teritoriul Rusiei,...
#razboi Ucraina, #Elon Musk, #Elon Musk SpaceX, #starlink , #Razboi Ucraina