Femeia care l-a salvat pe Putin: I-a băgat al cincilea mandat de președinte în buzunar

Miercuri, 03 Aprilie 2024, ora 00:41
4920 citiri
Femeia care l-a salvat pe Putin: I-a băgat al cincilea mandat de președinte în buzunar
Elvira Nabiullina a avut un rol cheie în salvarea economiei Rusiei FOTO / captură foto Business Insider

După începerea ofensivei Rusiei din Ucraina, economia țării ar fi trebuit să fie atinsă de implozie și să se prăbușească după ce Occidentul a lovit-o cu sancțiuni pentru invazia sa. Însă, o femeie l-a salvat pe Putin, jucând un rol cheie pentru stabilizarea economiei ruse.

Analiștii susțin că Elvira Nabiullina, guvernatorul Băncii Centrale i-a asigurat și i-a băgat în buzunar lui Putin al 5-lea mandat de președinte.

Ea este cel mai important economist al Băncii Centrale a Rusiei din 2013 și cândva a fost sărbătorită la nivel internațional. Dar acum este văzută ca un participant complice la războiul Rusiei împotriva Ucrainei, potrivit Business Insider.

Reziliența economică continuă a Rusiei a supărat națiunile occidentale, dar reacția lor nu este orientată doar către președintele rus Putin, un fost spion KGB cu ambiții imperiale. De asemenea, se adresează femeii din spatele lui: Elvira Nabiullina, guvernatorul Băncii centrale a țării, care joacă un rol principal în menținerea economiei Rusiei în timpul războiului.

Mutarea lui Putin ce trimite o undă de șoc în țările NATO: ”Noi nu avem unde să ne retragem” din fața Rusiei

„Nabiullina a fost foarte eficientă în stabilizarea economiei ruse, în ciuda presiunii economice enorme din cauza sancțiunilor”, a declarat Daniel McDowell, profesor la Universitatea Syracuse, specializat în economia politică internațională. În special, ea a impus controlul capitalului și a politicii monetare pentru a stabiliza rubla și a îndepărta Rusia de utilizarea monedelor occidentale în comerțul internațional.

„În timp ce nivelul de trai în Rusia a scăzut sub sancțiuni, condițiile ar fi fost probabil mult mai rele dacă nu ar fi deciziile sale istețe”, a adăugat McDowell. „Cred că este corect să spun că ea scrie un manual despre cum să reacționeze la presiunea sancțiunilor externe”.

În timp ce mulți, precum McDowell, au creditat-o pe Nabiullina pentru rolul ei în susținerea economiei Rusiei, rolul ei în sprijinirea regimului lui Putin este văzut ca o trădare de mulți oficiali, economiști și analiști occidentali din finanțe.

Cu doar câțiva ani în urmă, Nabiullina era privită ca o liberală, chiar și printre cei din interiorul Kremlinului. Elita de la Bruxelles părea să o privească pe Nabiullina ca pe una a lor. În 2018, Christine Lagarde, pe atunci directorul Fondului Monetar Internațional, a lăudat-o pe Nabiullina – o colegă iubitoare de operă – ca fiind un factor de decizie care „poate să facă banca centrală să „cânte””.

Informațiile ascunse de Putin, care nu apar la televiziune: Americanii au dezvăluit 3 exoduri ce au lovit Rusia

Astăzi, Nabiullina, în vârstă de 60 de ani, este un paria în lumea occidentală, ca și Putin. Ea a fost sancționată de SUA și Marea Britanie. „Este foarte inteligentă, la fel și oamenii din jurul ei”, a declarat Richard Portes, profesor de economie la London Business School. Cu toate acestea, Portes – care a stat pe panouri alături de Nabiullina la conferințe internaționale – a fost „foarte dezamăgit” de Nabiullina pentru că a susținut regimul lui Putin.

Originară din orașul industrial Ufa din Rusia Centrală, Nabiullina s-a născut într-o familie de etnici tătari - un grup minoritar din Rusia. Tatăl ei era șofer, iar mama ei era muncitoare de fabrică. Crescând în anii 1970, a studiat limba franceză, i-a plăcut muzica clasică și a citit clasici precum Lev Tolstoi, Fedor Dostoievski și Franz Kafka, a spus soțul ei Yaroslav Kuzminov în 2013.

De la personaj secundar la consilierul lui Putin

La Universitatea de Stat din Moscova, Nabiullina a întâlnit concepte economice occidentale, care s-au dovedit utile pentru ea în schimbarea economiei post-sovietice. În 1991, a lucrat ca economist la Consiliul Uniunii Științifice și Industriale a URSS, potrivit biografiei sale oficiale. În 1994, ea s-a alăturat departamentului de reforme al Ministerului rus al Economiei.

Ea a părăsit serviciul public în 1998 și s-a alăturat guvernului în 2000 ca prim-adjunct al lui Herman Gref – actualul CEO al gigantului bancar rus Sberbank, care este cunoscut și ca liberal – care era atunci ministrul Economiei al Rusiei. Trecerea ei într-un rol principal a fost consolidată în 2013, când Putin a instalat-o în funcția de șef al Băncii centrale.

„Vreau să vă mulțumesc pentru încrederea pe care mi-o acordați cu această nominalizare, înțelegând cât de responsabilă, dificilă și profesionistă este această muncă”, a spus Nabiullina despre nominalizare.

Un expert american avertizează Pentagonul: O țară a depășit SUA și Rusia la armele hipersonice VIDEO

Numirea de către Putin a Nabiullinei în rolul de șef al Băncii centrale din Rusia în 2013 a propulsat-o spre celebritatea internațională. La acea vreme, ea a fost prima femeie care a condus o bancă centrală din Grupul celor Opt sau G8.

În 2015, Euromoney, o publicație de comerț financiar, a numit-o pe Nabiullina drept Guvernatorul Anului. În 2017, The Banker a numit-o Bancherul Central al Anului pentru Europa. În 2018, FMI a invitat-o să susțină un discurs la prestigioasa prelegere Michel Camdessus.

„Reputația ei legată de competență este foarte mare”, a spus Portes. "Reputația ei de a apăra o societate liberă este foarte scăzută. Reputația ei de a nu se opune unui război fără principii, este foarte scăzută".

Comentarii explozive: Europa, nu NATO ar trebui să trimită trupe în Ucraina. Care ar fi rolul lor
Comentarii explozive: Europa, nu NATO ar trebui să trimită trupe în Ucraina. Care ar fi rolul lor
În Europa a fost încălcat un tabu: în urmă cu doar câteva luni, ar fi fost de neconceput ca liderii europeni să propună trimiterea trupelor lor în Ucraina. Dar, recent, președintele...
Un istoric britanic dezvăluie adevărul despre Putin: De ce este neînfricat și ce boală mintală îl domină
Un istoric britanic dezvăluie adevărul despre Putin: De ce este neînfricat și ce boală mintală îl domină
Vladimir Putin a lansat recent o încercare ciudată de a se autointitula noul Iisus Hristos și de a se poziționa la nivel religios în legătură cu războiul din Ucraina. Dar, în realitate, un...
#razboi Ucraina, #Elvira Nabiullina, #Elvira Nabiullina banca centrala, #Guvernator Banca Centrala, #economie Rusia sanctiuni , #razboi