Avertismentul președintelui Franței pentru zeci de lideri mondiali: ”În câţiva ani, va trebui să ne aşteptăm ca Rusia să ne atace” VIDEO

Luni, 26 Februarie 2024, ora 22:13
2632 citiri
Avertismentul președintelui Franței pentru zeci de lideri mondiali: ”În câţiva ani, va trebui să ne aşteptăm ca Rusia să ne atace” VIDEO
Reuniunea de la Paris FOTO Emmanuel Macron/X

Preşedintele francez Emmanuel Macron a reunit luni, 26 februarie, la Paris, peste 25 de ţări aliate Kievului pentru discuții privind ajutorul acordat Ucrainei.

Macron i-a îndemnat pe liderii prezenți să facă un ”salt” împotriva unei ”înăspriri evidente” a Moscovei, într-un moment critic pentru Ucraina, care aşteaptă armament din Occident, necesar supravieţuirii sale, relatează AFP.

Înaintea acestei Conferinţe, la Palatul Elysée, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a pregătit scena de la distanţă, deplângând că a primit, ”din nefericire”, doar 30% din ”milionul de obuze pe care Uniunea Europeană (UE)” l-a ”promis” Ucrainei.

”Împreună trebuie să facem în aşa fel încât Putin să nu poată distruge ceea ce am realizat noi şi să nu poată să-şi extindă agresiunea în alte ţări”, a tunat Zelenski într-o înregistrare video înregistrată în avans şi difuzată în faţa a 21 de şefi de stat şi de guverne reuniţi de Macron, inclusiv germanul Olaf Scholz, polonezul Andrzej Duda şi slovacul Robert Fico, dar şi şeful diplomaţiei brtianice, David Cameron, şi reprezentanţi ai Statelor Unite şi Canadei.

”Ne aflăm cu siguranţă într-un moment al unui salt, care este necesar din partea noastră a tuturora”, a cerut şeful statului francez la începutul summitului, care s-a ţinut cu uşile închise, urmat de o conferinţă de presă.

El a subliniat că această reuniune, organizată în pripă, imediat după marcarea a doi ani de la invazia rusă în Ucraina, la 24 martie 2022, vizează ”să vadă pe plan naţional şi colectiv cum putem face mai mult” atât în ”susţinerea bugetară”, cât şi ”militară” a Kievului.

După ce l-a primit pe Volodimir Zelenski, în urmă cu zece zile, la Palatul Elysée, cu care a semnat un Acord de Securitate bilateral, Emmanuel Macron zugrăveşte un tabou foarte sumbru al intenţiilor omologului său rus Vladimir Putin şi încearcă să se poziţioneze în prima linie a susţinerii Kievului.

”Vedem, mai ales în ultimele luni, o înăsprire a Rusiei”, ”care s-a ilustrat din nefericire şi în mod crud prin moartea lui Aleksei Navalnîi”, principalul opozant rus, a reiterat luni Macron.

El şi-a reiterat acuzaţiile cu privire la atacuri cibernetice şi campanii de dezinformare.

”Pe frontul ucrainean, poziţiile sunt tot mai dure şi ştim că Rusia pregăteşte noi atacuri, mai ales pentru a înmărmuri opinia ucraineană”, a avertizat el.

El a anunţat un ”consens” al multor lideri şi personalităţi europene asupra faptului că, ”în câţiva ani, va trebui să ne aşteptăm ca Rusia să ne atace” ţările.

O victorie sau o înfrângere a Ucrainei ”depinde de voi”, le-a spus duminică aliaţilor săi preşedintele ucrainean, care şi-a multiplicat apleurile urgente.

Ucrainenii acumulează de câteva săptămâni înfrângeri în est, inclusiv pierderea în urmă cu o săptămână a fortăreţei Avdiivka şi retragerea, luni, din satul Lastocikîne, situat în apropiere de Avdiivka.

Fără ”oboseală”

În momentul în care războiul Rusiei împotriva Ucrainei a intrat în al treilea an, iar un ajutor american crucial destinat Kievului este blocat în Congres de către republicanii lui Donald Trump, europenii vor să facă ”mai mult şi mai bine”, potrivit Palatului Elysée.

”Rusia preşedintelui Putin nu trebuie să conteze pe vreo oboseală a europenilor”, dădea asigurări sâmbătă pe X Emmanuel Macron.

”Este vorba despre contrazicerea impresiei că lucrurile sunt pe cale să se destrame, despre reafirmarea faptului că nu suntem obosiţi şi că suntem hotărâţi să facem să eşueze agresiunea rusă. Vrem să-i transmitem un mesaj clar lui Putin că nu va prevala în Ucraina”, subliniază preşedinţia franceză.

În centrul discuţiilor se află problema furnizării de armament.

”Armamentul promis trebuie să ajungă pe front. Susţinerea noastră pe termen lung trebuie să continue”, a subliniat pe X, la sosirea la Paris, premierul eston Kaja Kallas.

Mai multe ţări, inclusiv Franţa, Germania şi Italia, au semnat acorduri de securitate bilaterale cu Ucraina în ultimele săptămâni, însă UE - care a livrat de la începutul războiului ajutoare militare în valoare de 28 de miliarde de euro - întâmpină dificultăţi în a-şi respecta angajamentele, mai ales în privinţa obuzelor.

”Europenii au mijloacele de a face lucruri semnificative”, sublinia vineri fosta diplomată americancă Debra Cagan într-o conferinţă de presă la centrul american de reflecţie The Atlantic Council.

Însă, ”dacă Ucraina ar fi avut avioanele de luptă (de tip) F-16, dacă ar fi avut (rachete de tip) Taurus de la Germania, am vedea un conflict cu totul diferit azi”, a subliniat ea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Camera Reprezentanților din SUA a aprobat ajutorul militar de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina. Zelenski: "Va salva mii şi mii de vieţi"
Camera Reprezentanților din SUA a aprobat ajutorul militar de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina. Zelenski: "Va salva mii şi mii de vieţi"
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
AUR ar pregăti provocări anti-Ucraina. Dezvăluirile serviciilor de informații de la Kiev despre ”partidul românesc pro-rus”
AUR ar pregăti provocări anti-Ucraina. Dezvăluirile serviciilor de informații de la Kiev despre ”partidul românesc pro-rus”
Publicaţia ucraineană kyivpost.com relatează, citând surse din Direcţia Principală de Informaţii (HUR) a Ministerului Apărării de la Kiev, că AUR, prezentat ca ”partid românesc...
#razboi Ucraina, #ajutor militar Ucraina, #Emmanuel Macron presedinte francez, #reuniune Paris, #Rusia razboi NATO , #Razboi Ucraina