Putin prins în capcană: Exodul din Rusia pe care nu-l poate opri

Miercuri, 21 Februarie 2024, ora 00:36
8914 citiri
Putin prins în capcană: Exodul din Rusia pe care nu-l poate opri
Clădire aparținând companiei Yandex FOTO / Facebook Yandex

Războiul declanșat de Vladimir Putin în Ucraina acum 2 ani lovește din ce în ce mai mult în Rusia, provocând pierderi iremediabile. Sfârșitul unei ere pentru cea mai cunoscută companie de tehnologie din Rusia, Yandex, dezvăluie un fenomen dramatic din țară. Practic Putin este prins în capcană, el neputând face nimic pentru a stopa exodul creierelor din Rusia spre țările occidentale.

Un membru al Academiei ruse de Științe a confirmat faptul că Rusia a pierdut peste 50.000 de cercetători în ultimii 5 ani, în timp ce reprimarea societății civile și a disidenței din timpul războiului își asumă efectele, potrivit Bloomberg.

Cea mai cunoscută companie de tehnologie din Rusia, Yandex NV, salutată cândva drept răspunsul țării la Google de la Alphabet Inc., era evaluată la 30 de miliarde de dolari înainte de invazia Ucrainei. Luna aceasta, a fost de acord să-și vândă afacerile interne pentru aproximativ 5,2 miliarde de dolari, un nivel de preț redus pentru magnații ruși care au preluat afacerea sub supravegherea Kremlinului.

Lovitura Ucrainei, fatală pentru Putin: Medvedev amenință cu declanșarea Armageddonului pentru SUA, Londra și Berlin

Cu toate acestea, acordul sugerează, de asemenea, un exod de creiere în timp de război a talentelor științifice și inginerești pe care Occidentul ar putea face mai mult pentru a le capta.

Yandex are o reputație controversată: Alexei Navalnîi, a cărui moarte i-a indignat pe lideri și a provocat proteste în toată Europa, a declarat că compania este responsabilă pentru răspândirea minciunilor rusești. (Uniunea Europeană a fost de acord, Yandex nu.)

Cofondatorul Arkady Volozh, care acum se opune public războiului, face eforturi pentru a fi scos de pe lista de sancțiuni a Europei și spune că a ajutat „mii de ingineri” să părăsească țara: „Vor să fie un atu oriunde aterizează.”

Amenințarea dură a lui Putin pentru Occident: Europa mută decisiv, după 75 de ani

Se estimează că 11% până la 28% dintre dezvoltatorii ruși au părăsit țara de la izbucnirea războiului, potrivit cercetărilor citate de Science, iar teama de mai multe plecări este aparent ceea ce a împiedicat Kremlinul să naționalizeze definitiv Yandex.

Deși majoritatea activelor companiei și cei 26.000 de angajați vor rămâne în Rusia, aceștia au fost separați de o nouă entitate care angajează aproximativ 1.300 de oameni care operează în străinătate în hub-uri precum Finlanda sau Serbia și se concentrează pe inteligența artificială.

Presiunea este și mai acută în lumea cercetării științifice. Rusia a pierdut peste 50.000 de cercetători în ultimii cinci ani, potrivit unui membru senior al Academiei Ruse de Științe, citat de Interfax, în timp ce reprimarea societății civile și a disidenței din timpul războiului își asumă efectele.

Descoperire ce schimbă totul despre o băutură alcoolică: Bună pentru inimă, reduce riscul de boli cardiace

Publicația independentă Novaya Gazeta a identificat recent cel puțin 270 de cadre universitare de rang înalt care au plecat de la începutul războiului, jumătate care au semnat o scrisoare deschisă prin care îl condamna.

Acest lucru nu înseamnă a ignora propriile cicatrici umane ale Ucrainei, milioane de oameni ai săi și-au căutat refugiu în UE și se estimează că 18% dintre oamenii de știință au părăsit țara, potrivit unui studiu ce îl are co-autor pe economistul Gaetan de Rassenfosse.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

NATO, presiune asupra a 4 țări membre, printre care și România: Miza uriașă contra lui Putin
NATO, presiune asupra a 4 țări membre, printre care și România: Miza uriașă contra lui Putin
Războiul Rusiei din Ucraina a ajuns într-o fază dificilă pentru trupele Kievului, care au pierdut peste 400 de kilometri pătrați în 2024, conform estimărilor experților. Acum, NATO face...
Șeful GUR, despre situația dificilă cu care se va confrunta Ucraina din mai: ”Nu va fi un Armaghedon, așa cum spun mulți”
Șeful GUR, despre situația dificilă cu care se va confrunta Ucraina din mai: ”Nu va fi un Armaghedon, așa cum spun mulți”
Ucraina se va confrunta cu o situație "dificilă", dar "nu catastrofală" pe front în viitorul apropiat, începând cu jumătatea lunii mai, a declarat șeful serviciilor de informații militare...
#razboi Ucraina, #yandex, #exodul creierelor Rusia Putin, #exod Rusia Occident, #Putin razboi, #companie rusa , #Razboi Ucraina