Putin nu a putut împiedica fenomenul: Noul exod neașteptat al rușilor spre două țări de lângă România

Joi, 23 Mai 2024, ora 00:30
7071 citiri
Putin nu a putut împiedica fenomenul: Noul exod neașteptat al rușilor spre două țări de lângă România
Rușii care fug din țară aleg destinații neașteptate: Serbia (imagine) și Muntenegru FOTO X

Când războiul din Ucraina provocat de Putin, în februarie 2022 a început, o țară NATO a devenit un adevărat magnet pentru rușii care au fugit din țară de teama mobilizării. Fenomenul pe care liderul de la Kremlin nu l-a putut împiedica, exodul continuă și astăzi cu un nou val, de astă dată spre 2 țări de lângă România, Serbia și Muntenegru.

Zeci de mii de ruși care au fugit în Turcia după invazia Ucrainei de către Moscova s-au mutat în alte țări în ultimul an, constrânși de problemele de rezidență și de costurile crescânde, potrivit Reuters.

Imediat după începerea războiului din Ucraina, Turcia, vecinul Rusiei la Marea Neagră și țară membră NATO, a apărut ca un magnet pentru ruși, în special pentru cel mai mare oraș al său Istanbul și pentru stațiunea mediteraneană Antalya.

Un diplomat american anunță momentul crucial: ”Este timpul să-l lovim” pe Putin în punctul dureros VIDEO

Unii dintre ei s-au opus invaziei, alții încercau să se ferească pe ei înșiși și afacerile lor de un val de sancțiuni occidentale impuse Moscovei, inclusiv interdicții de călătorie pentru ruși în mare parte din Europa. Unii bărbați se temeau să fie recrutați în armată.

Dar în această lună, numărul rușilor cu permis de rezidență în Turcia a scăzut la 96.000, în scădere cu peste o treime de la 154.000 la sfârșitul anului 2022, arată datele oficiale.

Mulți ruși s-au îndreptat spre Serbia și Muntenegru, state din apropierea României, printre puținele țări europene în care sunt bineveniți. Rușii merg, de asemenea, mai departe din cauza costurilor în creștere - inflația turcă a atins 70% luna trecută - precum și a dificultăților de a efectua activități bancare de bază în Turcia ca urmare a sancțiunilor.

Fumătorii au vești despre sănătate, totul s-a schimbat: Descoperire privind efectele vapatului și țigărilor electronice

Unul dintre fugarii ruși, Dmitri a părăsit Sankt Petersburg și s-a reunit cu soția și fiul său de patru ani la Istanbul. Dar în ianuarie 2023, pe telefonul său a apărut un mesaj text care spunea că cererea lui de rezidență a fost respinsă fără explicații, a spus el. Dmitri a părăsit Istanbulul o lună mai târziu.

"Am semnat un contract de închiriere pe un an, dar a trebuit să las totul în urmă. Ne-am mutat în Muntenegru pentru că este mai stabil din punct de vedere economic și politic decât Turcia", a spus el.

În timp ce Kremlinul nu a publicat date despre exodul din timpul războiului, Centrul Mixt de Migrație al Consiliului Danez pentru Refugiați spune că aproximativ 800.000 de cetățeni ruși s-au mutat în străinătate de la invazia Ucrainei, iar alte date spun că ar fi vorba de un milion de persoane plecate.

Predicția uluitoare a lui Einstein: Fizicienii de la Oxford și Cambridge confirmă după peste 100 de ani VIDEO

Biriz Karacay, profesor de științe politice la Universitatea de Comerț din Istanbul, spune că migranții ruși se mută în Serbia, Muntenegru și chiar în țări din America Latină, precum Argentina și Brazilia.

"Economic, social, cultural, ei se simt apropiați de Turcia, dar Turcia nu vrea să aibă prea mulți străini acum. Provocările economice i-au făcut să sufere și în Turcia", a spus ea.

Unii ruși mai bogați au dobândit cetățenia turcă cu achiziții de locuințe de cel puțin 400.000 de dolari în cadrul unui program de stat, depășindu-i pe iranieni și irakieni ca cei mai mari cumpărători străini în ultimii doi ani.

Un american cu rădăcini rusești dezvăluie: Putin nu va supraviețui
Un american cu rădăcini rusești dezvăluie: Putin nu va supraviețui
Serge Schmemann, un american cu rădăcini rusești, analizează cum se vede războiul lui Vladimir Putin prin ochii locuitorilor și fugarilor din țara sa și cum liderul de la Kremlin a provocat...
Panica lui Putin crește: Imaginile din satelit arată frica Rusiei de un atac decisiv al Ucrainei VIDEO
Panica lui Putin crește: Imaginile din satelit arată frica Rusiei de un atac decisiv al Ucrainei VIDEO
Războiul de peste 840 de zile al lui Putin din Ucraina se află într-o continuă dinamică, iar evoluția sa rămâne una imprevizibilă. Însă acum Marea Britanie dezvăluie cum panica...
#razboi Ucraina, #exod Rusia Occident, #rusi fugari, #rusi fugiti razboi, #Putin razboi, #Serbia, #Muntenegru, #Turcia , #Razboi Ucraina
  1. Cum i-a obligat Macron pe francezi să aleagă între ”ciumă” și ”holeră” politică
  2. Șeful "fabricii de troli" fondată de Prigojin, arestat în Rusia, la un an de la revolta mercenarilor Wagner
  3. Tradiții și superstiții de Sânziene. Ce să nu faci de sărbătoarea Nașterii Sf. Ioan Botezătorul
  4. Ucrainenii au lovit postul de comandă al infanteriei motorizate ruse din regiunea Belgorod
  5. Ucraina este prinsă într-o capcană strategică a Rusiei. Un expert în securitate explică ce trebuie să facă pentru a câștiga războiul
  6. Debarcaderul plutitor al armatei americane pentru ajutoare în Gaza nu poate fi folosit în condiții de mare agitată. „Au calculat greșit“
  7. Hoț prins de polițiști când ieșea din casa pe care o jefuise. Le-a mărturisit și alte infracțiuni care se lasă cu dosar penal
  8. Arme ”ieftine“ împotriva dronelor sunt testate în Marea Britanie. Costă sub un leu tragerea
  9. Scandal pe plajă la Eforie. Mai mulți turiști s-au luat la bătaie. Poliția îi audiază pe cei implicați VIDEO
  10. UPDATE Accident la o fabrică de lactate: Patru bărbați au căzut într-un bazin de decantare. Toți au murit. Printre ei, directorul firmei VIDEO