Fenomenul care năucește o mare putere din UE: Creștere a exporturilor cu 5.500% către un stat, dar totul merge la Putin

Luni, 18 Decembrie 2023, ora 21:35
5140 citiri
Fenomenul care năucește o mare putere din UE: Creștere a exporturilor cu 5.500% către un stat, dar totul merge la Putin
Germania exportă fără să știe în Rusia, prin diuverse țări în tranzit FOTO: Wikipedia

După începerea invaziei lui Putin din Ucraina pe 24 februarie 2022, Occidentul a impus mai multe pachete de sancțiuni împotriva Rusiei pentru a-I diminua capacitatea de război. Acum, un fenomen năucește o mare putere din UE, Germania, după ce exporturile sale din octombrie 2023 au avut creșteri colosale: 5.500% către Kârgâzstan, 720% spre Kazahsatn, 450% către Armenia și 340% spre Georgia față de luna precedentă, dar toate astea merg în Rusia lui Putin.

Exporturile germane în creștere către vecinii Rusiei ridică îngrijorări cu privire la încălcarea sancțiunilor. Pe măsură ce măsurile împotriva Moscovei continuă, creșterea exporturilor către vecinii Rusiei în ultimele 10 luni atrage atenția, potrivit Anadolu.

Până acum, UE a impus 11 pachete de sancțiuni împotriva Rusiei din cauza războiului. Rusiei I se aplică o gamă largă de restricții, inclusiv comerț, finanțe, energie, petrol, cărbune, industrie, tehnologie, transport, bunuri cu dublă utilizare și de lux și aur.

Mutare secretă a lui Putin în războiul din Ucraina: Fotografiile din satelit au demascat Rusia VIDEO

În prezent, UE lucrează la cel de-al 12-lea pachet împotriva Rusiei pentru a interzice comerțul cu diamante și a înăspri prețul petrolului. În ciuda sancțiunilor, cifrele arată că mărfurile UE, în special mărfurile germane, continuă să ofere servicii în Rusia prin țări terțe.

Nu există semne că exporturile germane către Asia Centrală și Caucaz au început să scadă de când a început războiul Rusia-Ucraina, potrivit Oficiului Federal de Statistică German. Exporturile germane către Kârgâzstan au crescut cu 180,1% în ianuarie-octombrie 2023 de la an la an, ajungând la aproximativ 592 de milioane de euro.

Exporturile din Germania către Kazahstan au crescut cu 32%, până la 2,7 miliarde EUR, iar exporturile către Armenia au crescut cu 19,3%, până la 423,8 milioane EUR. Exporturile Germaniei către Rusia au scăzut cu 39,1% în perioada de 10 luni de la an la an, la 7,6 miliarde de euro.

Fuga miliardarilor ruși și americani din Elveția și Cayman: Noul paradis din deșert, un refugiu nou inedit

Exporturile Germaniei către Rusia au scăzut drastic, în timp ce exporturile către vecinii Rusiei au crescut semnificativ, alimentând îngrijorarea că Germania ajută Moscova să eludeze sancțiunile impuse în urma războiului din Ucraina.

Putin cumpără fără probleme din Germania, prin țări de tranzit

Lucrurile nu ajung niciodată în Kârgâzstan, ci în Rusia. Scriind pe rețeaua de socializare X pe 6 decembrie, Robin Brooks, economist-șef la Institutul de Finanțe Internaționale (IIF), a evaluat creșterea exporturilor Germaniei către aceste țări.

„Aproximativ jumătate din exporturile Germaniei către Kârgâzstan nu apar niciodată în (capitala) Bishkek, conform datelor din Kârgâzstan privind importurile din Germania. Deci Kârgâzstanul este exact ceea ce este scris pe factură. Lucrurile nu ajung niciodată acolo. Se duc în Rusia. Exporturile germane către „Kârgâzstanul” trebuie să înceteze”, a spus el.

Într-o altă postare, Brooks a subliniat că exporturile Germaniei către Kazahstan au crescut brusc în octombrie, spunând: „Exporturile germane către Kazahstan au crescut brusc în octombrie și sunt din nou aproape de maximul lor imediat după ce Rusia a invadat Ucraina. Exporturile germane au crescut brusc din martie 2022 (luna în care războiul a început), ceea ce face probabil ca aceste bunuri să se îndrepte către Rusia, Kazahstanul fiind doar un intermediar. Acest lucru trebuie să înceteze".

Mutarea lui Putin care îngrozește Occidentul: Rusia revendică noi teritorii internaționale VIDEO

Brooks a spus că, față de luna septembrie, exporturile Germaniei de automobile și piese din octombrie 2023 au crescut cu 5.500% către Kârgâzstan, 720% către Kazahstan, 450% către Armenia și 340% către Georgia. Într-o altă postare, Brooks a notat, de asemenea, că exporturile germane în Asia Centrală au crescut imediat după războiul Rusia-Ucraina și au rămas ridicate, spunând:

„Nu trebuie să fii un expert în domeniul rachetelor pentru a ști că toate aceste lucruri se îndreaptă spre Rusia. Nu este ca și cum Kârgâzstanul ar fi dintr-o dată într-un boom masiv. Acest lucru nu este atât de evident în interesul Germaniei. Îi oferă lui Putin acces la tehnologia occidentală. Niciun profit pe termen scurt nu poate merita asta.”

Să menționăm faptul că Armenia, Belarus, Kazahstan și Kârgâzstan sunt într-o uniune vamală cu Rusia, ceea ce înseamnă că mărfurile care merg din UE către aceste țări pot fi revândute Rusiei fără alte controale sau tarife vamale.

Quarterly Report - Editia 4

Putin face o mutare neobișnuită, în premieră: Vrea să înroleze etnici germani să lupte pentru Rusia
Putin face o mutare neobișnuită, în premieră: Vrea să înroleze etnici germani să lupte pentru Rusia
Războiul Moscovei din Ucraina a trecut de borna celor 800 de zile și continuă în ciuda sutelor de mii de victime din rândul armatei sale. Acum, Vladimir Putin mai face o mutare neașteptată...
Răzbunarea lui Putin. Moscova confiscă activele unor companii occidentale între care Danone și Carlsberg
Răzbunarea lui Putin. Moscova confiscă activele unor companii occidentale între care Danone și Carlsberg
Kremlinul a confiscat activele unor companii occidentale din Rusia prin decrete semnate de preşedintele Vladimir Putin şi ordine judecătoreşti legate de procese pentru proiecte oprite sau...
#razboi Ucraina, #Germania exporturi, #importuri Rusia, #Rusia Germania, #asia centrala, #kazahstan, #Kargazstan, #Armenia, #Georgia, #sanctiuni Rusia UE , #razboi