Un stat occidental sună alarma privind pericolul unei catastrofe: Bomba Rusiei care ticăie într-o mare

Vineri, 19 Aprilie 2024, ora 05:34
4541 citiri
Un stat occidental sună alarma privind pericolul unei catastrofe: Bomba Rusiei care ticăie într-o mare
Cameron și Billstrom au discutat despre pericolul flotei ruse din Marea Baltică FOTO: Aftonbladet

După începutul războiului din Ucraina și pierderea multor piețe energetice din Europa, Putin și-a redirecționat exporturile spre alte țări, pentru a-și alimenta mașina de război. Însă acum un stat occidental, membru al NATO, Suedia sună alarma privind pericolul unei catastrofe ce se poate produce oricând. Practic există o ”bombă care ticăie” în Marea Baltică, flota ”fantomă” a Rusiei, care poate declanșa un dezastru ecologic, în urma unui accident sau a unei defecțiuni a tancurilor petroliere vechi de decenii.

Ministrul de externe al Suediei, Tobias Billstrom avertizează cu privire la o catastrofă de mediu în Marea Baltică, acuzând Moscova că folosește nave nepotrivite, încălcând toate regulile maritime internaționale, potrivit The Guardian.

Tobias Billström a cerut noi reguli și mecanisme de aplicare pentru a preveni îmbătrânirea și neasigurarea flotei ruse din umbră care poate provoca o catastrofă ecologică. Aproximativ jumătate din petrolul rusesc transportat pe mare trece prin Marea Baltică și apele daneze, deseori operând sub o proprietate opacă și folosind apele internaționale pentru a încerca să evite controlul.

Xi Jinping îl pune pe Putin în scaunul din spate: China îi dă o lovitură Rusiei de teama represaliilor SUA

Flota generează o sumă uriașă de venituri pentru mașina de război a Rusiei, ocolind sancțiunile occidentale care încearcă să blocheze accesul la asigurări dacă Rusia vinde petrolul peste 60 de dolari pe baril. În practică, doar 20% din petrolul rusesc este vândut sub limita de preț.

Miniștrii de externe din cele opt grupări nordice-baltice de țări s-au întâlnit pe insula strategică Gotland în urmă cu două săptămâni pentru a discuta despre modul de abordare a flotei ruse.

„Toți vom fi afectați dacă ar exista o problemă majoră care decurge dintr-o coliziune sau o scurgere de petrol de la una dintre aceste nave, care, de asemenea, în multe cazuri nu sunt în stare bună de navigabilitate sau foarte aproape de a nu fi în stare de navigație”, a spus Billström.

Mutarea inteligentă a Ucrainei care îl surprinde pe Putin: Rusia pierde 100 de milioane de dolari dintr-o lovitură

„Faptul că transportă petrol, care alimentează agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei este suficient de rău. Dar și mai rău este faptul că Rusiei nu-i pasă deloc, aparent, de faptul că aceste nave ar putea provoca ravagii majore de mediu în mări, care dacă luați Marea Baltică, ea este sensibilă așa cum este.”

Putin vrea anihilarea totală a Ucrainei

El a spus că fiecare stat membru al Organizației Maritime Internaționale are responsabilitatea de a respecta regulile și reglementările IMO și are dreptul de a cere căpitanului unei nave care nu este considerată aptă de navigație să ia măsuri înainte de a părăsi portul.

Cu toate acestea, unele țări nordice sunt îngrijorate de reacția Rusiei dacă ar interveni, deoarece aceasta ar putea adăuga la credința Moscovei că Marea Baltică este transformată într-un „lac NATO”, reducând accesul Rusiei la mare din Sankt Petersburg și alte porturi precum Kaliningrad.

Legislația internațională permite interzicerea navelor dacă se consideră că sunt pavilionate necorespunzător, dar unele dintre legi sunt neclare. Billström a fost de acord că membrii NATO cu greu ar putea risca să fie văzuți ca acționând ca rebelii Houthii din Marea Roșie, sfidând libertatea de navigație. SUA sunt, de asemenea, îngrijorate într-un an electoral cu privire la posibilitatea ca o penurie de petrol să trimită prețurile la pompe prin acoperiș.

Unii oameni își atacă zilnic un organ, fără să știe: Mortalitatea a crescut cu 400%, existând 2 cauze

Aderarea Suediei și Finlandei la NATO a schimbat, a spus Billström, situația strategică din Marea Baltică, deoarece a lăsat Rusia ca singura țară cu o coastă baltică care nu este membră a alianței militare. Suedia a trecut deja la a-și consolida prezența pe Gotland.

Istoria a arătat că Rusia nu și-a schimbat comportamentul decât dacă este învinsă în război și a respins sugestiile de a-l satisface pe Vladimir Putin cu teritorii din Ucraina, a spus Billstrom.

„Putin a spus absolut clar care sunt obiectivele sale – anihilarea totală a Ucrainei”, a spus Billström. „Nu crede că Ucraina are dreptul să existe ca stat. Nu este vorba despre cedarea unor terenuri individuale, iar orice gânduri despre conflictele înghețate ar fi foarte periculoase, pentru că doar îi va permite lui Putin mai mult timp pentru a-și reconstrui forțele armate, încercând să împingă spre Kiev. Nu, ar trebui să facem exact invers.”

Quarterly Report - Editia 4

Zelenski, contrazis de un înalt oficial de la Kiev: ”Ucraina știe clar că războiul se va încheia cu negocieri”
Zelenski, contrazis de un înalt oficial de la Kiev: ”Ucraina știe clar că războiul se va încheia cu negocieri”
"Ucraina este conștientă că războiul se va încheia cu negocieri", a recunoscut Oleksandr Lîtvînenko, secretarul Consiliului Național de Securitate. Declarația a fost făcută chiar dacă...
Imagini dramatice cu forțele speciale ucrainene în misiune de aprovizionare a camarazilor aflați sub focul rușilor la Ciasiv Iar
Imagini dramatice cu forțele speciale ucrainene în misiune de aprovizionare a camarazilor aflați sub focul rușilor la Ciasiv Iar
O nouă înregistrare video arată cum fac slalom printre loviturile inamice forțele speciale ucrainene pentru a-și aproviziona camarazii care luptă la Ciasiv Iar. Unitatea Kraken, formată din...
#razboi Ucraina, #flota fantoma, #tancuri petroliere, #Marea Baltica, #catastrofa ecologica, #petroliere, #Suedia NATO , #Razboi Ucraina