Un fost ministru de Externe rus îl atacă pe Putin: Minciuna lui despre NATO demascată de Gorbaciov VIDEO

Vineri, 24 Mai 2024, ora 00:30
6575 citiri
Un fost ministru de Externe rus îl atacă pe Putin: Minciuna lui despre NATO demascată de Gorbaciov VIDEO
Andrei Kozirev spune că este o minciună a lui Putin promisiunea NATO de a nu se extinde spre Est FOTO: Chartwell

Propaganda lui Vladimir Putin legată de războiul din Ucraina este plină de neadevăruri bine camuflate de Moscova. Un fost ministru de Externe al Rusiei, Andrei Kozirev, îl atacă pe Putin, spunând că este o minciună faptul că a existat o promisiune făcută Kremlinului din partea NATO, că alianța nu se va extinde spre Est. Iar acest lucru a fost negat de Mihail Gorbaciov, fostul președinte al Rusiei.

Andrei Kozirev, care a urcat în rangurile diplomatice în Uniunea Sovietică și apoi în Rusia pentru a deveni ministru de Externe, a ocupat funcția în timpul mandatului de președinte al lui Boris Elțin între 1992 și 1996, potrivit Kiev Post.

Andrey Kozirev, principalul diplomat al Rusiei imediat după căderea URSS, a declarat într-un interviu exclusiv pentru Kyiv Post că afirmațiile lui Putin despre asigurările de a nu extinde NATO sunt false.

Un general avertizează: Putin poate lovi în 90 de minute o puternică țară NATO, profitând de gaura de apărare VIDEO

Astăzi, trăind în afara Rusiei, fostul diplomat spune că propaganda de la Kremlin minte în mod public, în legătură cu promisiunea făcută Moscovei de NATO, că alianța nu se va extinde spre Est către țările din fostul Pact de la Varșovia sau fostele republici sovietice. Kozirev nu cunoaște un astfel de acord.

„Nu este adevărat [că au existat asigurări]”, a spus el pentru sursa citată. Apoi adaugă: „Când eram ministru de externe, am încercat să găsim o urmă a acesteia în [arhive] și am eșuat. Iar Gorbaciov... mai târziu a negat că a primit vreun fel de asigurare. Din câte știu, este o prostie totală.”

Mai mult, în ciuda cercetărilor ample efectuate de Ministerul rus al Afacerilor Externe în timpul mandatului său de ministru, Kozirev a spus că echipa sa nu a putut găsi nicio dovadă că Washingtonul i-a făcut vreodată o asemenea promisiune lui Mihail Gorbaciov – în totală contradicție cu ceea ce a repetat președintele Vladimir Putin, ani la rând.

Zelenski anunță ziua plecării lui Putin de la Moscova: Este sigur momentul când va părăsi Kremlinul

În calitate de susținător anterior al liberalizării și democrației în URSS, Kozirev a făcut furori publicând un eseu, în timpul Glasnostului, susținând că credința comunistă consacrată în „lupta internațională de clasă” era un nonsens.

În ciuda optimismului Rusiei post-sovietice din anii 1990, lucrurile nu au ieșit așa cum spera Kozirev. Privind în urmă, Kozirev spune că lucrurile ar fi putut fi diferite dacă Rusia ar fi luat-o pe o cale diferită – una pe care Kozirev a încercat să o împingă, dar nu a reușit.

Kozirev a servit în Duma (parlamentul) rusă de două ori și a fost activ în Alegerea Democrată a Rusiei, un partid politic condus de renumitul reformator rus Yegor Gaidar. Alegerea Democratică a Rusiei, mai târziu în 2001, a intrat în Uniunea Forțelor Dreapte, partidul care a fost casa politică pentru mulți lideri pro-democrați și anti-Putin, inclusiv Boris Nemțov.

Ceva neștiut a fost descoperit în corpul uman: Savanții de la Harvard dezvăluie o structură nemaivăzută VIDEO

Astăzi, Kozirev descrie ceea ce a devenit Rusia modernă drept o dezamăgire înfiorătoare. Ilustrând acest sentiment, Kozirev se referă la fostul său adjunct, Serghei Lavrov, pe care îl promovase în mai multe rânduri, drept „o rușine”.

În timp ce reflectă la ceea ce se întâmplă în Ucraina, Kozirev spune că poporul ucrainean are „admirația” și sprijinul său total, deoarece speră la victoria lor împotriva tiraniei regimului lui Putin.

Americanii dezvăluie din spatele ușilor închise: Putin pregătește o surpriză de proporții
Americanii dezvăluie din spatele ușilor închise: Putin pregătește o surpriză de proporții
Înalți oficiali americani ai administrației Biden dezvăluie din spatele ușilor închise că președintele rus Vladimir Putin le rezervă mai multe surprize de proporții în ceea ce privește...
Ucrainenii au lovit în forță cu drone. Mai multe depozite petroliere sunt în flăcări în regiunea rusă Rostov VIDEO
Ucrainenii au lovit în forță cu drone. Mai multe depozite petroliere sunt în flăcări în regiunea rusă Rostov VIDEO
Mai multe depozite de petrol au luat foc în urma unui atac cu drone, marţi dimineaţă, 18 iunie, în oraşul Azov din regiunea Rostov, din sudul Rusiei, au anunţat autorităţile, potrivit...
#razboi Ucraina, #Andrei Kozyrev, #ministru externe rusia, #extindere NATO Est, #Mihail Gorbaciov, #NATO Rusia , #Razboi Ucraina
  1. Decizie în Dosarul Revoluției. „Faptele nu se prescriu”. Ce trebuie să facă procurorii 
  2. Siguranța online pe timpul vacanței. Sfaturile esențiale pentru călătorii români în concediu
  3. Zeci de soldați din Coreea de Nord au intrat în zona demilitarizată de la granița spre Sud. Mai mulți au fost răniți și uciși
  4. Jandarm, arestat preventiv după ce și-a violat partenera. Bărbatul a fost suspendat din funcție
  5. Două zile de foc pentru bucureșteni. Sunt așteptate temperaturi greu de suportat
  6. Polițist anchetat după ce a lovit cu mâna telefonul unei persoane care încerca să-l filmeze: "Ţi-am zis că nu ai voie" VIDEO
  7. Românii ar putea călători în SUA fără viză până la finalul anului. Ambasador: "Suntem pe ultima sută de metri"
  8. Câți bani a câștigat Babasha de la concertul Coldplay. „Vă jur cu mâna pe inimă!” VIDEO
  9. Ucrainenii au lovit în forță cu drone. Mai multe depozite petroliere sunt în flăcări în regiunea rusă Rostov VIDEO
  10. Mark Rutte mai face un pas spre șefia NATO. Se declară „prudent optimist” după ce a discutat cu principalul opozant al candidaturii sale, Viktor Orban