Germania contribuie cu jumătate de miliard de euro la inițiativa Cehiei de a cumpăra obuze pentru Ucraina

Marti, 02 Aprilie 2024, ora 20:04
1475 citiri
Germania contribuie cu jumătate de miliard de euro la inițiativa Cehiei de a cumpăra obuze pentru Ucraina
Obuze de 155 de mm FOTO / lignesdedefense.blogs.ouest-france.fr

Guvernul german va contribui cu 576 de milioane de euro la iniţiativa gestionată de Republica Cehă pentru achiziţionarea din afara Uniunii Europene a circa 800.000 de obuze care să fie livrate Ucrainei, informează marţi AFP.

Cu această sumă, "Germania va finanţa cumpărarea a 180.000 de muniţii" şi va furniza "aproape 40% din suma totală" promisă de statele europene participante la acest proiect, a precizat în urma unei solicitări a acestei agenţii de presă Ministerul german al Apărării, adăugând că muniţiile vor ajunge pe frontul ucrainean "începând din iunie".

Republica Cehă şi-a asumat o iniţiativă pentru a gestiona o achiziţie masivă de obuze pentru armata ucraineană, aflată în criză de muniţie în războiul cu Rusia după ce UE i-a livrat doar circa 30% din cele un milion de obuze de calibrul 155 mm promise în martie anul trecut, iar ajutorul american este în continuare blocat în Congresul SUA.

Au fost astfel identificate în state din afara UE, neprecizate, surse pentru achiziţionarea a circa 500.000 de obuze de calibrul 155 mm şi a aproximativ 300.000 de obuze de calibrul 122 mm, dar mai este nevoie de asigurarea finanţării.

Premierul ceh Petr Fiala a declarat luna trecută că au fost obţinute din partea statelor care susţin Ucraina fonduri pentru numai aproximativ 300.000 din totalul celor circa 800.000 de obuze.

La rândul său, preşedintele ceh Petr Pavel a precizat că 18 state şi-au anunţat contribuţii financiare pentru această iniţiativă. Pe lângă Germania, printre ţările care au mai anunţat că vor contribui se numără şi Belgia, Marea Britanie, Danemarca, Franţa, Lituania, Olanda, Norvegia şi Suedia.

Armata ucraineană se confruntă de mai multe luni cu o criză de muniţii care-i îngreunează misiunea în faţa trupelor ruse revenite în ofensivă mai numeroase şi mai bine echipate, în timp ce statele europene nu reuşesc să satisfacă în materie de ajutor militar nevoile Kievului, întrucât industria militară europeană nu este încă adaptată unui război de mare intensitate.

De cine se teme Germania? Motivul pentru care refuză să trimită Ucrainei rachete Taurus
De cine se teme Germania? Motivul pentru care refuză să trimită Ucrainei rachete Taurus
Fostul comandant al forțelor americane din Europa, Ben Hodges, a sugerat că Germania s-ar putea abține de la a sprijini pe deplin Ucraina prin furnizarea tuturor armelor necesare, inclusiv...
Cancelarul german afirmă că războiul din Ucraina ar putea continua mai mulți ani
Cancelarul german afirmă că războiul din Ucraina ar putea continua mai mulți ani
Olaf Scholz, cancelarul Germaniei crede că războiul din Ucraina ar putea continua timp de mai mulţi ani, poate chiar cinci ani, a declarat el în cadrul unui eveniment din oraşul german...
#razboi Ucraina, #obuze, #Germania, #bani, #Cehia , #Razboi Ucraina