Germania aruncă la coș relația cu Putin: Liderii de la Berlin sună alarma de război cu Rusia

Luni, 05 Februarie 2024, ora 01:00
6218 citiri
Germania aruncă la coș relația cu Putin: Liderii de la Berlin sună alarma de război cu Rusia
Germania renunță total la relația cu Putin, schimbând strategia față de Rusia FOTO: LATimes

Germania este într-un moment de cotitură a istoriei sale, schimbând radical strategia față de Rusia, o relație cu Putin cultivată de cancelarul Angela Merkel vreme de peste 15 ani. Acum, Berlinul este pregătit să arunce la coș această colaborare cu Kremlinul și se pregătește de un război sau de o confruntare de decenii cu Rusia. Liderii germani sună alarma cu privire la amenințări tot mai mari, dar Olaf Scholz se teme să-i împingă pe președintele rus și propriul public prea departe.

Ministrul Apărării de la Berlin, Boris Pistorius a început să-i avertizeze pe germani că ar trebui să se pregătească pentru decenii de confruntare cu Rusia – și că trebuie să reconstruiască rapid armata țării, în cazul în care Vladimir Putin nu intenționează să se oprească la granița cu Ucraina, potrivit unei analize din The New York Times.

Armata Rusiei, a spus el într-o serie de interviuri recente cu presa germană, este pe deplin ocupată cu Ucraina. Dar dacă există un armistițiu, iar Vladimir Putin, președintele Rusiei, are câțiva ani de resetat, el crede că liderul rus va lua în considerare testarea unității NATO.

Rusia pierde cele mai valoroase ”diamante” ale armatei sale: Ucraina îl țintește pe Gerasimov în punctul forte VIDEO

„Nimeni nu știe cum sau dacă va dura acest lucru”, a spus Pistorius despre războiul actual, argumentând pentru o creștere rapidă a dimensiunii armatei germane și o reaprovizionare a arsenalului său.

Avertismentele publice ale lui Pistorius reflectă o schimbare semnificativă la nivelurile superioare de conducere într-o țară care a ocolit o armată puternică de la sfârșitul Războiului Rece. Alarma este din ce în ce mai puternică, dar publicul german rămâne neconvins că securitatea Germaniei și a Europei a fost amenințată fundamental de o Rusie nou agresivă.

Postul de ministru al Apărării în Germania este adesea o fundătură politică. Dar statutul lui Pistorius de unul dintre cei mai populari politicieni ai țării i-a oferit libertatea de a vorbi, lucru de care alții – inclusiv șeful său, cancelarul Olaf Scholz – nu se bucură.

În timp ce Scholz se pregătește să se întâlnească vineri cu președintele Biden la Casa Albă, mulți din guvernul german spun că nu se mai poate reveni la afaceri ca de obicei cu Rusia lui Putin, că anticipează puține progrese în acest an în Ucraina și că au temeri legate de consecințe, în cazul în care Putin ar predomina acolo.

Aceste temeri s-au amestecat acum cu discuții despre ce se va întâmpla cu NATO dacă fostul președinte Donald J. Trump este ales și are o a doua șansă de a acționa pe baza instinctului său de a scoate Statele Unite ale Americii din alianță.

Experții NATO au descifrat planul ascuns al lui Putin: Va trece să ia trei state din Europa

Perspectiva unui reales Trump îi face pe oficialii germani și pe mulți dintre colegii lor omologi din NATO să discute informal dacă structura de alianță veche de aproape 75 de ani pe care intenționează să o sărbătorească la Washington în acest an poate supraviețui fără Statele Unite în centrul ei. Mulți oficiali germani spun că cea mai bună speranță strategică a lui Putin este fractura NATO.

Pentru germani în special, este o inversare uluitoare de gândire. Cu doar un an în urmă, NATO sărbătorea un nou simț al scopului și o nouă unitate, iar mulți preziceau cu încredere că Putin era în fugă, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

Lui Scholz îi e frică să-l împingă prea mult pe Putin

Dar acum, cu o America de nesiguranță, o Rusie agresivă și o China stăruitoare, precum și un război aparent în impas în Ucraina și un conflict profund nepopular în Gaza, oficialii germani încep să vorbească despre apariția unei lumi noi, complicate și tulburătoare, cu consecințe grave pentru securitatea europeană și transatlantică.

Acum, unii dintre colegii lui Pistorius avertizează că, dacă finanțarea americană se va epuiza și Rusia va predomina, următoarea sa țintă va fi mai aproape de Berlin.

„Dacă Ucraina ar fi forțată să se predea, asta nu ar satisface foamea Rusiei de putere”, a declarat săptămâna trecută șeful Serviciului de informații al Germaniei, Bruno Kahl. „Dacă Occidentul nu demonstrează o disponibilitate clară de a se apăra, Putin nu va avea niciun motiv să nu mai atace NATO”.

În deceniile de după prăbușirea Uniunii Sovietice, majoritatea germanilor s-au obișnuit cu noțiunea că securitatea țării ar fi asigurată dacă ar lucra cu Rusia, nu împotriva ei, și că China este un partener necesar cu o piață critică pentru automobile și echipamente germane.

Putin le bagă bani în buzunar Statelor Unite: 81 de miliarde a câștigat America după invazia Ucrainei

Chiar și astăzi, Scholz, un social-democrat al cărui partid a căutat în mod tradițional legături decente cu Moscova, pare reticent în a discuta despre viitorul mult mai conflictual cu Rusia sau China.

Scholz este deosebit de atent, ținând seama de relația Germaniei cu Statele Unite și se teme să împingă Rusia și pe președintele său imprevizibil prea tare.

În urmă cu doi ani, el a declarat o nouă eră pentru Germania – o „Zeitenwende” sau un punct de cotitură istoric în politica de securitate germană, una despre care spunea că va fi marcată de o schimbare semnificativă a cheltuielilor și a gândirii strategice. El și-a îndeplinit promisiunea de a aloca 100 de miliarde de euro în plus pentru cheltuieli militare pe parcursul a patru ani.

Anul acesta, pentru prima dată, Germania va cheltui 2% din produsul său intern brut pentru armată, atingând obiectivul pe care l-au acceptat toate țările NATO în 2014, după anexarea Crimeei de către Rusia, dar pe care majoritatea experților avertizează că este acum prea scăzut.

Rusia înăsprește controlul asupra internetului. O platformă de mesagerie a fost interzisă pentru că ar fi utilizată de ”infractori”
Rusia înăsprește controlul asupra internetului. O platformă de mesagerie a fost interzisă pentru că ar fi utilizată de ”infractori”
Rusia a anunţat marţi că a interzis platforma de chat Discord pentru nerespectarea legii, într-un nou exemplu de înăsprire a controlului autorităţilor asupra internetului. "Accesul la...
Escrocherii pe seama disperării și suferinței. „Maica Domnului“ vindecă un soldat ucrainean pe cheltuiala iubitei acestuia
Escrocherii pe seama disperării și suferinței. „Maica Domnului“ vindecă un soldat ucrainean pe cheltuiala iubitei acestuia
Iubita unui soldat rănit a intrat în datorii din cauza unei femei care își spune „Maica Domnului” și care i-a promis că-i va vindeca partenerul cu ajutorul energiei, scrie focus.ua....
#razboi Ucraina, #Germania Putin Ucraina, #Merkel Putin, #Germania Rusia, #putin merkel, #razboi germania rusia , #Rusia
  1. O nouă amendă pentru poluarea din București. Au fost emise peste 30 de notificări privind aerul din Capitală
  2. Avertizare de ceață densă în mai multe zone din țară. Vizibilitatea va fi extrem de redusă
  3. Singura autostradă chinezească din România, ”pe repede înainte”. Imagini din dronă arată progresele pe A0 VIDEO
  4. Rusia înăsprește controlul asupra internetului. O platformă de mesagerie a fost interzisă pentru că ar fi utilizată de ”infractori”
  5. Românii vor putea să călătorească în SUA doar dacă obțin o autorizație electronică, după eliminarea vizelor. Ce se întâmplă cu cei respinși
  6. Zeci de percheziții la compania înființată de Dragnea și Daea. DNA acuză fapte de corupție
  7. Cutremure în România miercuri dimineață. În ce zone s-au produs seismele și ce magnitudine au avut
  8. Legea salariului minim european a trecut de Senat, mai trebuie să fie votată și de deputați. Peste 1,8 milioane de români ar beneficia de creșteri de venituri
  9. IDF a distrus un tunel al Hezbollah din sudul Libanului. La ce foloseau teroriștii galeria subterană VIDEO
  10. Zeci de migranți ar putea fi aduși în România de pe o insulă secretă. Relocarea le-ar oferi „mai multă siguranță și bunăstare”