Cine sunt statele europene care au refuzat cererea Ucrainei de a trimite sisteme de apărare aeriană Patriot

Sambata, 13 Aprilie 2024, ora 20:47
8493 citiri
Cine sunt statele europene care au refuzat cererea Ucrainei de a trimite sisteme de apărare aeriană Patriot
Sistem militar Patriot FOTO / X Nexta

Germania este singurul stat european care a promis Ucrainei că-i va livra un sistem suplimentar de apărare Patriot în condițiile în care state UE au respins cererile Kievului. Financial Times nominalizează acele state: Polonia, România și Spania.

Germania va furniza Kievului un sistem de apărare antiaeriană Patriot suplimentar pentru a se apăra împotriva "intensificării atacurilor aeriene ruse împotriva Ucrainei", a anunţat sâmbătă Ministerul german al Apărării, relatează AFP şi dpa.

"Din cauza creşterii atacurilor aeriene ruse împotriva Ucrainei, guvernul german a decis să întărească şi mai mult apărarea aeriană ucraineană" prin livrarea unui "sistem Patriot suplimentar", se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării.

Sistemul provine din stocurile armatei germane şi urmează să fie furnizat imediat, a mai spus ministerul.

"Teroarea rusă împotriva oraşelor ucrainene şi a infrastructurii ţării provoacă suferinţe incomensurabile", a declarat ministrul german al apărării Boris Pistorius, la anunţarea deciziei. "Ea pune în pericol aprovizionarea cu energie a populaţiei şi distruge pregătirea operaţională a forţelor armate ucrainene", a mai spus el.

Acesta este cel de-al treilea sistem Patriot pe care Berlin îl furnizează Kievului. Ministerul german al Apărării a precizat că acest nou sistem este livrat "la cererea guvernului ucrainean" şi în coordonare cu aliaţii lor.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulţumit sâmbătă Germaniei pentru sprijinul acordat Ucrainei într-un "moment critic", făcând apel la aliaţii săi să-i urmeze exemplul.

"Sunt recunoscător cancelarului (german Olaf Scholz) pentru decizia de a oferi Ucrainei un sistem suplimentar de apărare antiaeriană Patriot şi rachete" pentru sistemele existente, a scris Zelenski pe Telegram.

"Aceasta este o adevărată demonstraţie de sprijin pentru Ucraina într-un moment critic pentru noi", a mai spus el.

Kievul le-a cerut în nenumărate rânduri aliaţilor săi occidentali mai multă muniţie şi sisteme de apărare aeriană pentru a se apăra împotriva atacurilor ruse, însă ajutorul se epuizează din cauza blocajelor politice de la Washington, forţând soldaţii ucraineni să-şi economisească muniţia.

Refuzul capitalelor europene

Capitalele europene au respins cererile primite de la oficiali ucraineni de a trimite sistemele de apărare aeriană în Ucraina, după o săptămână de bombardamente necruțătoare cu rachete și drone din Rusia, care au distrus centrale energetice critice în țara devastată de război, scrie Financial Times.

Ministrul de externe de la Kiev, Dmytro Kuleba, a confirmat vineri seara la un teleton de știri național ucrainean că „negocieri active” sunt în desfășurare cu aliații pentru achiziționarea a două sisteme de apărare aeriană Patriot și a unuia SAMP/T. Deși Kuleba nu i-a numit pe acești aliați, oficialii cunoscători ai discuțiilor au declarat pentru Financial Times că Ucraina este în discuții cu Polonia și Spania pentru câte o baterie Patriot din fiecare și cu România pe SAMP/T franco-italian.

Președintele Zelenski a intensificat pledoariile săptămâna aceasta pentru bateriile Patriot fabricate în SUA, acuzând partenerii occidentali ai Kievului pentru că „închid ochii”, în timp ce regiunea capitală a văzut distrugerea celei mai mari centrale electrice.

”Rachetele lovesc în fiecare zi și în fiecare zi auzim că Ucraina va primi noi sisteme de apărare aeriană. În fiecare zi, teroriștii ruși au întrerupt curentul electric către Harkov și celelalte orașe ale noastre și în fiecare zi auzim că un nou ajutor va veni în curând: (...) Realitatea trebuie să se potrivească în sfârșit cu cuvintele”, a afirmat liderul de la Kiev, potrivit sursei citate.

Reacția UE și Poloniei

Josep Borrell, diplomatul-șef al UE, a declarat săptămâna aceasta că este „de neconceput” ca țările occidentale să nu poată furniza Ucrainei șapte baterii Patriot în plus, având în vedere că aveau aproximativ 100 în arsenalul lor pe care le-ar putea economisi.

Ministrul de externe al Germaniei, Annalena Baerbock, a declarat săptămâna trecută parlamentarilor din Bundestag că discuțiile sunt în desfășurare cu alți parteneri, din Europa și din întreaga lume, pentru a găsi sisteme Patriot de rezervă.

„Există actori din întreaga lume care au sistemele”, a spus ea. „Nu vor să le dea direct [Ucrainei], ci prin intermediul unor terți. Este ceva la care lucrăm intens pentru a încerca să realizăm asta cât mai repede posibil.”

Polonia nu poate livra sisteme Patriot Ucrainei într-un moment în care ea însăși așteaptă livrările SUA, după ce Washingtonul a aprobat în iunie anul trecut o comandă de la Varșovia în valoare de 15 miliarde de dolari pentru Patriots și echipamentele aferente.

„În Polonia, abia începem să construim sistemul de apărare antirachetă Patriot. Acest sistem din Polonia nu este încă gata, așa că nu avem nimic de donat, chiar dacă am fi vrut”, a afirmat președintele polonez.

Quarterly Report - Editia 4

Zelenski cere Occidentului ajutor militar care să-i permită să atace Rusia. ”Ucraina are încă restricţii pentru a se apăra”
Zelenski cere Occidentului ajutor militar care să-i permită să atace Rusia. ”Ucraina are încă restricţii pentru a se apăra”
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut ţărilor occidentale să trimită ţării sale ajutor militar care să-i permită Ucrainei să atace infrastructuri situate în interiorul...
Iohannis vrea ceva ”la schimb” pentru bateria Patriot cerută de Kiev. Ce părere are președintele despre trimiterea de militari români în Ucraina VIDEO
Iohannis vrea ceva ”la schimb” pentru bateria Patriot cerută de Kiev. Ce părere are președintele despre trimiterea de militari români în Ucraina VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, chestionat miercuri, 22 mai, la Zărneşti, că nu acceptă nu „sub nicio formă ca România să rămână fără apărare antirachetă şi fără apărare...
#razboi Ucraina, #Germania, #sistem patriot, #aparare, #Zelenski , #Razboi Ucraina