Singurul domeniu din Rusia neatins de sancțiuni: De necrezut, creștere de 200% la exporturile unui produs vital în Vest

Miercuri, 17 Aprilie 2024, ora 05:32
30677 citiri
Singurul domeniu din Rusia neatins de sancțiuni: De necrezut, creștere de 200% la exporturile unui produs vital în Vest
Industria nucleară a Rusiei și-a dublat exporturile în Occident FOTO: FT

După declanșarea invaziei lui Putin din Ucraina, Occidentul a impus în cele peste 25 de luni mai multe pachete de sancțiuni împotriva Moscovei pentru a-i diminua capacitatea de război. Însă singura industrie din Rusia care nu a fost supusă sancțiunilor a fost cea nucleară, care și-a dublat exporturile sale de combustibil, vital pentru multe state vestice.

Exporturile totale de energie nucleară ale Rusiei au crescut de la 1,6 miliarde de dolari la 3,1 miliarde de dolari între 2021 și 2023. Iar mai mult de o treime din aceste exporturi au fost anul trecut către două țări occidentale care oferă sprijin militar Ucrainei – Statele Unite și Franța, potrivit unei analize făcute de Tortoise Media.

În ciuda războiului din Ucraina și a zgomotului nuclear de la Moscova, monopolul nuclear al Rusiei este neafectat de sancțiunile Occidentului și în plină expansiune. Exporturile nucleare ale Rusiei aproape s-au dublat în ultimii doi ani.

Experții avertizează asupra unui mare pericol: Catastrofa ce ar putea lovi SUA, provocând pagube de 300 de miliarde

De asemenea, Rusia și-a petrecut ultimii doi ani amenințând Occidentul cu arme nucleare în timp ce poartă război Ucrainei. Rusia vrea în ambele sensuri – să poată teroriza cu arme nucleare și să fie văzută ca un partener responsabil în furnizarea de combustibil nuclear.

Ține Europa ostatică cu amenințarea unui dezastru nuclear datorită ocupării sale militare a centralei nucleare Zaporojie din Ucraina. Energia nucleară este din nou favorită, deoarece țările caută să înlocuiască petrolul și gazele (rusești) pentru a reduce emisiile. Dar acest lucru a crescut dependența de Rosatom, compania de stat rusă de energie nucleară.

Alte țări, inclusiv aliații occidentali precum Canada și Australia, au mine de uraniu și rezerve substanțiale. Dar Moscova domină capacitatea de procesare – în special procesarea comercială a uraniului de analiză înaltă și slab îmbogățit (HALEU), tipul care este folosit de cele mai avansate reactoare moderne.

Semnele unei boli ucigașe tăcute, dezvăluite de medici: Trei simptome de avertizare la nivelul picioarelor

Polonia și statele baltice au făcut eforturi ca materialele nucleare să fie incluse în sancțiunile energetice ale UE. Dar Ungaria, care are o centrală nucleară construită în Rusia, a spus că va pune veto oricăror astfel de măsuri.

Exporturile totale de energie nucleară ale Rusiei au crescut de la 1,6 miliarde de dolari la 3,1 miliarde de dolari între 2021 și 2023. Importurile americane de combustibil și tehnologie nucleară rusească au crescut de la 650 de milioane de dolari în 2022 la 900 de milioane de dolari anul trecut.

Franța a cumpărat anul trecut tehnologie nucleară rusească în valoare de 324 de milioane de dolari și a anunțat planuri pentru cel mai ambițios program de construcție nucleară din Europa.

Turcia și-a crescut importurile de materiale nucleare rusești de la 82 de milioane de dolari la 200 de milioane de dolari, în creștere cu 144% într-un an.

Cel mai mare atac al Chinei asupra SUA din istorie: Beijingul paralizează totul printr-o metodă diabolică

Amenințarea nucleară este în continuare propaganda lui Putin. Rosatom a fost implicată îndeaproape în ocuparea instalației nucleare Zaporizhzhia. Se pare că angajații ucraineni ai centralei au fost forțați să semneze contracte cu compania nucleară rusă – deși o purtătoare de cuvânt a Rosatom a negat că cineva a fost forțat să semneze contracte sau să accepte cetățenia rusă.

Prim-ministrul Belgiei a cerut altor țări europene să renunțe la combustibilul nuclear rusesc. Bulgaria a apelat la compania americană Westinghouse pentru a construi reactoare nucleare pentru a sparge dependența sa istorică de Rusia pentru tehnologia nucleară.

Cifrele arată avansul masiv al importurilor nucleare din Rusia, între 2021 și 2023. SUA – exporturi nucleare din Rusia – 2021 – 551 milioane dolari, 2023 → 905 mil. dolari, UE/EEA – 2021 – 578 mil $, 2023 → 853 mil $, China – 103 mil $ → 440 mil $, Franța – 92 mil $ →324 mil $, Turcia – 14 mil $ →200 mil $, Kazahstan – 0 →172 mil $, conform statisticilor sursei citate.

Quarterly Report - Editia 4

Debutul prematur al ofensivei în nordul regiunii Harkov a fost un eșec pentru Rusia, susțin analiștii americani
Debutul prematur al ofensivei în nordul regiunii Harkov a fost un eșec pentru Rusia, susțin analiștii americani
Începerea prematură a operațiunilor ofensive rusești a subminat succesul Rusiei în nordul regiunii Harkov, potrivit analiștilor Institutului pentru Studiul Războiului (ISW). Conform...
Rusia formează o altă grupare de forțe lângă granița de nord a Ucrainei, anunță Zelenski
Rusia formează o altă grupare de forțe lângă granița de nord a Ucrainei, anunță Zelenski
Rusia formează o altă grupare de trupe în apropierea frontierei de nord a Ucrainei, pe fondul ofensivei în curs de desfășurare în regiunea Harkov, a declarat președintele Volodimir...
#razboi Ucraina, #industria nucleara, #Rusia nuclear SUA, #Rosatom Rusia SUA, #energie nucleara Rusia SUA, #Franta centrale nucleare , #Rusia