Rusia încearcă să cucerească Harkovul. Ce șanse îi dau analiștii militari

Marti, 23 Aprilie 2024, ora 22:51
3569 citiri
Rusia încearcă să cucerească Harkovul. Ce șanse îi dau analiștii militari
Rusia atacă puternic Harkovul/ FOTO: NBC News

Kremlinul desfășoară o operațiune aeriană și informațională concertată pentru a distruge orașul Harkov, pentru a-i convinge pe ucraineni să fugă și să strămute în interior milioane de oameni înaintea unei posibile viitoare operațiuni ofensive împotriva orașului sau în altă parte a Ucrainei.

Armata rusă a cerut civililor să evacueze zone din apropierea unor infrastructuri care aparţin serviciilor de securitate ucrainene (SBU), la Kiev, pe care a anunţat că urmează să le atace aerian.

Un mare turn de televiziune din orașul ucrainean Harkov a fost distrus în urma unui atac rusesc, luni, relatează AFP. Turnul de televiziune de 240 de metri din oraşul ucrainean Harkov s-a rupt în două, iar partea sa superioară s-a prăbușit la pământ, după ceea ce oficialii locali au declarat că a fost ținta unui atac cu rachetă al Rusiei.

„Conform anchetei, pe 22 aprilie, în jurul orei 16:30, Forțele Armate ale Rusiei au lansat un atac cu rachete asupra unei infrastructuri de televiziune din Harkov. Inamicul a folosit cel mai probabil o rachetă Kh-59 pentru atac”, scrie Ukrainska Pravda, citând un comunicat de presă al Parchetului General al Ucrainei

Reuters raporta anterior că un atac aerian rusesc asupra celui de-al doilea cel mai mare oraș ca mărime al Ucrainei, Harkov, a lovit infrastructura TV, provocând întreruperi ale semnalului.

Purtătorii de cuvânt de la Kremlin profită de îngrijorările cu privire la o viitoare operațiune ofensivă rusă împotriva orașului Harkov pentru a desfășura o operațiune de informare coordonată, în efortul de a crea o panică imensă în rândul ucrainenilor.

Centrul Ucrainean pentru Combaterea Dezinformarii a avertizat încă din februarie 2024 că mai multe canale ruse de Telegram răspândesc informații conform cărora oficialii ucraineni fugeau din orașul Harkov, iar surse ruse au susținut la începutul lunii aprilie că există un „exod în masă” de civili din orașul Harkov. ISW evaluează că probabilitatea unei ofensive terestre de succes a Rusiei împotriva Harkovului este foarte scăzută dacă Ucraina primește rapid ajutor militar reînnoit al SUA.

Comandantul Gărzii Naționale, Oleksandr Pivnenko, consideră că, pentru a cuceri Harkovul, rușii vor trebui să lupte ani de zile. Prin urmare, încercările lor de a ataca în această direcție, dacă vor avea loc, nu vor avea succes. În timpul unui interviu acordat site-ului Liga.net, el a declarat că rușii au un comportament clasic în timpul operațiunilor de amploare: aleg două sau trei zone pentru a distrage atenția, iar una este cea principală.

Aceasta va fi o poveste dificilă pentru Karkov. Pivnenko a explicat că rușii atacă în mod constant orașul cu rachete și alte ținte aeriene, încercând să îi distrugă infrastructura.

"Pentru a cuceri Harkov, trebuie să lupte ani de zile. Amintiți-vă cât de mult au rezistat Bahmut și Avdiivka", a declarat comandantul Gărzii Naționale. "Este mai ușor pentru ruși să schimbe conducerea și să renunțe la planurile lor decât să cucerească orașul cu alte mii de soldați.

Bloomberg consideră că scopul Rusiei este de a transforma Harkov într-un pustiu și de a forța populația să plece. Și deși nimeni nu prezice că forțele Kremlinului vor putea captura centrul regional în viitorul apropiat, iar oficialii din anturajul președintelui Volodimir Zelenski cred că Rusia nu are suficiente resurse pentru o ofensivă serioasă, Forțele Armate ale Ucrainei continuă să întărească apărarea în această direcție, ceea ce provoacă panică.

Orașul Harkov, care găzduia peste 1,4 milioane de oameni înainte de război și situat lângă granița cu Rusia, a fost vizat din ce în ce mai mult de forțele Moscovei în ultimele săptămâni.

Infrastructura sa energetică a fost vizată în mod sistematic, provocând întreruperi majore de curent la sfârșitul lunii martie.

Președintele Volodimir Zelenski a vizitat linii defensive realizate recent în această regiune la începutul lunii aprilie, chiar dacă frontul se află la aproximativ patruzeci de kilometri de Harkov.

Quarterly Report - Editia 4

Rusia formează o altă grupare de forțe lângă granița de nord a Ucrainei, anunță Zelenski
Rusia formează o altă grupare de forțe lângă granița de nord a Ucrainei, anunță Zelenski
Rusia formează o altă grupare de trupe în apropierea frontierei de nord a Ucrainei, pe fondul ofensivei în curs de desfășurare în regiunea Harkov, a declarat președintele Volodimir...
Debutul prematur al ofensivei în nordul regiunii Harkov a fost un eșec pentru Rusia, susțin analiștii americani
Debutul prematur al ofensivei în nordul regiunii Harkov a fost un eșec pentru Rusia, susțin analiștii americani
Începerea prematură a operațiunilor ofensive rusești a subminat succesul Rusiei în nordul regiunii Harkov, potrivit analiștilor Institutului pentru Studiul Războiului (ISW). Conform...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #harkov, #atacuri , #Razboi Ucraina