Investigația care dezvăluie cruzimea lui Putin: Câte zile supraviețuiește un deținut rus pe frontul din Ucraina VIDEO

Luni, 22 Aprilie 2024, ora 04:02
16078 citiri
Investigația care dezvăluie cruzimea lui Putin: Câte zile supraviețuiește un deținut rus pe frontul din Ucraina VIDEO
Militarii ruși proveniți din rândul deținuților rezistă puțin pe front FOTO X

Războiul declanșat de Putin în Ucraina a provocat zeci de mii de morți în rândul militarilor ruși. Cu toate astea, dictatorului rus nu-i pasă și continuă fără scrupule bătălia. O investigație a BBC dezvăluie cât timp poate supraviețui un deținut rus în prima linie a frontului din Ucraina, subliniind încă o dată cruzimea liderului rus, care-i folosește pe soldați drept ”carne de tun” pentru câmpul de luptă.

Analiza realizată de BBC sugerează că cei recrutați în unitățile ministerului Apărării din Rusia mor din ce în ce mai repede, față de soldații aparținând grupului Wagner, care sunt mult mai experimentați.

"Bună ziua. Fratele meu a murit pe 6 martie 2023. Era în prima linie din noiembrie, după ce a părăsit o colonie de închisoare. A sunat o singură dată. Nu știm nimic despre ce s-a întâmplat cu el de atunci - nici unde a murit sau cum. Nimeni nu a răspuns încă la niciuna dintre întrebările mele. Parcă nu a mai rămas nimeni în viață”, este un mesaj provenit de la familia unui deținut rus mort pe frontul din Ucraina.

Mutarea inteligentă a Ucrainei care îl surprinde pe Putin: Rusia pierde 100 de milioane de dolari dintr-o lovitură

Un alt mesaj, aceeași poveste. "Buna ziua. Condoleanțe pentru tine. Avem exact aceeași poveste. Nu a contat cât de mult am căutat informații despre fiul meu, nu a fost nimic, de parcă ar fi dispărut. Nici măcar nu mi-au spus că a murit. Eu însumi a trebuit să scriu grupului unde oferă informații despre victime”.

”Prima dată când le-am scris a fost în ianuarie și mi-au spus că nu figurează printre morți, așa că m-am liniștit. Și apoi s-a dovedit că băiatul meu fusese ucis în decembrie. Mi-au adus un fel de sicriu gol. Dar mi-a spus să nu-l deschid, doar să-l îngrop, spunând că nu va mai fi nimic în orice caz.”

„Doar câțiva revin în viață acum. Și de obicei sunt „300” (scurtarea militară pentru bărbații răniți”, scrie Vladimir din Karelia într-un astfel de chat. A luptat șase luni înainte de a fi grațiat. „Mulți mor, unii sunt luați prizonieri. Operațiunile de asalt sunt foarte dure. Șansele de a le supraviețui sunt de aproximativ 25%.”

Cifrele victimelor din acest articol se bazează pe o listă a militarilor rusi decedați confirmați, pe care BBC o menține de la începutul războiului la scară largă, împreună cu publicația Mediazona și un grup de voluntari. Baza de date este compilată din informații open-source.

Pentru a încerca să afle cât de mult poate supraviețui un prizonier războiului, jurnaliștii au analizat necrologurile prizonierilor-soldați care au fost uciși în Ucraina – 9.327 dintre ei. 7.417 luptaseră cu compania militară privată „Wagner”, iar 1.910 erau soldați în unitățile de luptă „Storm”.

Reprezentantul lui Wagner, inclusiv răposatul său lider Evgheni Prigojin, a recrutat deținuți din închisoare din iunie 2022 până la sfârșitul lunii ianuarie 2023. Acordul a fost simplu: două săptămâni de antrenament, apoi cinci luni și jumătate pe front în schimbul libertății, a unui cazier judiciar curat și un salariu lunar de aproximativ 100.000 de ruble.

Ministerul Apărării a preluat recrutarea deținuților din februarie 2023, iar condițiile contractuale au rămas aceleași până în august. Apoi s-au schimbat semnificativ: salariul a crescut la 250.000 de ruble, împreună cu beneficiile complete ale contractantului militar și o eliberare condiționată.

Singurul domeniu din Rusia neatins de sancțiuni: De necrezut, creștere de 200% la exporturile unui produs vital în Vest

Duma a schimbat legea pentru a legaliza procesul, iar guvernatorii regionali au început chiar să pozeze cu prizonieri pentru instantanee. Dar a existat o capcană – în loc de șase luni de serviciu, prizonierii sunt acum obligați să lupte până la sfârșitul războiului.

Dar cât timp se poate aștepta un prizonier recrutat să supraviețuiască pe front? A fost selectat un grup de 1.040 de bărbați din cei aproape 9.000 de morți pentru care jurnaliștii au atât o dată de începere a contractului, cât și o dată de deces. Informațiile provin din necrologurile publicate și informațiile de la rude.

Aproximativ jumătate din grup erau membri Wagner, cealaltă jumătate luptători ai unității „Storm” ale ministerului apărării. Analiza arată că decesele în rândul luptătorilor Wagner au fost distribuite uniform, în timp ce prizonierii „Storm” și-au găsit sfârșitul mai repede după ce au ajuns pe front.

Jumătate dintre bărbații Wagner care au fost identificați muriseră în trei luni de la semnarea contractului. Pentru prizonierii recrutați de ministerul Apărării, jumătate au fost uciși în mai puțin de opt săptămâni – cu o treime mai puțin decât camarazii lor Wagner.

50.000 de militari ruși au murit în Ucraina

New York Times a reușit să pună mâna pe o listă a prizonierilor care au fost trimiși în Ucraina în octombrie 2022 de la Instituția de corecție nr. 6 din Chelyabinsk. Din cei 196 de indivizi trimiși la război din acel contingent, mai mult de două treimi au supraviețuit. Mulți au suferit totuși răni grave, inclusiv pierderea membrelor.

Din ianuarie până la începutul lunii martie 2023, pierderile săptămânale confirmate ale membrilor Wagner nu au scăzut niciodată sub 300 de bărbați. Cele mai mari pierderi de o singură zi suferite de Wagner au avut loc în perioada 24-25 martie - 182 de bărbați au fost uciși, dintre care 141 erau prizonieri. Aceste cifre sunt doar ceea ce jurnaliștii pot stabili din surse deschise: cifrele reale sunt probabil mult mai mari.

Fostul șef Wagner, Evgeni Prigojin, a consemnat 22.000 de morți în rândul oamenilor săi în lupta pentru Bahmut. Există informații exacte despre numele a 10.348 dintre ei sau puțin mai puțin de jumătate. ONG-ul „Rus” Sidyashaya – „Doing Time in Russia” – crede că Wagner a trimis aproape 50.000 de deținuți de închisoare pe front. Prigojin însuși, precum și oficialii Pentagonului, au menționat numere similare.

Cel mai mare atac al Chinei asupra SUA din istorie: Beijingul paralizează totul printr-o metodă diabolică

Între timp, activiștii pentru drepturile omului consideră că ministerul Apărării ar fi trimis peste 60.000 de condamnați în lupte până în martie a acestui an. Rata de supraviețuire dintre aceștia nu este cunoscută. Dar prizonierii înșiși cred că între 50-70% dintre cei care servesc în unitățile MOD pier.

Din evaluările BBC pierderile de militari ruși în războiul din Ucraina au ajuns la 50.000 de soldați, în cei doi ani de conflict.

Quarterly Report - Editia 4

Un serviciu american din Ucraina, lovit de un atac invizibil al Rusiei: ”Este pe lista noastră de ținte”
Un serviciu american din Ucraina, lovit de un atac invizibil al Rusiei: ”Este pe lista noastră de ținte”
Războiul agresiv al lui Putin din țara vecină trece printr-o nouă fază, în care ofensiva armatei ruse a avut câștiguri de sute de kilometri în anul 2024. Acum, un serviciu american care...
Declarație alarmantă a unui general rus: Putin ar putea lua înapoi 3 orașe NATO, pentru a îndrepta istoria
Declarație alarmantă a unui general rus: Putin ar putea lua înapoi 3 orașe NATO, pentru a îndrepta istoria
Scenariul unei escaladări a războiului Rusiei din Ucraina rămâne unul credibil, iar Occidentul rămâne atent la toate mutările Moscovei. Acum, generalul rus Nikolai Plotnikov face o...
#razboi Ucraina, #recruti rusia, #puscariasi, #Rusia mobilizare trupe Ucraina, #Rusia razboi, #recrutare rusia, #numar morti , #Razboi Ucraina