Un stat vecin cu Rusia îi dă o lovitură majoră: Măsură dură contra Moscovei de teama SUA

Miercuri, 10 Aprilie 2024, ora 04:15
5346 citiri
Un stat vecin cu Rusia îi dă o lovitură majoră: Măsură dură contra Moscovei de teama SUA
Kazahstanul începe să se distanțeze de Rusia FOTO: Wikipedia

Pe fondul războiului pe scară largă al Moscovei împotriva Ucrainei, lansat în februarie 2022 și al măsurilor occidentale ulterioare, relațiile cu partenerii apropiații ai lui Putin au început să se tulbure. Astfel, un vecin cu Rusia, Kazahstanul îi dă o lovitură majoră, prin faptul că băncile sale încep să nu mai procese tranzacțiile rusești de teama sancțiunilor Statelor Unite.

Problemele cresc pentru întreprinderile rusești care operează în Kazahstanul vecin, potrivit unei organizații comerciale majore, deoarece legăturile istorice dintre cele două foste republici sovietice par să se destrame pe fondul războiului Moscovei împotriva Ucrainei și al confruntării cu lumea occidentală, potrivit Newsweek.

Nikolai Dunaev, vicepreședintele Opora Rossii — Organizația neguvernamentală a întreprinderilor mici și mijlocii din întreaga Rusie — a declarat luni publicației de știri Izvestia că plățile rusești către Kazahstan se confruntă cu întârzieri tot mai mari, deoarece băncile locale se tem să fie vizate de sancțiuni pentru a face afaceri cu Moscova.

Se pare că plățile sunt întârziate timp de câteva săptămâni, în timp ce unele bănci importante, cum ar fi Halyk Bank, care operează în Kazahstan, Kârgâzstan, Georgia, Rusia, Tadjikistan și Uzbekistan, refuză să proceseze orice plăți legate de Rusia.

Putin, păcălit de condamnații ruși: I-au luat banii și au câștigat cel mai de preț lucru

Băncile străine din mai multe țări au devenit mai ezitante în a face față entităților ruse sancționate după decizia președintelui Joe Biden din decembrie 2023 de a permite Departamentului de Trezorerie să impună sancțiuni secundare celor care o fac.

Probleme de procesare pentru clienții ruși au fost raportate în țări precum China, Turcia și Emiratele Arabe Unite.

Ultimele preocupări ale Rusiei vin pe fundalul relațiilor redesenate cu partenerii apropiați din Asia Centrală, pe fondul războiului pe scară largă al Moscovei împotriva Ucrainei, lansat în februarie 2022. Agresiunea Kremlinului și sancțiunile occidentale ulterioare au tulburat capitalele din Asia Centrală aliniate de mult timp cu Moscova.

O țară vrea să îi ia coroana Chinei: Noul ”tigru” global intensifică lupta pentru supremație

Kazahstanul este unul dintre cei mai de încredere aliați ai Rusiei în regiune, Astana fiind îndatorată în continuare Moscovei, după ce forțele de securitate ruse au ajutat la înăbușirea unei revolte naționale împotriva guvernului aflat la guvernare la începutul anului 2022. Kazahstanul este membru al Organizației Tratatului de Securitate Colectivă condusă de Rusia. (CSTO) și Uniunea Economică Eurasiatică (EEU).

Un înalt oficial guvernamental a declarat pentru Reuters luna următoare că președintele Kassim-Jomart Tokaiev reevaluează legăturile bilaterale cu Moscova. Între timp, țara a căutat în vest mai multă cooperare economică cu Uniunea Europeană.

Reticența Kazahstanului de a sprijini Moscova a stârnit furie în rândul naționaliștilor pro-război din Rusia. Fostul președinte și prim-ministru Dmitri Medvedev, de exemplu, a respins țara drept „stat artificial” și a cerut o renaștere a Uniunii Sovietice sub umbrela „poporului slav”.

Descoperire neașteptată a experților: Unele alimente duc la orbire totală, risc mare de glaucom

„Să observăm că următoarea problemă [după Ucraina] este Kazahstanul, deoarece aceleași procese naziste care au avut loc în Ucraina ar putea începe acolo”, a spus analistul politic Dmitri Drobnițki, invocând afirmația falsă a Kremlinului că Ucraina are un guvern fascist.

Cu toate acestea, Kazahstanul nu a abandonat total Moscova. Țara a devenit o cale-cheie de eliminare a sancțiunilor pentru Rusia pe fondul represiunii occidentale, în special pentru tehnologia necesară pentru echiparea cu cele mai avansate armamente ale Moscovei.

„Kazahstanul s-a angajat să susțină sancțiunile occidentale împotriva Rusiei, dar pentru fiecare vizită a miniștrilor kazahi la Washington pentru a discuta reglementările privind sancțiunile, se face o altă vizită în Rusia pentru a se angaja că va continua alinierea cu Putin”, a spus Kate Mallinson de la grupul de reflecție Chatham House din Marea Britanie.

Quarterly Report - Editia 4

Pierderile Rusiei în războiul din Ucraina au ajuns la jumătate de milion de oameni. În ultimele săptămâni au ajuns la niveluri record
Pierderile Rusiei în războiul din Ucraina au ajuns la jumătate de milion de oameni. În ultimele săptămâni au ajuns la niveluri record
Potrivit Statului Major General al Ucrainei, peste o jumătate de milion de soldați ruși au fost uciși sau răniți în Ucraina în timpul războiului care durează de 27 de luni. Cifra...
Pentagonul și producătorii de arme, cursă contra cronometru pentru a moderniza super-armele SUA căzute pradă bruiajului rusesc în Ucraina
Pentagonul și producătorii de arme, cursă contra cronometru pentru a moderniza super-armele SUA căzute pradă bruiajului rusesc în Ucraina
Multe dintre munițiile ghidate prin satelit fabricate de SUA și trimise în Ucraina nu au reușit să reziste la tehnologia rusă de bruiaj, ceea ce a determinat Kievul să înceteze să mai...
#razboi Ucraina, #kazahstan rusia, #kazahstan, #Rusia Kazakhstan Belarus, #kassim jomart tokaev, #sanctiuni SUA Rusia , #Rusia