O altă țară din Europa vorbește despre trimiterea de trupe în Ucraina. ”Luăm în considerare participarea”

Miercuri, 28 Februarie 2024, ora 18:30
4051 citiri
O altă țară din Europa vorbește despre trimiterea de trupe în Ucraina. ”Luăm în considerare participarea”
Letonia nu exclude posibilitatea trimiterii de trupe în Ucraina, conform unui oficial FOTO Twitter/Volodimir Zelenski

Letonia nu se opune desfăşurării unor trupe occidentale în Ucraina, a declarat miercuri un oficial leton, după ce preşedintele francez Emmanuel Macron a sugerat o astfel de posibilitate, respinsă însă între timp de ţările susţinătoare majore ale Ucrainei în războiul cu Rusia.

"Letonia continuă să examineze diferite modalităţi de consolidare a sprijinului pentru Ucraina. Dacă aliaţii NATO ajung la un acord pentru desfăşurarea de trupe în Ucraina, Letonia ar lua în considerare să participe", a declarat agenţiei DPA un purtător de cuvânt al Ministerului leton al Apărării.

La finalul unei conferinţe internaţionale de susţinere a Ucrainei la care au participat luni la Paris circa 20 de şefi de stat şi de guvern, preşedintele Macron nu a exclus posibilitatea ca unele state europene să trimită trupe în Ucraina, întrucât, a explicat el, în timp ce trupele ruse înaintează în estul Ucrainei, "în dinamică nimic nu poate fi exclus" şi "trebuie făcut tot posibilul pentru ca Rusia să nu câştige acest război".

Primul care a vorbit despre această posibilitate, dar a dezaprobat-o, a fost premierul slovac Robert Fico. Acesta a declarat, înaintea reuniunii găzduite de Franţa, că potrivit documentului pregătitor al acesteia mai multe state membre ale UE şi ale NATO iau în considerare să trimită soldaţi în Ucraina prin înţelegeri bilaterale.

Între timp, principalele ţări care oferă Ucrainei sprijin militar în războiul cu Rusia, inclusiv SUA, Marea Britanie, Germania, Polonia, Cehia, dar şi alte state din UE şi NATO care au reacţionat după declaraţia lui Macron, s-au delimitat de sugestia acestuia şi au asigurat că nu intenţionează să trimită trupe combatante pe frontul ucrainean.

De asemenea, oficiali din cadrul NATO au menţionat că Alianţa nu are planuri de a trimite trupe în Ucraina pentru a lupta în războiul cu Rusia. "NATO şi aliaţii săi oferă un ajutor militar fără precedent Ucrainei. Este ceea ce am făcut începând din 2014 şi l-am intensificat după invazia rusă pe scară extinsă. Dar nu există planuri de a trimite trupe ale NATO pe teren în Ucraina", au semnalat în declaraţii acordate agenţiei EFE aceşti oficiali, neprecizaţi.

Împreună cu celelalte două state baltice foste republici sovietice (Lituania şi Estonia), Letonia oferă Ucrainei în războiul cu Rusia cel mai substanţial ajutor raportat la propriul PIB, respectiv 1,4% din PIB Lituania, 1,1% Letonia şi 1,3% Estonia. De asemenea, cele trei state baltice au cerut la Bruxelles cele mai radicale sancţiuni împotriva Rusiei, cum a fost o propunere a Letoniei de interzicere totală în UE a importurilor de cereale provenite din Rusia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Trei țări NATO trăiesc ”scenariul de coșmar”: Amenințarea Rusiei crește, Putin are planul pe masă
Trei țări NATO trăiesc ”scenariul de coșmar”: Amenințarea Rusiei crește, Putin are planul pe masă
Forțele ruse au zădărnicit contraofensiva Kievului vara trecută și au recăpătat inițiativa pe câmpul de luptă în 2024, câștigând aproximativ 400 de kilometri pătrați în Ucraina....
Sistemele antiaeriene pentru Ucraina, prioritate pentru NATO. "Întârzierile înseamnă că alte rachete ruseşti îşi vor atinge ţintele"
Sistemele antiaeriene pentru Ucraina, prioritate pentru NATO. "Întârzierile înseamnă că alte rachete ruseşti îşi vor atinge ţintele"
NATO face tot posibilul să trimită cât mai multe sisteme antiaeriene în Ucraina, a declarat Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, joi, 18 aprilie, ca răspuns la...
#razboi Ucraina, #trupe Ucraina, #Emmanuel Macron, #Letonia, #NATO , #Razboi Ucraina