Lovitura Ucrainei din Rusia care declanșează alarma în Occident: ”Nu este o decizie înțeleaptă”

Marti, 28 Mai 2024, ora 04:04
26782 citiri
Lovitura Ucrainei din Rusia care declanșează alarma în Occident: ”Nu este o decizie înțeleaptă”
Un radar din Rusia a fost lovit de o dronă a Ucrainei FOTO: Planet Labs

Războiul lui Putin este plin de neprevăzut, fiind într-o continuă dinamică, atât pe front, cât și în plan diplomatic. Însă acum o lovitură a Ucrainei de pe teritoriul Rusiei, declanșează alarma în Occident. Kievul a lovit stația radar Armavir din regiunea de graniță Krasnodar pe 23 mai, distrugând instalația de ultimă generație, care oferă apărare aeriană convențională, dar făcând parte și din sistemul de avertizare nucleară al Moscovei.

Analiştii avertizează că Ucraina ar trebui să evite lovirea infrastructurii nucleare, deoarece acest lucru ar putea duce la o escaladare a războiului din partea Rusiei, ei afirmând că atacul cu drona din Krasnodar ”nu este o decizie înțeleaptă din partea Kievului”, potrivit The Telegraph.

Oficialii ucraineni au confirmat sâmbătă că forțele lor au efectuat atacul, spunând că instalația monitorizează spațiul aerian deasupra țării și a regiunii Crimeea ocupate. Se pare că stația radar a fost capabilă să urmărească rachetele Atacms cu rază lungă de acțiune, livrate de SUA Ucrainei la începutul acestui an.

Surse secrete de la Kremlin anunță o veste surpriză: Mutarea lui Putin de a sfârși războiul, cu un scop neașteptat

Mauro Gilli, cercetător senior la Centrul de Studii de Securitate de la ETH Zurich, a declarat că lovitura cu drone a fost un succes tactic, deoarece va forța Rusia să redistribuie sistemele de apărare aeriană și, de asemenea, a pus un semn că niciun sit militar rusesc nu este de neatins.

„Putem dezbate eficacitatea și meritul, dar din punct de vedere strategic există o logică”, a spus el. Alți analiști occidentali, însă, au fost mai ezitanti și au spus că Ucraina ar trebui să evite lovirea infrastructurii nucleare a Rusiei.

„Nu este o decizie înțeleaptă din partea Ucrainei”, a spus Hans Kristensen, expert în arsenal nuclear la Federația Oamenilor de Știință Americani. „Bombardierele și bazele militare în general sunt diferite pentru că sunt folosite pentru a ataca Ucraina.”

Thord Are Iversen, un analist militar norvegian, a declarat că lovirea unei părți a sistemului de avertizare nucleară al Rusiei nu este „o idee deosebit de bună... mai ales în perioadele de tensiune”.

„Este în interesul tuturor ca sistemul de avertizare al rachetelor balistice al Rusiei să funcționeze bine”, a spus el. Kremlinul vede instalațiile sale militare nucleare drept proiecte de prestigiu și lovirea lor este considerată deosebit de provocatoare.

Ucraina a devastat o forță strategică a Rusiei: Distrusă de o tehnologie avansată în plină noapte VIDEO

Unul dintre cele mai moderne sisteme radar din Rusia, Kremlinul a desfășurat 10 instalații de clasă Voronezh de-a lungul graniței cu Ucraina. Fiecare are o rază de acțiune de aproximativ 4.000 de mile și poate urmări 500 de obiecte simultan.

Rusia nu a comentat încă presupusul atac, dar se potrivește unui model de lovituri intense cu drone ucrainene în acest an asupra țintelor din adâncul Rusiei, inclusiv rafinăriile de petrol și centrele de transport.

Germania refuză să trimită rachete Taurus Ucrainei

Lovitura a avut loc la scurt timp după ce Moscova a început exercițiile tactice cu rachete nucleare în districtul său militar de sud. Olaf Scholz a refuzat să livreze rachetele cu rază lungă de acțiune ale Germaniei Taurus în Ucraina, spunând că se teme de o potențială escaladare nucleară.

Până acum, SUA nu au cedat cererilor ucrainene de a li se permite să folosească arme occidentale în atacurile transfrontaliere. Comandanții militari ucraineni frustrați au spus că trebuie să urmărească cum Rusia își construiește fortărețe peste graniță într-o zonă portuară de facto, pe care nu li se permite să o lovească.

De atunci, forțele ruse au capturat mai multe sate și au lovit Harkov cu rachete trase din locurile de lansare și avioane de război din interiorul Rusiei. Marea Britanie a dat deja permisiunea Ucrainei să-și folosească rachetele pentru a lovi Rusia, iar acum se face presiune asupra Casei Albe.

Un diplomat american anunță momentul crucial: ”Este timpul să-l lovim” pe Putin în punctul dureros VIDEO

Se pare că Antony Blinken, secretarul de stat al SUA, este în favoarea schimbării, iar în acest weekend Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a spus că este timpul să „ridică unele dintre restricții”.

Ucraina și aliații săi NATO trebuie încă să fie precauți, a spus Fabian Hoffmann, cercetător doctoral în domeniul tehnologiei rachetelor la Universitatea din Oslo, deoarece unii oficiali americani și unii dintre aliații europeni ai Ucrainei vor considera lovitura asupra radarului ca fiind nesăbuită.

„Am unele îngrijorări cu privire la cât de înțeleaptă din punct de vedere politic a fost această decizie, deoarece ar putea avea repercusiuni negative pentru Ucraina în viitor în ceea ce privește țintirea restricțiilor”, a spus el.

Panica lui Putin crește: Imaginile din satelit arată frica Rusiei de un atac decisiv al Ucrainei VIDEO
Panica lui Putin crește: Imaginile din satelit arată frica Rusiei de un atac decisiv al Ucrainei VIDEO
Războiul de peste 840 de zile al lui Putin din Ucraina se află într-o continuă dinamică, iar evoluția sa rămâne una imprevizibilă. Însă acum Marea Britanie dezvăluie cum panica...
Două depozite de petrol din Rusia lovite de armata ucraineană. Kievul a atacat cu drone 6 regiuni ruse. O persoană a murit VIDEO
Două depozite de petrol din Rusia lovite de armata ucraineană. Kievul a atacat cu drone 6 regiuni ruse. O persoană a murit VIDEO
Autoritățile ruse anunță că mai multe regiuni din țară au fost vizate în noaptea de miercuri spre joi, 20 iunie, în atacuri ucrainene cu dronă, care au ţintit în special depozite de...
#razboi Ucraina, #atacuri drone, #Ucraina atac Rusia, #drone ucraina, #Rusia radar Crimeea, #Krasnodar, #escaladare razboi , #razboi
  1. Turiștii pot să stea liniștiți: Apa Mării Negre este sigură pentru îmbăiere. „Vreau să delimitez disconfortul de pericol”
  2. Un român arată ce poți cumpăra cu 5 lire dintr-un magazin din Marea Britanie. „La noi cu 28 de lei nici nu intri în supermarket” VIDEO
  3. „Mogulilor media” acuzați de Florian Coldea. ”Au pârghii de presiune care le permit influenţarea agendei publice”
  4. Bărbat salvat în ultimul moment de intervenția unui polițist local, după ce intrase în stop cardio-respirator
  5. Centrală electrică din Ucraina, distrusă într-un atac rus masiv cu drone și rachete FOTO
  6. Peste 60 de incendii în Grecia în ultimele 24 de ore. Flăcările s-au extins foarte repede din cauza vântului puternic FOTO VIDEO
  7. „Putem trăi fără Matematică, dar ar fi păcat”. Povestea lui Dani, multiplu campion Brio Challenge
  8. Mormintele mai multor eroi ucraineni morți în războiul cu Rusia au fost profanate. Imaginile dezolante din cimitir VIDEO
  9. Două depozite de petrol din Rusia lovite de armata ucraineană. Kievul a atacat cu drone 6 regiuni ruse. O persoană a murit VIDEO
  10. Universitatea din București cere eliberarea spaţiului ocupat de manifestanţii pro-palestinieni în urmă cu o lună, acuzând vandalizarea unor monumente