Mutare bruscă a lui Putin în Rusia: ”Ne otrăvește societatea și fură banii de care avem nevoie”

Marti, 11 Iunie 2024, ora 04:00
9193 citiri
Mutare bruscă a lui Putin în Rusia: ”Ne otrăvește societatea și fură banii de care avem nevoie”
Putin l-a schimbat pe Serghei Șoigu din funcția de ministru al Apărării FOTO: X

Liderul de la Kremlin își continuă războiul sângeros din Ucraina, deși au trecut peste 830 de zile de la începerea invaziei. Acum Vladimir Putin face o mutare bruscă, de astă-dată în Rusia, unde face o adevărată epurare în rândul ofițerilor de rang înalt din armată și din ministerul Apărării, acuzați de corupție. El a cerut să se intensifice lupta împotriva corupției, care ”ne otrăvește societatea și fură banii de care avem nevoie pentru apărarea țării”.

Pe lângă relocarea ministrului Apărării, Serghei Șoigu, Putin a luat măsura de arestare a cinci ofițeri de rang înalt, prin care Kremlinul transmite un mesaj dur că nici excesul și nici neloialitatea nu vor fi tolerate în timp de război, potrivit The Washington Post.

Putin l-a înlocuit pe Șoigu și la numit șeful Consiliului de securitate națională. În plus, cel mai înalt oficial care a fost arestat, ministrul adjunct al Apărării Timur Ivanov, a dus un stil de viață ostentativ - tipic elitei Rusiei, dar imposibil pentru un salariu public.

Planul secret al unei mari puteri NATO dezvăluit: Războiul ”tigrului Europei” cu Rusia bate la ușă

Gustul lui Ivanov pentru luxul occidental a intrat în conflict cu dorința lui Putin de a crea o nouă ideologie bazată pe valori tradiționale și în opoziție cu permisivitatea liberală, occidentală.

Ivanov, șeful grupului militar de construcții Oboronstroi din 2013 până în 2016 și apoi ministru adjunct al apărării, a fost acuzat de luare de mită deosebit de mare și de fraudă. El a condus proiecte de reconstrucție în Mariupol, un oraș ucrainean ocupat lăsat în ruine de bombardamentele intense ale Rusiei.

Ivanov a petrecut cu purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov și alți ruși de elită, a construit case de lux pline cu antichități rare și s-a bucurat de vacanțele anuale de vară în St. Tropez împreună cu familia, unde ar fi cheltuit aproape 1,4 milioane de dolari din 2013 până în 2018 pe vile de lux, iahturi și un Rolls-Royce - detalii care au fost dezvăluite în rapoartele Fundației Anticorupție fondată de regretatul lider al opoziției ruse Alexei Navalnîi.

Poate Rusia să ducă războiul ”la nesfârșit”? Răspunsul surpriză venit de la un expert

Alături de creșterile mari ale cheltuielilor militare și de securitate, care vor urca la 8,7% din totalul producției economice în acest an, Putin a cerut o eficiență mai mare. Serviciul Federal de Securitate sau FSB și Comitetul de Investigație, un organism național de aplicare a legii, au înființat o forță specială de investigație pentru a elimina corupția militară.

Deși Putin și-a subliniat în ultimul timp impulsul său anticorupție, analiștii nu văd nicio schimbare fundamentală în tendințele cleptocratice ale regimului său, inclusiv patronajul Kremlinului pentru un grup de oligarhi loiali și oficiali de securitate.

„Toată lumea (din Rusia) trebuie să lucreze ca și cum am fi în prima linie”, a spus el, cerând un nou sentiment de mobilizare și urgență din partea oficialilor de vârf din Consiliul pentru Dezvoltare Strategică și Proiecte Naționale și din comisiile Consiliului de Stat din 29 mai.

Ucraina într-un moment crucial: Cum a cedat Putin în condiții de maximă presiune?

Arestări de generali ruși pe bandă rulantă

„Toată lumea trebuie să acționeze ca personal mobilizat și doar așa putem atinge obiectivele pe care ni le-am propus”, a spus el, adăugând: „Cu toții suntem conștienți de faptul că obiectivele principale ale viitorului țării sunt în mare măsură abordate în prima linie.”

Pe 19 februarie, Putin a ordonat FSB să cerceteze corupția în achizițiile de apărare și proiectele de stat. In aprilie, el a îndemnat un consiliu al Ministerului de Interne să intensifice lupta împotriva corupției, despre care a spus că „ne otrăvește societatea” și „fură banii de care avem nevoie pentru apărarea țării”.

Corupția la nivel înalt era intrinsecă Rusiei și a fost folosită ca mijloc de control politic, a declarat Kirill Shamiev, analist militar la Consiliul European pentru Relații Externe, care a scris un raport în care analizează eșecurile eforturilor repetate de reformare a armatei Rusiei. „Când cineva trebuie îndepărtat, aproape întotdeauna se poate folosi de corupție și poate spune că această persoană a comis o infracțiune și trebuie pusă în închisoare”, a spus Shamiev.

Ucraina gata să pună mâna pe o regiune strategică deținută de Rusia: Capcana mortală pentru Putin

Lt. general Yuri Kuznetsov a fost acuzat că a luat mită deosebit de mare — o casă și un teren — de la un om de afaceri, în schimbul unor contracte militare. Anchetatorii au raportat că au găsit în casa lui monede de aur, o colecție de ceasuri și alte obiecte de lux.

Lt. general Vadim Shamarin, șeful comunicațiilor militare, a fost acuzat că a luat mită deosebit de mare de la o companie de telecomunicații în schimbul unor contracte de stat. Un alt oficial al Ministerului Apărării, Vladimir Verteletsky, șeful departamentului responsabil cu ordinele de apărare, a fost arestat pentru abuz în serviciu.

De asemenea, arestat și acuzat de fraudă pe scară largă a fost fostul comandant al Armatei 58, generalul-maior Ivan Popov. Anchetatorii nu au găsit bani în numerar sau obiecte de lux în casa lui Popov, a informat presa rusă, ceea ce a făcut pe mulți să concluzioneze că Popov a fost vizat pentru neloialitate.

Probleme mari pentru Putin: Vești groaznice legate de portavionul Rusiei ”Amiralul Kuznețov” VIDEO
Probleme mari pentru Putin: Vești groaznice legate de portavionul Rusiei ”Amiralul Kuznețov” VIDEO
Vladimir Putin nu are foarte multe motive de bucurie după 28 de luni de la începerea invaziei din Ucraina, din cauza faptului că obiectivele sale inițiale nu au fost îndeplinite de armata...
Un american cu rădăcini rusești dezvăluie: Putin nu va supraviețui
Un american cu rădăcini rusești dezvăluie: Putin nu va supraviețui
Serge Schmemann, un american cu rădăcini rusești, analizează cum se vede războiul lui Vladimir Putin prin ochii locuitorilor și fugarilor din țara sa și cum liderul de la Kremlin a provocat...
#razboi Ucraina, #generali rusi, #arestari Rusia, #generali arestati coruptie, #Putin razboi, #coruptie Rusia , #Razboi Ucraina
  1. Se majorează pedepsele pentru mai multe infracțiuni grave. Câți ani vor sta după gratii proxeneții, cămătarii, șantajiștii și traficanții de droguri
  2. A sărit de la etajul 4 al unui bloc din Slatina și a supraviețuit miraculos. Ambulanța l-a dus în stare gravă la spital
  3. NATO anunță miercuri, 26 iunie, nominalizarea oficială a lui Mark Rutte în funcția de secretar general
  4. Autostrada Soarelui blocată de un accident șocant. Un bărbat a fost spulberat de un TIR după ce a ieșit din mașină pe banda de urgenţă
  5. Doliu în lumea muzicală. Liderul trupei a murit la 49 de ani, în condiții misterioase
  6. Florian Coldea s-a dus cu scuterul la Poliție. Fostul prim-adjunct al SRI se află sub control judiciar VIDEO
  7. România a ridicat nivelul de alertă pentru călătoriile în Kenya. MAE: Evitați zonele cu demonstrații
  8. Chișinăul va propune Tiraspolului să aplice legislația UE. ”70% din exporturile din regiunea transnistreană au mers pe piața europeană”
  9. Medicul infecţionist Virgil Musta a scăpat de acuzațiile de abuz în serviciu din pandemie. Ce a decis Curtea de Apel Timişoara
  10. Proiectul de acord de securitate cu Ucraina a fost aprobat de statele Uniunii Europene. Când va fi semnat