Londra dezvăluie mutarea secretă a lui Putin: Și-a reactivat o forță mai periculoasă ca niciodată

Joi, 22 Februarie 2024, ora 05:03
15507 citiri
Londra dezvăluie mutarea secretă a lui Putin: Și-a reactivat o forță mai periculoasă ca niciodată
Putin încearcă să-și reactiveze o forță ascunsă FOTO: timeout

Războiul lui Putin din Ucraina intră într-o nouă fază, dar totul rămâne imprevizibil în ceea ce privește deznodământul final al acestuia. Un raport venit de la Londra dezvăluie mutarea secretă a lui Putin, care și-a reactivat o forță ascunsă a Rusiei – spionii din străinătate – care este mai periculoasă ca niciodată susțin experții de la think tank-ul britanic RUSI.

Spionii ruși au greșit pregătirile pentru război și au fost apoi expulzați în masă din Europa. Dar dovezile adunate de Royal United Services Institute (RUSI) arată că aceștia învață din erorile lor, își ajustează meseria și se lansează într-o nouă fază de război politic împotriva Vestului, potrivit The Economist.

Ultimii ani au fost duri pentru spionii ruși. Serviciul Secret FSB nu a reușit să împiedice agențiile occidentale de informații să fure și să publice planurile Rusiei de a invada Ucraina.

Ar putea fi prima țintă pentru Putin, dincolo de Ucraina: Surprinzător, frica de război ajunge într-o zonă liniștită

Și nu a vrut sau nu a putut opri o scurtă revoltă a lui Evgheni Prigojin, liderul grupului de mercenari Wagner, anul trecut. SVR, agenția de informații externe a Rusiei, și-a văzut prezența în Europa eviscerată, aproximativ 600 de ofițeri expulzați din ambasadele de pe tot continentul. Cel puțin opt „ilegali” – ofițeri de informații care operează fără acoperire diplomatică, pretizându-se adesea drept non-ruși – au fost expulzați.

Studiul efectuat de RUSI, întocmit de Jack Watling și Nick Reynolds, o pereche de analiști ai organizației, și Oleksandr Danylyuk, fost consilier atât al ministrului apărării al Ucrainei, cât și al șefului informațiilor externe, se bazează pe documente „obținute de la serviciile speciale ruse” și pe interviuri cu „organisme oficiale relevante” – probabil agenții de informații – din Ucraina și Europa.

La sfârșitul anului 2022, se arată în studiu, Rusia și-a dat seama că are nevoie de raportări mai oneste din partea agențiilor sale.

Serviciul militar secret rusesc GRU a ajuns la concluzia că personalul său lăsa prea multe urme digitale, în special transportând telefoanele mobile către și de la site-uri sensibile asociate cu informațiile ruse.

SUA alertate de un fenomen venit din Est: Nu vrem produsele voastre ieftine, vă interzicem exporturile

De asemenea, a realizat că expulzarea ofițerilor de informații ruși din Europa a îngreunat organizarea de operațiuni și agenți de control în străinătate – unul dintre motivele pentru care invazia Ucrainei a mers prost.

Putin încearcă să reînvie spionajul rusesc

Rezultatul a fost o reformă masivă, care a început în 2020, dar s-a accelerat după începutul războiului. O ramură separată a Serviciului pentru Activități Speciale, Unitatea 54654, este concepută pentru a construi o rețea de ilegali care operează sub ceea ce Rusia numește „legalizare deplină” – capacitatea de a trece la adunare chiar și sub controlul atent al unei agenții de spionaj străine.

Informațiile ruse, deși ”decapitate” din Europa, sunt ferme și din nou pe picioare după umilințele sale recente. În ultimele săptămâni, The Insider, un site de investigație cu sediul în Riga, a publicat o serie de povești care documentează spionajul și influența Rusiei în Europa.

Acestea includ detalii despre modul în care un ofițer GRU din Bruxelles continuă să furnizeze echipamente europene producătorilor ruși de arme și revelația că un consilier de top din Bundestag și un membru leton al Parlamentului European au fost ambii agenți ruși, acesta din urmă pentru mai mult de 20 de ani.

Putin prins în capcană: Exodul din Rusia pe care nu-l poate opri

Vladimir Putin, președintele Rusiei și odată un ofițer mediocru KGB, „încearcă să restabilească gloria formidabilului serviciu secret al lui Stalin”, explică Andrei Soldatov, jurnalist de investigație.

Germania este deosebit de îngrijorată, având în vedere că numeroșii ruși care s-au mutat acolo ar putea constitui un grup de recrutare pentru corpurile de spionaj rusești. Mai mult decât atât, activitatea cibernetică rusească merge din ce în ce mai puternic. În decembrie, America și Marea Britanie au emis avertismente publice cu privire la „Star Blizzard”, un grup de hacking de elită al FSB, care vizează țările NATO de ani buni.

Prioritatea spionilor ruși este să se pregătească pentru acel conflict nu doar prin furtul de secrete, ci și prin extinderea crăpăturilor în interiorul NATO, subminând sprijinul pentru Ucraina în America și Europa și erodând influența occidentală în Sudul Global.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Țara în care rușii, iranienii și ucrainenii se înghesuie să-și cumpere locuințe. De ce vest europenii preferă să stea în chirie?
Țara în care rușii, iranienii și ucrainenii se înghesuie să-și cumpere locuințe. De ce vest europenii preferă să stea în chirie?
Cetățenii din Ucraina cumpără în prezent în mod activ proprietăți în Turcia. Cu toate acestea, cererea de proprietăți imobiliare în Turcia a scăzut la jumătate (cu 48%) în...
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Potrivit cotidianului The New York Times, în ultimele două luni, rușii au scos din luptă cinci tancuri americane M1 Abrams din cele 31 de tancuri care au fost trimise în Ucraina în toamna...
#razboi Ucraina, #spioni rusi, #spioni Rusia UE, #Putin spion KGB, #Rusia servicii secrete inarmare, #serviciu secret, #fsb rusia , #Razboi Ucraina