NATO, presiune asupra a 4 țări membre, printre care și România: Miza uriașă contra lui Putin

Marti, 23 Aprilie 2024, ora 04:25
26008 citiri
NATO, presiune asupra a 4 țări membre, printre care și România: Miza uriașă contra lui Putin
Sistem de apărare Patriot aflat la o bază din Germania FOTO X

Războiul Rusiei din Ucraina a ajuns într-o fază dificilă pentru trupele Kievului, care au pierdut peste 400 de kilometri pătrați în 2024, conform estimărilor experților. Acum, NATO face mari presiuni asupra a 4 țări membre, printre care și România, să furnizeze Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană din resursele proprii.

Fără îndoială, miza alianței este îndreptată contra agresiunii lui Putin și a stopării unei eventuale escaladări în Europa, potrivit Financial Times.

Grecia și Spania sunt supuse unei presiuni intense din partea aliaților lor UE și NATO pentru a furniza mai multe sisteme de apărare aeriană Ucrainei, în timp ce Kievul se pregătește să ceară mai mult ajutor la reuniunea miniștrilor de externe și apărării din UE de luni.

Investigația care dezvăluie cruzimea lui Putin: Câte zile supraviețuiește un deținut rus pe frontul din Ucraina VIDEO

Kievul a făcut în această lună o cerere urgentă aliaților occidentali pentru șapte sisteme de apărare aeriană suplimentare, cum ar fi cele Patriot, fabricate din SUA sau cele S-300-urile dezvoltate de sovietici, în timp ce Rusia intensifică o campanie aeriană și de atacuri cu rachete împotriva orașelor și infrastructurii energetice a țării.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a scris duminică pe platforma de socializare X: „Sistemele Patriot pot fi numite sisteme de apărare aeriană doar dacă lucrează și salvează vieți, în loc să stea imobilizate undeva în bazele de depozitare”. El făcea referire la sisteme Patriot din dotarea unor țări NATO din Europa, precum Spania, Grecia, Țările de Jos, Suedia, Polonia sau România.

Recent, Josep Borrel a spus că „armatele occidentale au aproximativ 100 de sisteme Patriot”, iar un total de 19 țări le folosesc. SUA li se alătură altor state ca Germania, Grecia, Suedia, Polonia, România, Țările de Jos și Spania în toată Europa în utilizarea sistemelor Patriot produse de firma americană Raytheon. Israel, Kuweit, Qatar, Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită folosesc, de asemenea, sistemul, la fel ca și Japonia, Coreea de Sud și Taiwan, conform Newsweek.

Britanicii dezvăluie din satelit mișcarea Rusiei: Schimbare majoră a lui Putin în Marea Neagră, lângă România

Doar Germania a anunțat livrarea unui sistem Patriot. Alți lideri ai UE au folosit un summit de la Bruxelles săptămâna trecută pentru a-i îndemna personal pe prim-miniștrii spaniol și grec Pedro Sánchez și Kyriakos Mitsotakis să doneze unele dintre sistemele lor Ucrainei.

Cei doi lideri, ale căror forțe armate dețin între ei mai mult de o duzină de sisteme Patriot plus altele precum S-300, li s-a spus că nevoia lor nu este la fel de mare ca cea a Ucrainei și că nu se confruntă cu nicio amenințare iminentă.

Oficialii au spus că se exercită mai puțină presiune asupra Poloniei și României, care au și ele sisteme Patriot, să ia în considerare transporturile către Kiev, având în vedere locația lor mai vulnerabilă la granița cu Ucraina.

Ucraina nu ascultă de avertismentul SUA: Mutarea Kievului care îi înfurie pe Putin și Washingtonul

Ucraina are în prezent cel puțin trei sisteme Patriot, inclusiv unul furnizat de SUA și două din Germania, înainte de anunțul de la Berlin săptămâna trecută. Kievul operează, de asemenea, sisteme de rachete sol-aer cu rază lungă de acțiune dezvoltate de fosta Uniune Sovietică, inclusiv sistemele S-300 și S-200.

Presiunea de a dona sisteme se va intensifica la o reuniune a miniștrilor de externe și ai apărării din toate cele 27 de state membre ale UE, luni, la Luxemburg, au declarat oficialii. Se înțelege că Kievul este deosebit de interesat de sistemele vechi S-300 ale Greciei, pe care forțele ucrainene le au deja în arsenalul lor și au experiență în a le folosi.

„Există țări care nu au nevoie imediată de sistemele lor de apărare aeriană, ca să fiu foarte sincer”, a spus un diplomat UE implicat în pregătirile reuniunii. „Fiecărei țări i se cere să decidă ce poate economisi.”

NATO a efectuat un audit al capacităţilor de apărare aeriană pe care statele sale membre le deţin şi unde sunt desfăşurate, a spus Stoltenberg, adăugând că „această cartografiere confirmă că există sisteme, inclusiv sisteme Patriot, disponibile pentru a fi furnizate Ucrainei”.

Quarterly Report - Editia 4

Rusia plănuiește un nou val de deportări de copii ucraineni, avertizează Institutul pentru Studiul Războiului de la Washington
Rusia plănuiește un nou val de deportări de copii ucraineni, avertizează Institutul pentru Studiul Războiului de la Washington
Ocupanții ruși se pregătesc să intensifice deportările de copii ucraineni în Rusia în vara anului 2024, consolidând și mai mult această componentă a campaniei de genocid a Rusiei în...
Ucraina poate ataca teritoriul rus cu armele primite din Polonia, susține un înalt oficial de la Varșovia. Reacția Kremlinului
Ucraina poate ataca teritoriul rus cu armele primite din Polonia, susține un înalt oficial de la Varșovia. Reacția Kremlinului
Ucraina este liberă să folosească cum doreşte, împotriva teritoriului rus, armele pe care i le oferă Polonia, a confirmat miercuri, 29 mai, Cezary Tomczyk, vice-ministrul Apărării din...
#razboi Ucraina, #sisteme patriot, #sisteme patriot romania, #NATO sistemele antiracheta Romania, #sistem patriot , #Razboi Ucraina