Războiul, negocierile eșuate și un exercițiu de imaginație. În ce condiții va ordona Putin încetarea focului?

Autor: Mircea Gheorghe - consultant de vanzari si marketing
Miercuri, 16 Martie 2022, ora 11:30
5504 citiri

Iar s-a derulat o rundă de negocieri, fără niciun rezultat. În timp ce oamenii mor, minut de minut... Din păcate, rundele actuale sunt doar preliminare, care stabilesc agenda comună și până nu apare însuși Puțin la discuții, nu se va rezolva nimic.

Făcând un exercițiu de imaginație, poate că un punct-cheie al discuțiilor din acele runde finale va fi ridicat chiar de Puțin, în sensul solicitării garanțiilor că lui și familiei lui li se vor asigura libertatea și, evident, averea. Fără așa ceva, poate că nu va fi de acord să comande oprirea luptelor. Puțin nu e nici prost, nici nebun. Știe că, odată încetat războiul, va fi acuzat de tribunalul internațional de crime de război, de invadarea unei țări independente etc. Își dă seama că a intrat într-o fundătură din care nu are cum să mai iasă victorios. Nici chiar dacă ar cuceri Ucraina în totalitate. Pentru că, în fiecare zi ce trece, el distruge două țări. Rușii nu îl vor ierta pentru că viața lor a devenit un calvar. Și va continua degradarea calității vieții, pentru că situația de acum e doar începutul. Chiar dacă s-ar opri luptele azi, sancțiunile internaționale și boicotul aproape total vor continua. Și vor avea efecte dureroase.

Chiar dacă va fi cucerit Kievul, capturat președintele Zelenski, după care instalat un guvern obedient lui Puțin, acesta nu va fi recunoscut de nicio democrație a lumii libere. În plus, presupunând că vor cuceri Ucraina, e greu să o administreze rușii, împotriva unui popor care, acum e destul de clar, îi urăște de moarte.

Garanțiile acestea personale nu îi pot fi oferite lui Puțin de președintele Zelenski. Ci doar dacă sunt oferite și de președintele Biden și de NATO. Așa că se poate agrea că se poate înscena o "sinucidere". Și așa, după cum se pare, Puțin e deja obișnuit cu operațiile estetice, așa că dispariția lui ar fi relativ ușoară.

Mergând mai departe cu scenariul ăsta, e posibil ca Putin să ordone încetarea focului doar dacă primește aceste asigurări. Și va pune presiune pe ceilalți de la masa negocierilor, spunând că din momentul în care el le-a pus în față cererea lui, toate victimele care se vor adăuga războiului sunt din cauză că nu i-au oferit imunitate, deci ei sunt vinovații morali ai noilor victime de război.

Evident, toată construcția de mai sus este valabilă în cazul în care Puțin nu e eliminat de cei din anturajul său înainte de acele negocieri. Iar puciștii să-și aroge victoria loviturii de stat și sa fie aplaudați ca fiind noii "emanați". Sună cunoscut?

Și, apropo de revoluția română, vă amintiți cu siguranță că în 1989, Ceaușescu a fugit în 22 decembrie și a fost judecat și executat trei zile mai târziu. De ce a fost nevoie să îl țină atâta timp, în care au murit aproape o mie de oameni? Oricum, decizia de a-l omorî era luată încă din prima zi.

Așa cum spuneam la început, e doar un exercițiu de imaginație. Dar dacă se va adeveri?

Blogul autorului: Postulzilei.ro

Mircea Gheorghe este caricaturist de la 18 ani, apoi s-a format să devină inginer și cercetător științific, dar mai ales profesează în consultanța de sales și marketing. Iar in ultimii ani scrie si picteaza. Așa că e greu să-și găsească o definiție a ceea ce este... Fiind un curios, încă mai caută.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Dubla mutare a lui Zelenski care îi ia fața lui Putin: Mișcarea care poate dărâma Rusia
Dubla mutare a lui Zelenski care îi ia fața lui Putin: Mișcarea care poate dărâma Rusia
Războiul lui Putin va trece în curând în al 3-lea an, fără ca Moscova să își atingă principalele obiective de a subjuga Ucraina și de a-și instaura un guvern marionetă la Kiev. Acum...
Uniunea Europeană i-a recomandat lui Dmitri Medvedev să caute ajutor de la un psihiatru
Uniunea Europeană i-a recomandat lui Dmitri Medvedev să caute ajutor de la un psihiatru
Purtătorul de cuvânt al Serviciului Diplomatic Extern al Uniunii Europene, Peter Stano, a comentat declarația vicepreședintelui Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Dmitri Medvedev,...
#razboi Ucraina, #negocieri rusia, #Zelenski, #Biden, #putin nato , #Razboi Ucraina