Războiul din Ucraina, scânteia care ar putea declanşa o nouă criză economică

Autor: Adrian Negrescu - consultant economic
Luni, 28 Februarie 2022, ora 17:42
7188 citiri

După 2 ani de pandemie, după valul de inflaţie care afectează economia mondială, un război în care să fie implicat unul dintre principalii actori din piaţa de energie mai trebuia ca discuţiile despre o nouă criză economică globală să ia din nou amploare.

Dincolo de politică, de interesele geostrategice, de aspectul militar, de victime, conflictul militar va aduce nori negri nu doar asupra Ucrainei şi a Rusiei, ci a întregii economii mondiale. De la petrol şi gaze la piaţa de capital şi investiţiile strategice, efectele negative sunt greu de estimat ca amploare, însă vor fi semnificative. Ruperea relaţiilor comerciale cu Rusia alături de scumpirea materiilor prime, ar putea fi declanşatorul unei noi crize economice. Să nu uităm că pieţele de capital erau şi aşa super umflate, că piaţa crypto dă de o bună perioadă semne de oboseală, că apetitul investitorilor şi consumul la nivel mondial au scăzut semnificativ ca urmare a inflaţiei. Mulţi se vor refugia în aur, în argint, în plasamente sigure, iar pieţele globale vor avea de suferit. Războiul din Ucraina nu va avea un câştigător, cel puţin pe plan economic. Pentru că toată lumea va avea de pierdut. Rusia, chiar şi cu cele 650 de miliarde de dolari rezerve valutare şi aur, nu va putea rezista la nesfârşit în faţa sancţiunilor mondiale. China nu o va salva, pentru că chinezii au propriile lor interese economice mondiale şi nu vor risca un nou război comercial cu Occidentul, doar pentru a salva Kremlinul. Rusia va trece astfel foarte uşor de la excedentul bugetar la o criză economică de proporţii, iar ruşii vor ajunge să simtă pe propria lor piele ce efecte au ambiţiile lui Putin.

Nici Europa nu o va duce mai bine, în condiţiile în care depinde, în mare parte, de conducta Gazprom. Şi să nu uităm, totodată, că pe piaţa bursieră de la Moscova, 80% din acţiunile free flot aparţineau fondurilor de investiţii occidentale. Cert este că primele efecte economice ale crizei din Ucraina le vedem deja – petrolul s-a dus peste 100 de dolari pe baril, iar asta va însemna o creştere a preţurilor carburanţilor, gazele s-au scumpit cu 20-30% pe bursele internaţionale, iar acţiunile, indicii, pieţele de capital din întreaga lume, inclusiv de la Bucureşti, înregistrează scăderi semnificative. Investitorii pierd bani, cu fiecare oră care trece, iar pagubele sunt de ordinul zecilor de miliarde. Nici cursul valutar nu arată foarte bine, perspectivele unei deprecieri semnificative a leului nefiind de ignorat în următoarele zile. În esenţă, războiul din Ucraina va determina un nou val de creşteri de preţuri care va eroda şi mai mult puterea noastră de cumpărare, veniturile noastre. Chiar dacă nu avem relaţii economice foarte ample cu Ucraina şi cu Rusia, efectele negative le vom simţi din prisma scumpirii petrolului, a gazelor, a energiei. Consecinţele vor fi chiar mai ample dacă luăm în calcul că investitorii vor considera această zonă ca fiind una de risc strategic. Altfel spus, România, în general ţările din regiune, ar putea fi şterse de pe harta investiţiilor greenfield, dacă războiul va lua amploare.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertismentul UE privind o ”înarmare a comerțului” pe fondul tensiunilor dintre SUA și China
Avertismentul UE privind o ”înarmare a comerțului” pe fondul tensiunilor dintre SUA și China
Comisarul pentru Comerţ al UE a avertizat miercuri, 17 aprilie, în privinţa unei ”înarmări a comerţului”, pe fondul tensiunilor dintre SUA şi China care s-au amplificat în ultima...
Inamicii Occidentului, încurajați să folosească arme nucleare tactice. ”Rusia și Iran își testează din ce în ce mai mult puterea”
Inamicii Occidentului, încurajați să folosească arme nucleare tactice. ”Rusia și Iran își testează din ce în ce mai mult puterea”
Faptul că Iranul nu este încă o putere nucleară, dar își vede dronele și rachetele doborâte de forțele occidentale, în timp ce Rusia cu arme nucleare nu suferă astfel de consecințe în...
#razboi Ucraina, #criza economica, #inflatia, #China, #Uniunea Europeana , #Razboi Ucraina