Cum decurge noua ofensivă rusă în Ucraina, la o săptămână de la lansare. Anunțul lui Zelenski care-l va irita pe Putin

Duminica, 19 Mai 2024, ora 09:20
6114 citiri
Cum decurge noua ofensivă rusă în Ucraina, la o săptămână de la lansare. Anunțul lui Zelenski care-l va irita pe Putin
Harkov este al doilea cel mai populat oraş din Ucraina FFOTO X/Nexta

Ucraina a anunţat că bombardamentele ruseşti au vizat, sâmbătă, civili din două oraşe din regiunea nord-estică Harkov, în timp ce preşedintele Volodimir Zelenski a raportat succese ale trupelor care luptă împotriva unui nou atac rusesc în această regiune, relatează Reuters.

Procurorii ucraineni au declarat că investighează ca o potenţială crimă de război un atac aerian rusesc asupra unei zone rezidenţiale din capitala regională Harkov, în care şase civili au fost răniţi, inclusiv o fată de 13 ani, un băiat de 16 ani şi un copil de opt ani.

Moscova neagă că a vizat în mod deliberat civili, dar mii de persoane au fost ucise şi rănite de la începutul războiului, în 2022.

La aproximativ 70 km spre nord-est, în Vovceansk, un oraş aflat la doar 5 km de graniţa cu Rusia, procurorii au declarat că bombardamentele ruseşti au ucis o femeie de 60 de ani şi au rănit alţi trei civili. Un bărbat de 59 de ani a fost, de asemenea, rănit în satul Ukrainske, au precizat aceştia.

Dincolo de graniţă, în regiunea rusă Belgorod, Ministerul Apărării de la Moscova a declarat că forţele sale au doborât o rachetă Tochka-U lansată de Ucraina. O rachetă similară a provocat săptămâna trecută prăbuşirea unei clădiri de apartamente din Belgorod, provocând moartea a cel puţin 15 persoane, potrivit Rusiei.

Sâmbătă seară, guvernatorul regiunii Belgorod, Viaceslav Gladkov, a declarat că un atac cu drone ucrainene a rănit o femeie şi un bărbat în satul Petrovka. Aceştia au fost trataţi pentru răni provocate de schije în Belgorod, a scris el pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Zelenski a declarat în discursul său video nocturn că forţele ucrainene sunt pe poziţii mai sigure, în special în regiunea Harkov.

”Ocupantul îşi pierde infanteria şi echipamentul, o pierdere tangibilă, chiar dacă, la fel ca în 2022, conta pe o înaintare rapidă pe teritoriul nostru”, a spus Zelenski, referindu-se la invazia iniţială a Rusiei în Ucraina, în luna februarie a acelui an.

Cu toate acestea, Ministerul rus al Apărării a declarat că forţele sale au capturat sâmbătă satul Starytsia din regiunea Harkov, la opt zile după ce a început o nouă ofensivă rusă în zonă.

Zelenski a declarat că forţele sale au respins un asalt la sud, în estul regiunii Doneţk, în jurul Chasiv Yar, un oraş considerat o ţintă cheie în campania Rusiei. ”Soldaţii noştri au distrus mai mult de 20 de unităţi de vehicule blindate ale ocupantului”, a spus el.

Guvernatorul regional Vadym Filashkin a creditat unităţile speciale din cadrul agenţiei de informaţii militare HUR pentru succesul de pe câmpul de luptă, care, potrivit acestuia, a avut loc vineri.

”Nu există niciun ocupant în Chasiv Yar”, a declarat el pe aplicaţia de mesagerie Telegram. ”Au ars vehicule blindate şi au zdrobit inamicul”, a adăugat el.

În satul Stanislav din regiunea sudică Herson, guvernatorul Oleksandr Prokudin a declarat că un atac cu dronă rusească a ucis un bărbat de aproximativ 40 de ani şi a rănit o femeie.

Așa arată explozia unei bombe de 3 tone. Rușii au folosit-o într-un atac la Harkov VIDEO
Așa arată explozia unei bombe de 3 tone. Rușii au folosit-o într-un atac la Harkov VIDEO
Imagini postate pe rețelele sociale surprind momentul în care o bombă rusească de 3 tone explodează în Harkov. A fost prima oară când rușii au lansat asemenea proiectile în Ucraina, scrie...
Mesajul lui Zelenski după ce România a decis să trimită Ucrainei un sistem de apărare PATRIOT
Mesajul lui Zelenski după ce România a decis să trimită Ucrainei un sistem de apărare PATRIOT
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a reacționat joi, 20 iunie, la scurt timp după ce CSAT a decis trimiterea unui sistem Patriot țării sale. Într-un mesaj postat pe rețeaua X,...
#razboi Ucraina, #ofensiva Rusia, #harkov, #crime de razboi, #Volodimir Zelenski presedinte Ucraina, #Vladimir Putin presedinte Rusia , #Razboi Ucraina
  1. Probleme mari pentru Putin: Vești groaznice legate de portavionul Rusiei ”Amiralul Kuznețov” VIDEO
  2. Cum i-a obligat Macron pe francezi să aleagă între ”ciumă” și ”holeră” politică
  3. Șeful "fabricii de troli" fondată de Prigojin, arestat în Rusia, la un an de la revolta mercenarilor Wagner
  4. Tradiții și superstiții de Sânziene. Ce să nu faci de sărbătoarea Nașterii Sf. Ioan Botezătorul
  5. Ucrainenii au lovit postul de comandă al infanteriei motorizate ruse din regiunea Belgorod
  6. Ucraina este prinsă într-o capcană strategică a Rusiei. Un expert în securitate explică ce trebuie să facă pentru a câștiga războiul
  7. Debarcaderul plutitor al armatei americane pentru ajutoare în Gaza nu poate fi folosit în condiții de mare agitată. „Au calculat greșit“
  8. Hoț prins de polițiști când ieșea din casa pe care o jefuise. Le-a mărturisit și alte infracțiuni care se lasă cu dosar penal
  9. Arme ”ieftine“ împotriva dronelor sunt testate în Marea Britanie. Costă sub un leu tragerea
  10. Scandal pe plajă la Eforie. Mai mulți turiști s-au luat la bătaie. Poliția îi audiază pe cei implicați VIDEO