Operațiunea secretă Dropshot: Planul Statelor Unite de a șterge de pe hartă Rusia, documente dezvăluite VIDEO

Luni, 12 Februarie 2024, ora 03:45
85958 citiri
Operațiunea secretă Dropshot: Planul Statelor Unite de a șterge de pe hartă Rusia, documente dezvăluite VIDEO
Operațiunea Dropshot a fost un plan secret al SUA de distruge Uniunea Sovietică FOTO: The Sun

În contextul războiului îndelungat din Ucraina declanșat de Vladimir Putin acum aproape doi ani, lumea se întreabă, în perspectiva unei posibile escaladări a conflictului în Europa, dacă există vreo soluție de a opri agresiunea Rusiei. Dacă rememorăm istoria, într-un moment asemănător de după cel de-Al Doilea Război Mondial, Statele Unite au întocmit un plan secret denumit ”Operațiunea Dropshot”, care prevedea modul în care SUA ar fi anihilat Uniunea Sovietică printr-un atac atât cu forțe convenționale, cât și cu arme nucleare.

Dezvoltate în 1949, planurile desecretizate aruncă o lumină terifiantă asupra strategiei Americii pentru Războiul Rece. Documentele militare secrete dezvăluie planul SUA de a fi pregătite să atace URSS-ul, în cazul în care Războiul Rece s-ar fi încins, potrivit The Sun.

Operațiunea Dropshot a fost numele de cod al Departamentului de Apărare al Statelor Unite ale Americii pentru un plan de urgență pentru un posibil război nuclear și convențional cu Uniunea Sovietică și aliații săi pentru a contracara preluarea anticipată de către sovietici a Europei de Vest, a Orientului Apropiat și a unor părți din Asia de Est, care se aștepta să înceapă în jurul anului 1957, conform Military History.

Frica diabolică a lui Putin. Filmat în Ucraina, pe ascuns: Poartă cu el tot timpul ceva foarte periculos VIDEO

Deși scenariul era conceput pentru folosirea armelor nucleare, nu se aștepta ca acestea să joace un rol decisiv. La acea vreme, arsenalul nuclear al SUA era limitat în dimensiune și depindea de bombardiere pentru atac și lansare a focoaselor.

Operațiunea secretă Dropshot a inclus tipuri de misiuni care ar fi folosit 300 de bombe nucleare și 29.000 de bombe puternic explozive asupra a 200 de ținte din 100 de orașe pentru a elimina 85% din potențialul industrial al Uniunii Sovietice dintr-o singură lovitură. Între 75 și 100 din cele 300 de arme nucleare au fost vizate pentru a distruge avioanele de luptă sovietice de la sol.

Operațiunea Dropshot prezenta strategia americană din timpul Războiului Rece, imaginând răspunsul SUA în cazul unei invazii totale a armatei roșii a URSS-ului. Înainte ca praful de la cel de-Al Doilea Război Mondial să se fi așezat, cele două superputeri globale dezvoltau cu îngrijorare planuri de urgență în cazul unei invazii a celeilalte părți.

Putin și-a ales perfect momentul ”să lovească” Statele Unite: Daune maxime pentru Ucraina

Declasificată în 1977, Operațiunea Dropshot a subliniat strategia Americii de a respinge un atac al Uniunii Sovietice prin utilizarea forței extreme care ar fi putut pune capăt civilizației așa cum o știm noi.

În 1949, Departamentul de Apărare al Statelor Unite plănuia un atac care ar fi implicat atât forțe convenționale, cât și arme nucleare, care fuseseră desfășurate în războiul cu Japonia, cu doar patru ani în urmă.

Cu toate acestea, deoarece armele nucleare erau atât de noi, generalii nu erau siguri cât de mult se puteau baza pe arsenalul atomic al Americii pentru a învinge URSS, despre care se prevedea că va invada Europa în 1957.

Criza financiară lovește sute de mii de români: Cădere mai gravă ca în 2008 pentru cea mai dezvoltată țară

Locurile de bombe convenționale au fost alese pentru a distruge aproape 85% din capacitatea industrială a Uniunii Sovietice dintr-o singură lovitură.

Cu industria sovietică paralizată, planificatorii americani din spatele Operațiunii Dropshot sperau că vor putea învinge un atac rusesc la scară largă fără a fi nevoie să ducă un război terestru sângeros.

Între timp, alte 100 de arme nucleare ar fi vizat distrugerea bombardierele URSS-ului înainte ca acestea să poată decola, pentru a preveni un contraatac devastator. Planurile au fost abandonate odată ce oamenii de știință militari au dezvoltat rachete balistice intercontinentale mai ieftine, moment în care strategia americană s-a schimbat pentru a pune un accent mai mare pe armamentul nuclear.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Rusia condamnă aproape 300 de soldați ucraineni pentru crime de război în Donbas. „Majoritatea şi-au recunoscut vinovăţia”
Rusia condamnă aproape 300 de soldați ucraineni pentru crime de război în Donbas. „Majoritatea şi-au recunoscut vinovăţia”
Șeful Comitetului de Investigaţii al Rusiei, Aleksandr Bastrikin, a anunțat miercuri, 28 februarie, că instanțele rusești au condamnat peste 280 de soldaţi ucraineni pentru crime de război...
Rusia pregătește o nouă ofensivă în Ucraina. Zelenski: „Ne vom pregăti pentru asaltul lor”
Rusia pregătește o nouă ofensivă în Ucraina. Zelenski: „Ne vom pregăti pentru asaltul lor”
Forţele ruseşti se pregătesc pentru o nouă ofensivă împotriva apărătorilor ucraineni la sfârşitul lunii mai sau la vară, dar Kievul are un plan de luptă clar al său, a declarat...
#razboi Ucraina, #operatiune secreta, #plan secret, #misiune secreta SUA Rusia, #Uniunea Sovietica, #Rusia, #statele unite , #Statele Unite