Pariul lui Putin cu Trump: ”Nu cred nicio secundă că l-ar prefera pe el”

Luni, 26 Februarie 2024, ora 01:00
3535 citiri
Pariul lui Putin cu Trump: ”Nu cred nicio secundă că l-ar prefera pe el”
Putin este un admirator al lui Donald Trump FOTO: Newsweek

Ca de multe ori în ultimele trei decenii de conducere Vladimir Putin apelează la un pariu dublu înșelător, de astă-dată cu Biden și Trump. Rusia și SUA organizează alegeri în acest an și, chiar dacă rezultatul din prima țară duce spre o concluzie inevitabilă, dacă Putin îl va avea din nou pe Donald Trump ca omolog american după votul din noiembrie este mult mai puțin sigur. Deși președintele rus a spus că îl ”preferă” pe Joe Biden, ca o momeală, ”nu cred nici măcar o secundă că Putin l-ar prefera cu adevărat pe Biden în locul lui Trump”, spune un expert american, Brian Taylor, iar apoi ”ar avea mână liberă în Ucraina”.

Chiar înainte de începerea războiului de către Putin, Biden l-a numit pe Putin un „ucigaș”, așa că ar putea liderul rus să fie serios când spune că îl preferă pe „mai experimentat” Biden? Nu, nici pe departe, este doar un joc al propagandei ruse, trage concluzia Newsweek.

„Nu cred nici măcar o secundă că Putin l-ar prefera cu adevărat pe Biden în locul lui Trump”, a declarat Brian Taylor, autorul cărții ”Codul Putinismului”. „Părerile lui Trump și ale lui Biden cu privire la sprijinul pentru Ucraina și războiul împotriva Rusiei sunt atât de radical diferite încât Putin ar vedea că este în interesul său ca Trump să se întoarcă” la Casa Albă.

Un fost șef al Serviciilor Secrete britanice: ”Putin are o gravă problemă, știu din surse din Europa de Est”

„Putin speră că acest lucru se va întâmpla și cred că crede că, dacă Rusia se poate susține în anul următor și apoi Trump se întoarce, practic va avea mână liberă în Ucraina”, a spus Taylor, profesor de politică la Universitatea Syracuse din New York. „Nu este neapărat cazul în realitate, dar cred că așa va percepe el lucrurile”.

Când era președinte, legăturile raportate ale lui Trump cu Putin au fost supuse controlului, iar actualul lider al GOP a evitat să fie de acord cu serviciile de informații americane că liderul rus ar fi intervenit în numele său în timpul alegerilor prezidențiale din 2016.

De asemenea, Trump l-a lăudat pe Putin ca fiind „inteligent” și s-a lăudat cu relațiile sale bune cu liderul rus, susținând chiar, fără a oferi detalii, că ar putea pune capăt războiului din Ucraina început de Putin în „24 de ore”.

Operațiunea secretă Dead Hand a Moscovei: Atac nuclear automat, chiar dacă țara e distrusă VIDEO

Pozițiile lui Biden și Trump privind securitatea europeană, relația transatlantică și războiul din Ucraina „sunt complet diferite”, a spus Taylor. „Unul este foarte, foarte favorabil lui Vladimir Putin, iar celălalt nu”.

Dacă Trump câștigă alegerile, Putin acaparează mai mult din Ucraina

„Este în interesul Rusiei să existe haos în relația transatlantică și incertitudine cu privire la posibilitatea ca alianța să rămână împreună”, a spus Taylor, „asta ar aduce o figură precum Trump”.

Dar chiar dacă Trump nu a reușit să schimbe rolul SUA în NATO sau nu reușește în acțiunea sa la Casa Albă, Putin poate totuși indica întrebările cu privire la viitorul alianței ca făcând parte din conversație, a spus Ken Osgood, profesor de istorie la Colorado School of Mines.

Pentru Putin, aceasta este deja „cea mai mare victorie atribuită oricărui lider rus din 1949”, a declarat Osgood. „Fisurarea solidarităţii NATO a fost un obiectiv al fiecărui lider rus de la Iosif Stalin”.

Un expert militar rus scoate totul la lumină: Putin a comis 5 gafe uriașe în războiul contra Ucrainei

Propagandiștii de la Kremlin ar fi salutat victoria lui Trump în 2016, dar în timpul mandatului său, el a păstrat multe dintre politicile și sancțiunile împotriva Moscovei începute de administrația Obama, sugerând că nu era prietenul Rusiei la care speraseră.

„Președintele Biden în ultimii doi ani a fost dispus să ofere Ucrainei asistență, deși prea încet. Președintele Trump și-a petrecut ultimii doi ani spunând că ar putea pune capăt acestui război în 24 de ore. Deci, desigur, Putin va prefera candidat cu care crede că poate face o înțelegere mai bună”, a spus Luke Coffey, cercetător principal al Institutului Hudson.

„Văd o situație în care, dacă președintele Trump câștigă un al doilea mandat, președintele Putin va încerca să devină mare în Ucraina mai mult decât este acum, iar apoi să se retragă unilateral puțin, ca semn de bunăvoință de care președintele Trump s-ar prinde, ca o oportunitate de a încheia un acord între Rusia și Ucraina”.

„Nu cred că gândirea lui Putin este afectată de ceea ce se întâmplă în Statele Unite”, a spus el. Putin vrea ca Trump să fie ales și ca guvernele europene să fie hărțuite în mod constant de politicienii de dreapta, „pentru că acest lucru scade fluxul de muniții către Ucraina, așa că el lucrează la asta, dar nu este dependent de asta”, a spus Konstantin Sonin, econimist de origine rusă și profesor la Universitatea din Chicago Harris School of Public Policy.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Premierul Olandei s-a oferit să cumpere sisteme Patriot de la aliați NATO ”mai ezitanți” și să le trimită în Ucraina. Mark Rutte: ”Avem banii disponibili”
Premierul Olandei s-a oferit să cumpere sisteme Patriot de la aliați NATO ”mai ezitanți” și să le trimită în Ucraina. Mark Rutte: ”Avem banii disponibili”
Prim-ministrul olandez Mark Rutte - candidatul favorit la șefia NATO, fiind susținut de majoritatea statelor Alianței - s-a oferit să cumpere sisteme de apărare aeriană Patriot de la aliați...
Șeful diplomaţiei UE spune că țările europene trebuie să trimită sisteme antirachetă Ucrainei. „Nu putem să ne bazăm pe SUA” FOTO
Șeful diplomaţiei UE spune că țările europene trebuie să trimită sisteme antirachetă Ucrainei. „Nu putem să ne bazăm pe SUA” FOTO
Ţările UE trebuie să îşi trimită sistemele antirachetă pentru a consolida apărarea antiaeriană a Ucrainei, ale cărei oraşe sunt supuse atacurilor Rusiei, a declarat joi, 18 aprilie,...
#razboi Ucraina, #Putin Trump, #Putin Trump relatii, #Putin Biden, #Trump Putin, #Putin presedinte, #Trump presedinte SUA , #razboi