Rusia s-a răzgândit. Ce spune acum despre planul de pace propus de China, dar respins de Ucraina și SUA

Joi, 04 Aprilie 2024, ora 17:04
5376 citiri
Rusia s-a răzgândit. Ce spune acum despre planul de pace propus de China, dar respins de Ucraina și SUA
Vladimir Putin și Xi Jinping FOTO X/Nexta

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a apreciat joi, 4 aprilie, că planul de pace în Ucraina propus de China este cel mai rezonabil de până acum, transmite Reuters.

Beijingul a prezentat în urmă cu un an un document cu 12 puncte pentru rezolvarea conflictului ucrainean, oferind principii generale pentru încheierea războiului, dar fără a intra în detalii.

În momentul respectiv, planul nu a fost întâmpinat cu entuziasm nici de Rusia, nici de Ucraina, iar Statele Unite au comentat că este vorba de o încercare a Chinei de a se prezenta ca promotoare a păcii, însă planul reflectă ”povestea falsă” a Moscovei şi nu condamnă invazia rusă pe teritoriul ucrainean.

Lavrov, citat de agenţia de presă RIA preluată de Reuters, a afirmat acum că ”cel mai important lucru pentru noi este că documentul chinez se bazează pe o analiză a motivelor pentru ceea ce se întâmplă şi pe nevoia de eliminare a acestor cauze fundamentale. Este structurat ca logică de la general la particular. (...) Acest plan a fost criticat pentru că este vag. (...) Însă este un plan rezonabil pe care marea civilizaţie chineză l-a propus pentru discuţii”.

Şeful diplomaţiei ruse urmează să se întâlnească în curând cu omologul său chinez, iar preşedintele rus Vladimir Putin a declarat luna trecută că ar lua în considerare China drept destinaţie a primei sale vizite în străinătate din noul său mandat de şase ani ca şef al statului.

Rusia susţine că este dispusă să se angajeze într-un dialog despre Ucraina, însă acesta trebuie să reflecte ceea ce Moscova numeşte ”noile realităţi” de pe teren, unde revendică până acum patru regiuni ucrainene, iar forţele ruse controlează aproape o cincime din teritoriul ţării vecine.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a propus propria sa formulă de pace, care cere încetarea ostilităţilor şi retragerea completă a Rusiei din toate teritoriile ocupate.

Reuters apreciază că elogiile Moscovei pentru planul chinez sunt un semnal că ruşii sunt deschişi către tratative de pace, în timp ce atacă iniţiativa lui Zelenski, numită de Lavrov ”un meniu din care poţi alege ce vrei”.

Elveţia a comunicat că va fi gazda unei conferinţe pe baza planului Ucrainei, însă Rusia a respins ideea ca lipsită de sens şi menită să eşueze fără participarea părţii ruse.

Quarterly Report - Editia 4

Bilanț tragic: Șase oameni au fost uciși și câteva zeci au fost răniți în urma atacurilor rusești în zona Harkov
Bilanț tragic: Șase oameni au fost uciși și câteva zeci au fost răniți în urma atacurilor rusești în zona Harkov
Atacuri ale ruşilor asupra unui aglomerat magazin de bricolaj şi asupra unei zone rezidenţiale din oraşul ucrainean Harkov au ucis, sâmbătă, cel puţin şase persoane şi au rănit alte...
Surse secrete de la Kremlin anunță o veste surpriză: Mutarea lui Putin de a sfârși războiul, cu un scop neașteptat
Surse secrete de la Kremlin anunță o veste surpriză: Mutarea lui Putin de a sfârși războiul, cu un scop neașteptat
Războiul Rusiei din Ucraina, deși a trecut și de borna celor 820 de zile, se confruntă cu o continuă dinamică pe câmpul de luptă de peste 1.000 de kilometri. Însă acum mai multe surse...
#razboi Ucraina, #plan pace, #China, #Serghei Lavrov , #Razboi Ucraina