Planul Rusiei ce pune în încurcătură Occidentul. Anexarea ilegală a 38.850 de kilometri pătrați lângă Ucraina

Vineri, 08 Decembrie 2023, ora 03:40
23147 citiri
Planul Rusiei ce pune în încurcătură Occidentul. Anexarea ilegală a 38.850 de kilometri pătrați lângă Ucraina
Militari ucraineni în Marea Azov, pe care Rusia vrea s-o anexeze ilegal FOTO: Newsweek

În războiul de 650 de zile declanșat de Vladimir Putin în Ucraina, liderul de la Kremlin a recurs la diferite metode de propagandă, tehnici false și acțiuni conspirative pentru a păcăli vigilența Vestului. Acum, Rusia are un plan prin care vrea să anexeze, în mod ilegal, Marea Azov, o zonă de 38.850 de kilometri pătrați și s-o înglobeze în suprafețele de apă ale sale, printr-o lege care se găsește, în prezent, în parlamentul țării.

Parlamentarii ruși pun la cale anexarea Mării Azov, un corp de apă puțin adânc care este teritoriu comun între Ucraina și Rusia, conform unui tratat vechi de două decenii, punând în încurcătură Occidentul. Acest demers încalcă legile și dreptul international, potrivit Newsweek.

Legislatorii urmează să aprobe un proiect de lege privind recunoașterea Mării Azov ca corp de apă intern al Rusiei până la sfârșitul anului 2023, a declarat Mikhail Sheremet, membru al Dumei de Stat a Rusiei.

O mare putere europeană și 800.000 de români loviți de o criză gravă: Gaură de 60 de miliarde de euro

O astfel de mișcare ar stabili probabil „condiții pentru a constrânge recunoașterea anexării ilegale de către Rusia a Crimeei și Hersonului ocupat, Zaporojie și Donețk”, a declarat Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), un think tank din SUA, în cea mai recentă analiză. a conflictului de marți.

Rusia și Ucraina au semnat și ratificat un tratat în 2003 și 2004 care includea prevederi conform cărora Marea Azov, un corp de apă de aproximativ 15.000 de mile pătrate, este o apă istorică internă atât a Rusiei, cât și a Ucrainei și că navele care arborează pavilion ucrainean sau rusesc în Marea Azov se bucură de libertate de navigație, a remarcat ISW.

Grupul de reflecție a spus că, în februarie, Rada Supremă (parlamentul) Ucrainei a denunțat tratatul, declarând că Moscova a încălcat prevederea conform căreia toate problemele referitoare la Marea Azov ar trebui rezolvate prin mijloace pașnice, bilaterale. Kievul a mai spus că autorizarea prin tratat a navelor de război rusești de a naviga liber pe mare reprezintă o amenințare la adresa securității naționale ucrainene.

În iunie, președintele rus Vladimir Putin a semnat o lege care denunța și tratatul, spunând că Ucraina și-a pierdut statutul de stat litoral al Mării Azov, atunci când Rusia a anexat, ilegal, regiunile ucrainene Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie în septembrie 2022.

Fenomenul din adâncuri ce lovește lumea: Substanța ascunsă de milioane de ani evadează dramatic VIDEO

„Propunerea de lege probabil prezinta o serie de masuri administrative rusesti corespunzatoare care ar impune ca traficul maritim pe ruta către sau dinspre porturile de pe Marea Azov să recunoasca oficial marea ca un corp de apa intern al Rusiei si, prin urmare, sa recunoasca de facto anexarea ilegală a teritoriilor ucrainene ocupate”, a spus ISW.

Luke Coffey, cercetător senior la Institutul Hudson, a declarat într-un articol pentru Institutul din Orientul Mijlociu din septembrie 2022 că Marea Azov are o importanță geopolitică atât pentru Rusia, cât și pentru Ucraina.

Având în vedere poziția sa în apropierea orașului-port Mariupol, Marea Azov este „vitală pentru bunăstarea economică și militară a Ucrainei”, a spus Coffey. Marea Azov este, de asemenea, importantă pentru ocuparea continuă de către Rusia a peninsulei Crimeea anexată din motive logistice, a spus el.

„Cum Ucraina încă controlează accesul la istmul Perekop, Marea Azov și Strâmtoarea Kerci joacă un rol în conectarea Rusiei continentale cu Crimeea și permite reaprovizionarea trupelor ruse cu sediul acolo”, a scris Coffey, adăugând că de-a lungul istoriei militare a regiunii, Marea Azov a jucat un rol important pentru reaprovizionarea trupelor în Crimeea.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Primele imagini cu unul dintre cele două avioane rusești doborâte luni de ucraineni. Mai multe elicoptere caută epava VIDEO
Primele imagini cu unul dintre cele două avioane rusești doborâte luni de ucraineni. Mai multe elicoptere caută epava VIDEO
Ucrainenii au anunțat luni, 19 februarie, că au doborât încă două avioane rusești de luptă. Anunțul a fost făcut de noul șef al armatei, generalul Oleksandr Sîrski, care a precizat...
Mărturii cutremurătoare ale unor soldați grav răniți în războiul din Ucraina. „Băieţii îşi dau sănătatea, mâinile, picioarele pentru această cauză”
Mărturii cutremurătoare ale unor soldați grav răniți în războiul din Ucraina. „Băieţii îşi dau sănătatea, mâinile, picioarele pentru această cauză”
Mii de ucraineni au adus la Kiev sâmbătă, 24 februarie, un omagiu militarilor care au murit, care au fost răniţi sau care au fost luaţi prizonieri în războiul provocat de Rusia. La...
#razboi Ucraina, #marea azov, #Rusia razboi, #Rusia razboi Ucraina, #Duma stat Rusia, #parlament rusia, #lege rusia , #Razboi Ucraina