Un lider occidental vrea să-l atace pe Putin: Pentru a-l învinge pe dictatorul rus are nevoie de 2 prieteni

Sambata, 23 Martie 2024, ora 02:23
4957 citiri
Un lider occidental vrea să-l atace pe Putin: Pentru a-l învinge pe dictatorul rus are nevoie de 2 prieteni
Președintele francez Emmanuel Macron vrea să arate de categoria grea față de Putin FOTO: INews

Teama unei escaladări a războiului Rusiei din Ucraina este tot mai intensă în cercurile vestice, iar figurile europene fac front comun împotriva președintelui rus. Acum un important lider occidental vrea să arate de categoria grea față de Putin.

Emmanuel Macron trimite noi avertismente Moscovei cu trimiterea de trupe în ajutorul Kievului, încercând să-l învingă pe tiranul rus de la distanță, însă șansele sale sunt minime fără sprijinul Washingtonului și Berlinului.

Profesorul Ian Robertson, psiholog la Trinity College din Dublin, susține că ”comportamentul lui Macron mi se pare că este un joc rațional – creând incertitudine în mintea lui Putin cu privire la intențiile Occidentului”, potrivit iNews.

Tensiunile dintre Franța și Rusia au fost intensificate de sugestia liderului francez că trupele NATO ar putea fi dislocate în Ucraina. La ce se gândea președintele francez Emmanuel Macron cu acele poze de box postate?

Putin nu poate opri situația apărută pe front, ce se extinde: Fenomenul din armata rusă amplificat de 5 ori

Poate că îl imita pe Sylvester Stallone în Rocky IV, banala fabulă din Războiul Rece, în care pugilistul american curajos se înfruntă cu uriașul luptător sovietic Ivan Drago (interpretat de actorul și artistul marțial Dolph Lundgren).

Tensiunile dintre Franța și Rusia – și liderii Macron și Vladimir Putin – au fost cu siguranță amplificate de sugestia liderului francez că trupele NATO ar putea fi dislocate în Ucraina. Dar dacă lui Macron îi place să se înfățișeze drept un boxer de categoria grea europeană gata să-l rezolve pe tiranul rus, nu toată lumea îl susține.

Profesorul Ian Robertson, care interesat de comportamentul liderilor mondiali, sugerează că postura lor ar putea avea motivații diferite. „Nu există nicio îndoială că o mare parte din comportamentul lui Putin – în special invadarea Crimeei și a Ucrainei – este condus de o agendă proprie, condusă de sentimentul că a fost umilit de Occident într-un mod personal”, spune el.

Un submarin al Moscovei s-a ciocnit de un portavion al SUA: Incidentul într-o zonă neobișnuită, documente dezvăluite VIDEO

„Al doilea gând este că, în ciuda acestui fapt, o mare parte din postura lui Putin, cu piesa goală etc., este pentru a da bine în aparițiile publice și același lucru va fi valabil și pentru fotografiile de box ale lui Macron”.

El adaugă: „Comportamentul lui Macron mi se pare că este un joc rațional – creând incertitudine în mintea lui Putin cu privire la intențiile Occidentului”. Dar există ceva mai mult decât ego-uri supradimensionate în psihodrama Macron și Putin în curs de desfășurare.

Macron mai are de recuperat la poziția sa față de Putin

„Există o mulțime de elemente în joc aici – o istorie lungă de prietenie/vrăjmășie, franceza fiind limba vorbită în curtea/societatea imperială rusă până în secolul al XVIII-lea, emigranții ruși în Franța și invazia lui Napoleon la începutul secolului al XIX-lea, care continuă să alimentează sentimentul de vulnerabilitate al Rusiei”, spune profesorul Tracey German, expert rus la Royal United Services Institute (RUSI) din Londra.

După invadarea completă a Ucrainei de către Putin în februarie 2022, Macron a atras critici din partea unor aliați NATO pentru că a transmis mesaje mixte cu privire la atitudinea sa față de Moscova și invazia sa ilegală. Unii chiar au văzut Parisul ca pe o verigă slabă a alianței occidentale.

Vera Ageeva, politolog rus la Universitatea Sciences Po din Paris, spune că Franța a fost oarbă la adevărata natură a lui Putin de zeci de ani. „Putin nu a fost niciodată un prieten pentru Franța sau Europa”, spune ea. „A desfășurat numeroase operațiuni care vizează destabilizarea Franței în 2017 și 2018, în timpul crizei Gilets Jaunes. Dar a menținut aparența de cooperare. Liderii francezi au fost naivi de multă vreme. Acum își dau seama cu cine se confruntă și nu mai vor să se lase păcăliți.”

România a intrat în vizorul lui Putin: Rusia amenință direct țara noastră din pricina unei mutări a NATO

În 2023, când balanța începuse în sfârșit să scadă din ochii lui Macron despre natura revanșistă și irecuperabilă a regimului Putin, liderul francez a început să vorbească mai dur – deși fără a trimite Ucrainei niveluri de ajutor militar pe măsura mărimii economiei franceze.

Luna trecută, Macron a mers mai departe, declarând că trimiterea de trupe occidentale în Ucraina „nu ar trebui exclusă”, cu scopul de a face „mai mult și mai bine” în sprijinirea Kievului. Trimiterea de trupe în Ucraina ar părea să depășească linia roșie a NATO. Mesajul surprinzător de șocant al lui Macron a fost instantaneu contracarat de SUA și Marea Britanie, care nu au fost de acord cu propunerea.

Dar Ageeva crede că Macron are mult teren de recuperat. „Macron credea că Putin este rațional și responsabil, dar a greșit. Acum regretă că l-a lăsat să meargă atât de departe în Europa”, spune ea.

Cel puțin 42.000 de persoane sunt date dispărute în Ucraina, susțin oficiali de la Ministerul de Interne
Cel puțin 42.000 de persoane sunt date dispărute în Ucraina, susțin oficiali de la Ministerul de Interne
Circa 42.000 de persoane sunt date dispărute în prezent în Ucraina, cifră ce include atât soldaţi, cât şi civili, a anunţat miercuri, 17 iulie, un oficial al Ministerului de Interne...
Lovitură neprevăzută primită de Putin: ”Amintiți-vă această zi”, când Rusia și-a pierdut o bază strategică
Lovitură neprevăzută primită de Putin: ”Amintiți-vă această zi”, când Rusia și-a pierdut o bază strategică
Războiul Rusiei din Ucraina, care a depășit borna de 870 de zile, se află într-o dinamică continuă. Însă acum, o lovitură neprevăzută a fost primită de Putin din partea forțelor...
#razboi Ucraina, #Emmanuel Macron, #Emmanuel Macron presedinte francez, #macron putin, #putin macron, #franta rusia , #Razboi Ucraina
  1. Un mort şi şase răniţi la Paris după ce o mașină a intrat pe terasa unei cafenele. Șoferul a fugit de la locul faptei și e căutat de polițiști VIDEO FOTO
  2. Ce a lipsit din „discursul regelui“. Cinci mari probleme pe care guvernul laburist britanic trebuie să le rezolve
  3. Un val de jafuri a pus pe jar poliția suedeză. Deși zeci de locuințe au fost sparte în centrul capitalei Stockholm, nu există niciun suspect
  4. Strigătul disperat al fermierilor: „E totul uscat. Ne vom duce toate animalele la abator”. „Ar trebui să nu stăm la mâna Comisiei Europene”
  5. Liderul extremei drepte din PE a votat împotriva rezoluției de susținere a Ucrainei. "Fragilizează unitatea europeană"
  6. Una dintre gărzile de corp care au intervenit în timpul tentativei de asasinat asupra lui Trump este o rusoaică
  7. Atac dur la adresa lui Biden al unui înalt oficial american. "E doar o marionetă. O unealtă prin care stânga își impune agenda"
  8. Un britanic este noul reprezentant al Alianței Nord-Atlantice în Ucraina. Cine este el și care este scopul trimiterii sale la Kiev
  9. Trump renunță la diplomație. Taiwanul trebuie să plătească pentru că SUA îl apără. "Nu suntem diferiţi de o companie de asigurări"
  10. Angela Merkel împlinește 70 de ani: omagii şi regrete