Dialogurile Ziare.com: Radu Mihaiu: “E nevoie să redefinim ce înseamnă primării de sector"

”Oricine încearcă să se pună cu noi...”, ghici ciupercă (nucleară) ce-i!

Autor: Hari Bucur Marcu - Expert international in materia apararii nationale
Joi, 24 Februarie 2022, ora 11:45
7665 citiri

Nici vorbă să mă țin de glume, ori să fac mișto, într-o situație de o asemenea gravitate, ca cea declanșată de președintele Federației Ruse, Putin, în dimineața asta, când a ordonat trupelor sale o agresiune armată asupra Ucrainei vecine.

Ce fac aici este doar să consemnez un aspect de pregătire psihologică al discursului prezidențial rus.

Spune domnul Vladimir Vladimirovici Putin, cu o oră înainte de ivirea zorilor, printre altele legate de războiul neprovocat și nejustificat al forțelor comandate de el, asupra Ucrainei:

„Oricine încearcă să se pună cu noi, sau amenință țara noastră ar trebui să știe că răspunsul Rusiei va fi imediat și va duce la asemenea consecințe de care niciodată nu a avut parte nimeni în istorie”. Ghici ciupercă (nucleară) ce-i!

Așa cum a spus-o domnul Putin a fost exact ca în Star Trek, când cu „We are Borg. Resistance is futile!” Inclusiv privirea comandantului Jean Luc Picard, transformat în Borg.

De ce e important să consemnăm aici asta? Din simplul motiv că, așa cum s-a văzut pe teren, operațiile militare (a căror semnificație strategică - atentat la pacea mondială și la arhitectura de securitate europeană - este precisă) sunt de o amploare menită mai degrabă să provoace panică și dezorganizare în viața ucrainenilor, decât ca să obțină vreo victorie militară, cât de modestă.

Confuzia intenționată din discursul lui Vladimir Vladimirovici, care a indicat ca obiective politice sau scopuri militare niște eufemisme, niște metafore neuzuale în limbajul dreptului internațional (demilitarizarea și denazificarea) ori în cel al limbajului militar (operație militară specială) întărește convingerea observatorului atent că toată comunicarea din partea Rusiei, dar și gesturile ei militare, de la președintele ei în jos, au o puternică încărcătură de operație psihologică, menită să descurajeze, să bulverseze, să înspăimânte chiar comunitatea internațională, în întregul ei.

Astfel încât Lumea să se predea, de preferat fără împotrivire, în fața inevitabilului rusesc. Curat Borg.

Ce șanse de succes are un asemenea demers? E suficient să vă uitați la episoadele relevante din Star Trek, sau să citiți cartea.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Vladimir Putin, despre Ucraina: „O chestiune de viaţă şi de moarte pentru Rusia”
Vladimir Putin, despre Ucraina: „O chestiune de viaţă şi de moarte pentru Rusia”
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat, într-un interviu acordat jurnalistului Pavel Zarubin, că este "o chestiune de viaţă şi de moarte" pentru Rusia "ceea ce se întâmplă" în...
Putin susține că 95% din forțele nucleare strategice au fost modernizate. Ce arme noi a început să producă Rusia
Putin susține că 95% din forțele nucleare strategice au fost modernizate. Ce arme noi a început să producă Rusia
Președintele rus Vladimir Putin a declarat vineri, 23 februarie, că 95% din forțele nucleare strategice ale Rusiei au fost modernizate și că forțele aeriene tocmai au primit patru noi...
#razboi Ucraina, #Vladimir Putin, #Star Trek, #Ucraina , #Razboi Ucraina